Galaţi

articolul anterior articolul urmator

De ce drumul spre boală începe când încerci să mulţumeşti pe toată lumea. Explicaţiile unui psiholog

4
14 May 2022 05:56:16
Autor: Valentin Trufasu
FOTO www.ziaruldevrancea.ro
FOTO www.ziaruldevrancea.ro

Cei mai mulţi dintre noi acţionează aproape instinctual când vine vorba să se facă plăcuţi. Îndură apropourile răutăcioase, chiar şi jignirile, doar ca să nu fie percepuţi ca antisociali sau duşmănoşi.

Mentalitatea de-a dori să mulţumeşti pe toată lumea reprezintă primul pas spre îmbolnăvire, pentru că organismul va începe să acumuleze din ce în ce mai mult stres, la nivel mental se acumulează gândurile negative, iar emoţional ajungem frustraţi şi din ce în ce mai anxioşi. Adevărul este că nu vom putea mulţumi niciodată pe toată lumea şi nu trebuie nici măcar să încercăm.

”Mulţumirea exterioară generează mulţumire interioară, ce duce finalmente la mulţumire sufletească. Din păcate, mulţi dintre noi se opresc doar la mulţumirea exterioară, ce se declanşează când primeşti sau dăruieşti. Când eşti mulţumit doar când dăruieşti, vei constata la un moment dat că indiferent cât dăruieşti, nu vei putea mulţumi pe toată lumea”, explică psihologul Stelian Chivu.

Funcţionează ca un medicament

Acesta este, de fapt, cel mai scurt drum spre boală pentru că blocăm astfel secreţia dopaminei şi serotoninei, doi neurotransmiţători esenţiali pentru starea de bine mentală şi emoţională a fiecăruia dintre noi. Studiile ştiinţifice au demonstrat că aceştia scad nivelul de stres şi colesterol atunci când suntem mulţumiţi.

”Mulţumirea funcţionează ca un medicament. Dacă este luat după reţetă, atât cât are nevoie corpul, atunci este bine. Când este luat în cantităţi insuficiente, se crează dezechilibre în corp. Tocmai de aceea mulţumirea trebuie să fie armonioasă. Aceasta trebuie trăită în interior, iar efectul este că acele persoane sunt pozitive, bine dispuse, pentru că un creier fericit crează o stare bună de spirit”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

La polul opus se poziţionează cei care caută mulţumirea cu orice preţ, ajungând să se critice tot timpul, să aibă o stare duală şi să fie confuzi. Vorbim în special de mulţumirea exterioară, care nu va fi niciodată completă. Mulţumirea interioară în schimb ţine doar de noi, iar dacă reuşim să o accesăm, nivelurile de serotonină şi dopamină din corp vor fi mereu la un nivel ridicat.

Mulţumirea fără motiv

Ca să fim mulţumiţi în interior nu avem nevoie decât de o stare şi de gânduri pozitive. Recunoştinţa este o astfel de stare şi atitudine în acelaşi timp şi este eficientă în tratarea depresiei, printre altele. Este necesar să ne autoanalizăm, astfel încât să vedem care este gradul de mulţumire pe care îl trăim zilnic.

Foarte important este să ne întrebăm ”putem să fim mulţumiţi fără motiv?” Când simţim starea de mulţumire pentru ceea ce suntem în prezent şi ce avem, descoperim că nu avem nevoie de lucruri exterioare ca să o obţinem, ci doar de programe mentale care să declanşeze mulţumirea interioară.

”Recomand să mulţumim oricui, oricât, din orice. Dacă mulţumirea s-ar găsi în farmacii, ar fi cel mai căutat şi cel mai scump medicament. Din fericire, aceasta este la îndemâna oricui şi poate fi accesată oricând ne dorim cu adevărat”, este sfatul psihologului Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Semnele care îţi arată că eşti manipulat şi cât de grav îţi afectează viaţa. Drumul de la dependenţă la libertate

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Amdo Odma
14.05.2022, 09:09:24

Pare-se ca ziarul asta si-a propus sa asasineze limba romana. De ce sa spui "să mulţumeşti pe toată lumea"? Te urci cumva pe lume si incepi sa multumesti? De ce sa nu spui, simplu si romaneste, "SA MULTUMESTI TOATA LUMEA"?

-15 (15 voturi)
jean valjean din salajean
14.05.2022, 10:30:20

Verbul cere acuzativul a multumi pe cineva. Pe cine? Pe toata lumea. Nu e a multumi pentru masa. In sensul de a satisface pe cineva de a face cuiva pe plac. N-am auzit nicaieri poate in Las Fierbinti unde sunt toti beti si analfabeti sa multumesti toata lumea.

+1 (3 voturi)
Amdo Odma
15.05.2022, 12:00:57

jean valjean din salajean , ia zi cum se spune corect: "sa multumesti pe tot publicul din sala" sau "sa multumesti tot publicul din sala"?

-11 (11 voturi)
jean valjean din salajean
14.05.2022, 10:35:24

Cu cat esti mai pozitiv fara motiv sau multumit cu atat risti s-o iei razna. Trebuie sa-ti pastrezi echilibrul sa nu faci drame din orice si sa nu te extaziezi din orice. Stiu cazuri cand unii incearca sa-i multumeasca pe sefi ca sa nu-i dea afara ca altfel ar cauta in tomberoane. E si un mod de viata sa fii ghiocel ca sa ajungi mai sus sau sa nu-ti fie mai rau. Si carui sef nu-i plac yesmenii? Toate problemele psihice vin de la dorinte neimplinite. De-aia animalele n-au probleme psihice ca n-au dorinte ci numai instincte foame aparare supravietuire si inmultire. Asta mi-a zis-o un psiholog veterinar. :))

+2 (2 voturi)
Modifică Setările