De ce este esenţial să ne controlăm emoţiile. Ce sunt neuronii-oglindă şi cum ne pot distruge viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emoţiile negative ne vor îmbolnăvi mai devreme sau mai târziu
Emoţiile negative ne vor îmbolnăvi mai devreme sau mai târziu

În lumea de astăzi, când multitaskingul este la putere, oamenii au tendinţa să îşi piardă mult mai repede controlul. Au devenit extrem de irascibili şi e suficientă o scânteie pentru a-i face să izbunească. Cauzele sunt diverse, pornind de la gânduri negative, programări şi până la surescitare psihică. Emoţiile joacă un rol important în această ecuaţie, pentru că din ce în ce mai multe persoane se lasă conduse de stările pe care le au.

Să te laşi condus de emoţii nu este neaparat un lucru rău, însă dacă emoţiile în cauză sunt distructive, ele pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii psihice şi chiar fizice a persoanelor respective. Pentru a scăpa de emoţiile negative, „corpul emoţional“ are nevoie de o curăţare practic cu cea pe care o aplicăm corpului fizic.

În limbajul de specialitate, emoţia este o reacţie afectivă, cu intensitate variabilă şi cu o durată mai mică sau mai mare, însoţită adesea de modificări în activitatea organismului. Nu întotdeauna emoţia apare ca rezultat al unui gând. Ea poate fi generată şi de un factor exterior, în sensul că poate fi o emoţie recepţionată pur şi simplu de la o altă persoană sau de la un grup de indivizi.

Un exemplu este situaţia în care o persoană se duce la un grup de oameni furioşi sau când merge la tribunal, la spital, ori la cimitir, la o înmormântare. Oamenii de ştiinţă au identificat aproximativ 50 de emoţii pozitive, emoţiile negative depăşindu-le cu puţin.

”Când vorbim despre emoţii, este bine să analizăm ce fel sunt acestea. Sunt emoţii pozitive sau negative? Dacă avem emoţii pozitive, e necesar să le amplificăm, să le permanentizăm, iar dacă avem emoţii negative, e cazul să le eliberăm şi să le vindecăm. Dacă aceste emoţii negative ne scapă de sub control, ele duc către stări anxioase, depresive şi stări fobice”, explică psihologul Stelian Chivu.

De la cine sunt împrumutate cele mai distructive comportamente

Extrem de important este ca fiecare dintre noi să ştie cum se declanşează emoţiile pozitive sau negative, pentru că de acest lucru depinde sănătatea psihică, emoţională şi fizică. Mai întâi, este bine să stabilim dacă emoţiile, indiferent cum sunt ele, provin din exterior sau interior. Emoţiile provenite din exterior pot fi  mai greu controlate, dar cele care provin din interior pot fi ţinute în frâu, dacă le conştientizăm şi acţionăm în acest sens.

Un alt aspect esenţial când vine vorba de emoţii este programarea, indiferent de unde ar proveni ea. Un exemplu de programare pozitivă este ”Lasă că trec eu şi peste asta”, ”Am scăpat” sau ”Mă voi însănătoşi”.

La fel de bine funcţionează şi programarea negativă, exemplele aici fiind nenumărate: ”După o perioadă de linişte urmează furtuna”, ”După aşa mult bine, trebuie să urmeze şi rău”, ori ”Am numai ghinioane”.

În consecinţă, programarea este o sabie cu două tăişuri şi va depinde întotdeuna doar de noi ce cale vom alege. Unele dintre cele mai distructive comportamente sunt împrumutate de la părinţi, apropiaţi şi profesori prin ceea ce specialiştii numesc neuroni-oglindă.

”Copilul, din cauza acestor neuroni-oglindă, va ajunge să materializeze emoţiile negative preluate de la cei apropiaţi în cursul vieţii, pe măsură ce va creşte”, detaliază psihologul Stelian Chivu. Acest lucru se va reflecta în tot soiul de probleme medicale, cum ar fi insomnii, hipertensiune arterială sau hipotensiune, anxietate, fobii, dar şi dureri de cap.

Un alt simptom al emoţiilor negative sunt durerile fluctuante, care apar şi dispar relativ repede. Practic, corpul fizic îi atrage atenţia celui în cauză că are emoţii negative. Dacă respectivul va decide să ignore semnele, se va instala boala.

Cât de important este controlul respiraţiei

Există câteva exerciţii simple, pe care cei care se află în astfel de situaţii le pot aplica chiar şi la serviciu pentru a se detaşa şi a ieşi din starea negativă în care se află.

Un prim  pas spre eliminarea emoţiilor negative este conştientizarea lor. Şi asta pentru că mulţi dintre noi nu realizează faptul că se lasă ghidaţi în viaţa de zi cu zi de emoţii negative. Mai mult decât atât, unele persoane consideră că este normal ca lucrurile să fie aşa.

Următorul pas este să identificăm tipul de emoţie pe care îl avem. Dacă avem o emoţie ce ţine de frică, ea se va manifesta cu predilecţie în zona abdominală. Dacă vorbim de o emoţie asociată neîncrederii în sine, ea se va localiza în zona plexului cardiac.

Controlul respiraţiei în astfel de momente face minuni, pentru că organismul va ajunge treptat să se calmeze şi să iasă din starea de stres generată de emoţia negativă. Extrem de important este să identificăm şi locurile care generează emoţii pozitive sau negative, pentru a le frecventa mai des sau a le evita pe viitor.

De asemenea, dacă constaţi că nu te simţi bine într-un loc, e cazul să pleci, deoarece este inutil să încerci să te baţi cu acest gen de stare. Cea mai rapidă cale de a scăpa de o emoţie negativă este să faci ceva ce îţi place. Plimbările în parc, pictura sau ascultarea melodiilor preferate sunt doar câteva exemple.

”Comunicarea stărilor pe care le ai către familie, prieteni sau un specialist este vitală, pentru că astfel ajungi să îţi cunoşti propriile emoţii prin simpla lor descriere, iar ulterior poţi acţiona pentru a le elimina”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite