De ce-s mai scumpi cu 40% faţă de anul trecut castraveţii de la Matca. Explicaţiile fermierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: C.Mazilu
Sursa foto: C.Mazilu

E vremea castraveţilor de Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară, iar în piaţa angro din localitate, fermierii au ieşit cu prima cultură. Un kilogram de castraveţi se vinde cu 10-11 lei, cu trei lei mai mult decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Cu primii castraveţi a ieşit pe piaţă şi fermierul Sorin Dragomir. A pus în pământ 9.000 de fire de răsad de castraveţi şi se aşteaptă la o producţie de cel puţin 25 de tone. Pentru că e prima cultură, şi preţul este unul pe măsură: între 10-11 lei kilogramul, cu circa 35-40% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

„Preţul este mai ridicat deoarece este prima cultură de castraveţi de anul acesta. Până acum am vândut în piaţă în jur de 900 de kilograme, mâine mă duc din nou cu 500 de kilograme. Vin tiruri din ţară şi îi dăm angro. De la o zi la alta, apar mai mulţi castraveţi în piaţă, iar preţurile vor scădea. Probabil vor ajunge la 5-4 lei. Anul trecut, de exemplu, vindeam cu 10 lei sacul de 20 de kilograme. Alţi fermieri i-au aruncat la gunoi, nu s-au căutat deloc”, spune Sorin Dragomir. 

 Agricultorii spun că sămânţa, rumeguşul, lemnul, pentru încălzirea serelor, s-au scumpit, motiv pentru care sunt nevoiţi să vândă castraveţii la un preţ mai mare pentru a-şi scoate cheltuielile.

Dacă în anii trecuţi, materia primă pentru încălzirea serelor nu reprezenta o problemă, acum costurile mari le dau bătăi de cap. Doar o noapte de încălzire îi costă câteva sute de lei. În aceste condiţii, cheltuielile aproape s-au dublat. Pe lângă castraveţi, fermierii au în solarii roşii, cu care speră să iasă pe piaţă de Paşte, dacă va fi soare şi căldură. 

„Este frig pe timpul nopţii şi trebuie să facem focul în solarii, consumăm foarte mult rumeguş, lemne. Nu ştim dacă vom reuşi să ne scoatem cheltuielile din timpul iernii. Noi muncim non stop în sere, stăm de veche, pentru a asigura temperatura optimă. Dacă nu facem căldură, plantele nu mai dau rod. În plus, din cauza umidităţii excesive, riscăm să mucegăiască castraveţii”, spune fermierul.

Dacă din piaţa angro din Matca, castraveţii pleacă cu 10 lei kilogramul, în pieţele din Galaţi se vând cu 15 lei.  

Matca din Galaţi este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite