De ce a scăzut dramatic natalitatea în România în timpul pandemiei. Explicaţiile unui cunoscut medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Alexandru Nechifor, sursa: Arhivă Personală
Dr. Alexandru Nechifor, sursa: Arhivă Personală

În perioada pandemiei, în România s-au născut cei mai puţini copii din 1930 până în prezent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Specialiştii consideră că populaţia a fost speriată şi a analizat mult mai atent posibilitatea concepţiei unui copil.

Medicul Alexandru Nechifor, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a studiat motivele privind teama şi reticenţa femeilor de a rămâne însărcinate în pandemie. 

Potrivit acestuia, oamenii au fost speriaţi şi au analizat mult mai atent posibilitatea concepţiei unui copil, iar mulţi tineri au trecut prin experienţa unor perioade de anxietate, legate de starea de sănătate şi insecuritatea financiară. În plus, stresul cauzat de toate aceste aspecte a dus, se pare, la „o scădere notabilă a activităţilor sexuale din informaţiile furnizate de studii desfăşurate în această perioadă pandemică”.

„Din datele pe care le avem la dispoziţie de la Institutul Naţional de Statistică, în anul 2020 sunt cele mai puţine naşteri din 1930 până în prezent. Natalitatea a continuat să scadă îngrijorător şi în 2021. Pentru viitorul acestei naţii, asta este echivalentul unui dezastru demografic. Contextul pandemic, economic, schimbarea priorităţilor, toate acestea se pare că au dus la aceste date negative pentru România. Datele preliminare de care dispunem sugerează că pandemia de COVID-19 a condus la scăderea natalităţii în ţările cu venituri ridicate, atât în Europa, cât şi la nivel global”, afirmă dr. Alexandru Nechifor.

Deşi se spunea că în izolare natalitatea va creşte deoarece multe cupluri vor sta acasă, cifrele spun cu totul altceva. Contrar aşteptărilor, pandemia a afectat negativ acest lucru. „Trebuie avut în vedere faptul că avem o parte a populaţiei (diaspora) în afara ţării şi o parte din naşterile românilor se realizează şi înregistrează acolo. Apoi, categoric populaţia a fost speriată şi a analizat mult mai atent posibilitatea concepţiei unui copil”, explică dr. Nechifor.

Totodată, medicul spune că stresul şi lipsa de predictibilitate au dus la scăderea natalităţii. „Mulţi tineri au trecut prin experienţa unor perioade de anxietate, legate de starea de sănătate, insecuritatea financiară, lipsa de predictibilitate, iar stresul cauzat de toate aceste aspecte a dus se pare la o scădere notabilă a vieţii sexuale, din informaţiile furnizate de studii desfăşurate în această perioadă pandemică ”, mai spune dr. Nechifor.

Deşi iniţial s-a discutat că segmentul de nou-născuţi şi copii în general sunt foarte puţin afectaţi, acest lucru s-a modificat după primul val. „Acum putem analiza şi efectele pe termen mediu şi lung ale infecţiei cu SARS-CoV2, aşa numitul Long Covid. Datele pe care ni le oferă studiile ştiinţifice ne arată că aceştia sunt mai predispuşi spre a dezvolta afecţiuni pulmonare-astm bronşic. De asemenea, studiile din SUA arată o creştere de 30% a raportărilor de diabet de tip I la copiii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2”, adaugă medicul.

Naşteri influenţate de criza sanitară şi economică

Potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Statistică, naşterile din ultimii doi ani, din România, sunt influenţate de actuala criză sanitară şi economică. „În anul 2020, numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 178,63 mii copii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent. În anul 2020, rata de fertilitate a scăzut faţă de anii anteriori ajungând la 34,0 născuţi-vii la 1.000 femei de vârstă fertilă (15-49 ani)”, susţin reprezentanţii INS.

Declinul a continuat şi în anul 2021. De exemplu, potrivit cifrelor oficiale, în prima jumătate a anului, s-au înregistrat cele mai puţine naşteri din ultimii cel puţin 10 ani. „Conceperea copiilor născuţi în perioada analizată având loc cu circa 40 de săptămâni înainte (durata unei sarcini la termen). Copiii născuţi în intervalul ianuarie - iunie 2021 au fost concepuţi în perioada mai 2020- octombrie 2020, în plină pandemie”, arată reprezentanţii INS.

Tot datele INS arată că, în perioada 2011-2021, populaţia ţării a scăzut cu un milion de persoane. Pe 1 ianuarie 2021, populaţia României număra circa 19,1 milioane persoane, faţă de 20,1 milioane persoane în 2011. Dacă vom merge pe acelaşi trend, în 2030 vom avea 17,8 milioane de persoane, avertizează specialiştii INS.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite