De ce ne înşelăm partenerul de cuplu şi ce cauze pot avea acţiunile noastre. Psiholog: „Infidelitatea este uneori un strigăt de ajutor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când partenerul sau partenera te înşală simţi că pierzi controlul asupra propriei vieţi. Totul se schimbă – ce credeai despre tine, despre el/ea, despre relaţia clădită în timp. A fost o greseală sau un strigăt de ajutor din partea celui care a fost infidel? Sunt întrebări care nu-ţi dau pace. Dar ce determină o persoană să devină infidelă? Iată ce spun specialiştii.

Infidelitatea este un cuvânt care poate suporta multe nuanţe. Există mai multe sensuri ale infidelităţii. Ea poate fi emoţională, sexuală, relaţională, chiar şi intenţională. Ce putem numi infidelitate? “Ca să ne putem referi la infidelitate trebuie să avem în vedere un context contractual în care se stipulează şi clarifică conceptul de fidelitate. În contextul relaţional dintre două persoane, intervenţia unei a treia persoane poate fi interpretată ca un factor favorizant a ceea ce am putea defini ca infidelitate, chiar şi în condiţiile în care între a treia persoană şi unul dintre cei doi membri ai unei relaţii de cuplu, nu intervine o legatură fizică sau emoţională”, ne-a explicat psihologul Andrei Nicoleta.

Infidelitatea ţine de fiecare cultură în parte

Daca ne referim strict la fidelitatea sexuală dintre doi parteneri angajaţi într-o relaţie romantică ce cuprinde şi aspectul fizic, putem avea în vedere că infidelitatea este un concept cultural ce ţine de credinţele grupului din care fac parte membrii cuplului. În anumite grupuri sociale din Anzi, de exemplu, există regula căsătoriei (formale), de probă, pentru o perioada de trei ani, în care tinerii pot experimenta traiul în cuplu fără angajament, urmând ca după această perioadă să se definitiveze angajamentul contractual, căsătorie pentru restul vieţii sau dizolvarea cuplului în cazul neînţelegerilor.

“Un alt exemplu diferit de cultura noastra se regăseşte la un grup social din podişul Tibet. În acest loc, din raţiuni economice, dacă luăm în considerare suprafaţa medie de teren arabil care îi revine fiecărui locuitor, budiştii au fost forţaţi să adopte poliandria, unde gelozia le este străină, iar femeia are dreptul de a avea un număr nelimitat de soţi şi amanţi şi unde se păstrează anumite ritualuri”, ne-a declarat psihologul Nicoleta Andrei. Acestea sunt doar două exemple care ne vorbesc despre conceptul de fidelitate şi infidelitate culturală acceptată. Prin urmare, termenul este foarte larg, iar fidelitatea şi infidelitatea sunt termeni ce definesc modul de relaţionare a două persoane.

Cine este mai infidel? Bărbatul sau femeia? 

Revenind la cultura din care facem şi noi parte, specialiştii au concluzionat că este o probabilitate mai mare ca bărbatul să devină infidel. Conform psihologului NicoletaAndrei, “probabil că mai expuşi la infidelitate fizică sunt bărbaţii, datorită determinismului biologic şi funcţional al aparatului genital. În ceea ce priveşte infidelitatea emoţională, probabil că cele mai expuse sunt femeile, luând în calcul componenta afectivă şi nevoia de exprimare. Nu cred ca există o regulă generală, cred însă cu tărie că fidelitatea este o trăsătură ce ţine de educaţie, de contextul familial, de credinţele grupului din care face parte individul, de stima de sine, gradul de spiritualitate, maturitatea emoţională şi tendinţele de personalitate”.

Conform studiilor realizate de specialişti, s-a constatat că predispoziţia pentru infidelitate apare atunci când unul din membri cuplului are un gol interior sau trece printr-o perioadă de conflict, de devalorizare. Altfel spus, individul este într-o suferinţă interioară, căutând să amelioreze şi să umple golul produs de rutină din dorinţa unor senzaţii noi, iluzia dominaţiei masculine asupra femei - în cazul bărbaţilor - sau a afecţiunii pierdute  - în cazul femeilor. Iar infidelitatea este uneori un strigăt de ajutor din partea celui infidel.

Infidelitatea în zilele noastre

Cu ani în urmă, cuplurile obişnuiau să aibă relaţii stabile, iar divorţurile erau mai rar întâlnite. Chiar dacă şi atunci acte de infidelitate aveau loc în cadrul căsniciilor, de cele mai multe ori nefericitele incidente erau trecute cu vederea. Atunci, mai ales femeile se loveau de prejudecăţi şi de gura lumii şi preferau să rămână în relaţie, decât să divorţeze. În prezent, lucrurile s-au schimbat. Oamenii se despart mult mai uşor, iar infidelitatea pare să fi luat amploare. “Din nefericire, mijloacele de comunicare în masă scot în evidenţă, prin ştiri senzaţionale pe prima pagina sau la televizor, diferite comportamente ce sugerează explicit sexualitatea şi infidelitatea.Tinând cont că informaţia la care ne conectăm astăzi creează realitatea de mâine, ne putem da uşor seama spre ce tip de comportamente ne direcţionăm”, ne-a declarat psihologul Nicoleta Andrei.

Există relaţie după infidelitate?

Iar după infidelitate, se mai poate reface cuplul sau...decesul relaţiei este inevitabil? Psihologul Nicoleta Andrei consideră că “depinde de maturitatea emoţională a membrilor cuplului. Se poate spune că dacă eşti infidel nu eşti foarte matur emotional, însă o astfel de experienţă, atunci când este asimilată ca o lecţie de viaţă, poate avea uneori consecinţe cu beneficii pe termen lung asupra cuplului. După principiul "Ce nu te omoara.. te face mai puternic". Sunt însă şi cazuri în care infidelitatea poate duce la dizolvarea cuplului”.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite