Galaţi

articolul anterior articolul urmator

De ce s-a scumpit masiv carnea de porc în România. Explicaţiile unui fenomen cu cauze parţial inventate

12
12 Nov 2019 14:10:39
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Deşi marile lanţuri de magazine şi asociaţiile de producători vorbesc despre creşterea preţului materiilor prime, a salariilor şi a costurilor asociate, o analiză de cost amănunţită arată că, de fapt, nici jumătate din scumpire nu este justificată economic.

De circa un an, carnea de porc se scumpeşte constant în România, media creşterii preţurilor pe diverse sortimente şi derivate procesate fiind de circa 40% pentru perioada noiembrie 2018-noiembrie 2019. Există diferenţe importante între diferitele produse şi subproduse din carne. Dacă la marfa de o calitate inferioară creşterea este de 25-25%, la cea de calitate superioară s-a ajuns la scumpiri şi de peste 70%. Asta în doar 12 luni, după cum arătam.

Spre exemplu, dacă în noiembrie 2018 preţul mediu (al produsului obişnuit, nu al specialităţilor provenind de la rase rare sau realizate prin tehnologii speciale) al cărnii de porc tocate era, în reţelele de supermarketuri între 12 şi 13 lei pe kilogram, acum preţul este de 15-16 lei, creşterea fiind de 25%. În schimb la ceafa fără os preţul mediu s-a dus de la 14-15 lei la 24-25 de lei, scumpirea fiind de peste 70%.

Tonul explicaţiilor legate de scumpirea vertiginoasă a cărnii de porc a fost dat de Sorin Minea, preşedintele Romalimenta (Federaţia producătorilor din industria alimentelor). Acesta a precizat, zilele trecute, că principala cauză ar fi scăderea producţiei interne pe fondul epidemiei de pestă porcină africană, cumulată cu scumpirea cărnii de import (din Polonia mai ales), cu circa 1,5 lei pe kilogram. De asemenea, erau aduse şi argumente precum creşterea salariului minim pe economie, scumpirea energiei şi majorarea costurilor de transport.

Explicaţiile oferite de liderul Romalimenta, deşi par foarte credibile, nu justifică, însă, la o analiză atentă, decât o parte din scumpirea efectivă a cărnii de porc. Conform datelor furnizate „Adevărul” de Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), epidemia de pestă porcină africană a dus la uciderea a circa 10% din efectivele de porci din România (400.000 de animale în ultimele 16 luni), cu impact asupra a circa 4% din piaţă, ţinând cont că producţia internă acoperă 40% din consum.

De asemenea, după cum ne-a confirmat Ministerul Agriculturii, importul de carne de porc acoperă 60% din consum, iar creşterea medie a preţului carcasei (animal tăiat şi eviscerat) a fost, în ultimele 12 luni de circa 17,5%. În ceea ce priveşte impactul celorlalte costuri în preţul final, ne-a explicat cum stau în realitate lucrurile Mircea Sârghi, proprietarul unei măcelării din Galaţi.

„Pe mine nu m-a afectat absolut deloc creşterea salariului minim, pentru că un măcelar câştigă de 3-4 ori pe atâta. La energie şi transport ar fi 1-2% şi încă maximum 1% din alte costuri. Deci, pe carnea de Polonia, cu tot cu alte cheltuieli, ar fi o scumpire medie de 20%, cât am şi introdus noi. Ceea ce fac unii, cu 40,60 şi chiar 80% scumpire este o treabă pur speculativă, care ar trebui anchetată de Consiliul Concurenţei. Eu am o afacere mică, nu-mi permit să-mi păcălesc clienţii, că dau faliment”, ne-a explicat acesta.

Şi la porcul în viu din gospodăriile ţărăneşti (care se vinde în măcelării cu preţ cel puţin dublu faţă de carnea din ferme) situaţia este similară. Astfel, dacă în noiembrie 2018 preţul pe kilogram era de 10 lei în medie, momentan a ajuns la 11 lei, cu perspectiva scumpirii la 12 lei în perioada Crăciunului (deci un maximum de 20%). În schimb,  preţul de carne de „porc bio” din măcelării a explodat deja, creşterea fiind de peste 50% faţă de anul trecut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

True Blue
12.11.2019, 14:24:34

Sa va dau eu raspunsul la intrebarea "de ce se scumpeste" orice? Pentru ca se poate! Asta e raspunsul in economia de piata. Voi unde lucrati? Nu vindeti nimic acolo unde lucrati? Cum faceti pretul? Va uitati la cost? Bineinteles. Dar cat puneti peste acest cost? Cat se poate, nu? Si ca persoana fizica, vindeti pe OLX sau in talcioc. Cum faceti pretul?

+3 (9 voturi)
Ion Ionescu
12.11.2019, 14:27:10

Răspuns de bișnițar obraznic.

+1 (7 voturi)
Matei Basarab
12.11.2019, 14:49:24

"De ce s-a scumpit masiv carnea de porc în România." Pentru ca s-a inventat gripa porcina si ffff multe crescatorii de porci din Romania au fost inchise si carnea de porc este in acest moment importata. D-aia!

+3 (7 voturi)
Ion Ionescu
12.11.2019, 14:26:32

S-au scumpit pentru că PSD a aruncat bani în economie, adică în pensii și salariile celor de la stat. Speculanții măresc prețurile pentru că pot, pensionarii și angajații la stat nu văd nicio îmbunătățire iar cei care lucrează în privat au de suferit. Deci PSD a ajutat doar speculanții în detrimentul celor care lucrează la privat.

+4 (10 voturi)
Carmen Florea
12.11.2019, 14:37:12

... a fost o farsa cu molima asta porceasca sa poata alti porcani sa-si vanda marfa precum beizadeaua vrednicului puscarias Dragnea. In plina ciuma a vandut zeci de mii porci, dupa ce a mai ciufulit si niste milioane euro fonduri, oare cum de p-acolo n-a dat paraliciul in porcani?..

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)