De ce înşală partenerii într-un cuplu. Cum poate infidelitatea să salveze relaţia şi cât de important este sexul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Fidelitatea într-un cuplu este esenţială pentru o relaţie sănătoasă şi de durată, dar de multe ori s-a dovedit că o escapadă amoroasă a unuia dintre parteneri este necesară pentru a le reseta priorităţile. Este, de fapt, un semnal de alarmă care arată că unul dintre parteneri nu mai are parte de atenţia şi afecţiunea cu care se obişnuise.

Infidelitatea are întotdeauna două tăişuri. Fie va distruge cuplul unde unul dintre parteneri se manifestă astfel, fie va suda relaţia între cei doi, dar cu o condiţie. ”Dacă cuplul are suficientă inteligenţă, iubire şi iertare, va trece peste această problemă de cuplu, iar asta îi va ajuta pe amândoi să treacă pe un nou nivel al iubirii”, explică psihologul Stelian Chivu.

Înclinaţia unei persoane de a-şi înşela partenerul depinde de foarte mulţi factori, printre care se numără educaţia, nivelul intelectual şi zona geografică unde aceasta trăieşte. Infidelitatea afectează serios sănătatea conectării emoţionale a unui individ.

De pildă, sunt indivizi care se autoînvinovăţesc pentru că s-a ajuns ca partenerul să îi înşele. Dincolo de greşelile pe care o persoană le poate face într-un cuplu, acest program mental, conform căruia orice s-ar întâmpla în relaţie este vina sa exclusivă, nu va face decât să accentueze înstrăinarea de partener.

”O astfel de persoană are nişte credinţe, nişte şabloane preluate din familie, şcoală şi religie, pe care dacă nu le conştientizează şi elimină, vor ajunge să îi distrugă relaţia de cuplu. Infidelitatea se manifestă din cauza unor dorinţe sexuale nesatisfăcute, atunci când unul dintre parteneri vrea să experimenteze ceva nou şi chiar din simplă curiozitate”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Cauzele infidelităţii

Există şi cazuri când unul dintre parteneri doreşte să încheie relaţia, dar nu are curajul să o facă în mod deschis şi atunci devine infidel. Sunt şi situaţii când individul doreşte o confirmare a statului său social şi nu numai, iar pentru că nu o primeşte de la partenerul de cuplu, caută validare în altă parte.

”Insatisfacţiile sexuale sunt un alt motiv de infidelitate. Un partener are anumite fantezii, iar dacă consortul este reticient în a le satisface, atunci îşi va îndrepta atenţia în altă parte. Sunt şi persoane cărora li se pare la modă să aibă mai mulţi iubiţi sau iubite pentru că se poartă, deci ţine şi de cultura din societatea respectivă, de anturaj şi de nivelul intelectual şi educaţia celui în cauză”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Deşi poate părea greu de crezut, infidelitatea poate salva relaţii, însă în anumite condiţii. Prima dintre ele este comunicarea. Partenerii de cuplu trebuie să vorbească unul cu celălalt, să îşi împărtăşească nemulţumirile şi să găsească împreună soluţii.

De regulă, după ce o persoană şi-a înşelat partenerul de cuplu, se poartă mai frumos cu acesta, este mai atentă şi mai afectuoasă, pentru că se simte vinovată pentru cele întâmplate, dar sunt şi cazuri când se manifestă exact invers, devenind rece şi distantă.

”Sunt aspecte profunde ce ţin de viaţa de cuplu care trebuie analizate foarte bine în astfel de situaţii pentru a afla exact cauza sau cauzele infidelităţii. Dacă nu reuşesc să comunice foarte bine, mai ales în astfel de cazuri, este necesar să ceară ajutorul unui specialist. Sunt şi cazuri în care o persoană comite o infidelitate şi realizează cât de  mult îşi iubeşte partenerul, oricât ar părea de ciudat. E nevoie uneori pentru anumite persoane de o astfel de experienţă ca să realizeze importanţa relaţiei pe care o are cu partenerul de viaţă”, susţine psihologul Stelian Chivu.

De la sex la iubire

Există câteva situaţii după ce un individ calcă strâmb. În urma experienţei, unii ajung la concluzia că nu le mai trebuie niciodată aşa ceva, mai ales dacă infidelitatea s-a consumat rapid, cu traume. Alţii discută deschis cu partenerul despre ce a fost, analizează şi încearcă să depăşească momentul prin găsirea de comun acord a unor soluţii. Sunt şi cei care îşi iartă partenerul după cele întâmplate, deoarece îşi doresc ca relaţia să continue.

Toate aceste situaţii au un singur numitor comun: iubirea. Dacă partenerii se iubesc, vor reuşi să treacă peste relaţia extraconjugală a unuia dintre ei şi îşi vor reseta relaţia, care va deveni mult mai bine sudată şi profundă.

”Conform mai multor studii efectuate în ceea ce priveşte psihologia de cuplu, 70% dintre cuplurile unde unul dintre parteneri a înşelat au o relaţie mai sănătoasă, mai solidă după ce s-a întâmplat acest lucru. Sunt studii clinice efectuate care arată că un cuplu care reuşeşte să depăşească un episod de infidelitate devine mult mai puternic”, scoate în evidenţă psihologul Stelian Chivu un aspect mai puţin cunoscut din această zonă.

Când se produce o infidelitate, partenerul înşelat îşi poate pierde încrederea în sine, se izolează şi poate avea chiar o criză de identitate. Dacă cei doi nu comunică foarte bine, se poate ajunge la violenţă, cel înşelat poate avea puseuri de tensiune, apar problemele gastrointestinale şi insomniile.

”Actul sexual poate rezolva problemele din cuplu, dar nu este vorba doar de sexul propriu zis. Trebuie să se înţeleagă că raportul sexual este o comunicare între parteneri, este o completare a celor doi, necesită atenţie la nevoile celuilalt, la ce simte fiecare partener şi la ce îi transmite celuilalt şi atunci devine iubire. Infidelitatea este în natura umană, care este mai grosieră, de o frecvenţă mai joasă. Dacă însă ne formăm o conştiinţă înaltă, atunci nu va mai exista nevoia de a înşela. Partenerii dintr-un cuplu care se iubesc se vor completa reciproc şi nu vor fi tentaţi niciodată să îşi înşele partenerul de viaţă”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite