Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Dezastre care pândesc la colţ de stradă: 21 de benzinării dezafectate din judeţul Galaţi sunt bombe cu ceas

0
23 Jan 2020 17:23:35
Autor: Costel Crangan
Imagine de la locul exploziei de la Galaţi FOTO ISU Galaţi
Imagine de la locul exploziei de la Galaţi FOTO ISU Galaţi

Un recent control făcut de Garda Mediu, ca urmare a exploziei, în decembrie 2019, a unei staţii de carburanţi din municipiul Galaţi, a scos la iveală o sumedenie de nereguli care n-ar fi trebuit să existe.

Până să sară în aer fosta benzinărie de la intersecţia străzilor Frunzei şi Prelungirea Brăilei din municipiul Galaţi, comisarii Gărzii de Mediu par să-şi fi luat lefurile cam degeaba. Nu de alta, dar după controlul extins declanşat după deflagraţia din decembrie 2019, s-a constatat că nu mai puţin de 21 de staţii de carburanţi dezafectate din judeţ au grave probleme cu respectarea legii.

Raportul prezentat de Marian Mocanu, directorul Gărzii de Mediu Galaţi, la Prefectura Galaţi a relevat că de-abia acum se iau măsuri ferme într-un domeniu în care riscul de catastrofă este foarte mari, de aici şi legislaţia mai aspră. Desigur, dacă este aplicată şi nu ignorată, cum s-a întâmplat la Galaţi.

„Procesul este mai greoi deoarece sunt firme în insolvenţă, la unele nu am găsit proprietarii. Aceste societăţi nu au respectat obligaţiile impuse de Agenţia de Protecţia Mediului şi nu au neutralizat rezervoarele de carburanţi. Proprietarii au primit termene pentru a remedia deficienţele constatate. Din păcate ar putea exista pericol de explozie, aşa cum s-a întâmplat pe strada Frunzei”, a declarat Marian Mocanu.

Trei dintre cele 21 de foste benzinării cu probleme se află chiar în interiorul municipiului Galaţi, în zone intens circulate şi şi/sau aflate în preajma unor locuinţe.

În afară de cea care a explodat (unde autorităţile spun că s-a făcut între timp decontaminarea), mai există două, dintre care una (fosta „Mondiala”, care a aparţinut familiei Păcuraru) în zona blocului „Privilege” (ceva mai jos de „Ultimul Leu”, pe Brăilei), iar cealaltă la ieşirea din oraş către Tecuci.

În toate cazurile, Garda de Mediu a impus măsuri urgente de neutralizare a tancurilor de combustibili. Termenul este de 60 zile. În caz contrar, toţi proprietarii fostelor benzinării vor fi sancţionaţi, amenda putând ajunge până la 100.000 lei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii