Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Dezastru pentru deţinătorii de livezi din judeţul Galaţi. În doar o lună, au pierdut 65% din producţia de fructe

0
4 Jun 2019 17:16:40
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un fenomen meteo extrem de periculos pentru pomii fructiferi  a compromis fructele de pe sute de hectare cultivate cu meri, peri, gutui, piersici, cireşi, vişini şi pruni.

În decurs de doar o lună de zile, în perioada 30 aprilie-30 mai, deţinătorii de livezi din judeţul Galaţi au pierdut 65% din producţia de fructe din acest an, pe o suprafaţă de 589 de hectare. Pe fondul temperaturilor scăzute, fructele de la majoritatea pomilor fructiferi, care erau înfloriţi la acea datã, au fost compromise.

”În baza înştiinţărilor primite de la fermieri, vom primi rapoartele operative, după care comisiile abilitate vor efectua controale în teren pentru contabilizarea exactă a situaţiei”, a declarat Valentin Huciu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Galaţi.

Fenomenul meteorologic care a produs dezastrul este bruma sau îngheţul târziu de primăvară, care s-a manifestat pe raza întregului judeţ, fiind afectate 146 de hectare cultivate cu meri, păr-un hectar, gutui-un hectar., piersic-17 hectare, cais-41 de hectare, cireş şi vişin-215 hectare, prun-147 de hectare.  

În acest an, seceta le-a creat probleme mari fermierilor din judeţul Galaţi, care au constatat că cea mai mare parte a culturilor de grâu, orz, orzoaică şi ovăz nu au răsărit decât în luna aprilie din cauza lipsei de precipitaţii. Este primul an în istoria postdecembristă a României când, cel puţin în judeţul Galaţi, culturile au răsărit atât de târziu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii