Dezastrul apărării contra dezastrelor. Doar 19.000 de gălăţeni au acces la un adăpost de protecţie civilă. Adică numai 3% din populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrare într-un adăpost de protecţie civilă FOTO C Crângan
Intrare într-un adăpost de protecţie civilă FOTO C Crângan

Informaţiile rezultă dintr-un document oficial emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, care a fost analizat într-o recentă şedinţă a Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. Judeţul Galaţi stă mult mai slab decât media pe ţară a acoperirii cu adăposturi de protecţie civilă, care este de aproape 10% din populaţia totală.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, doar 19.000 de gălăţeni au acces la un adăpost de protecţie civilă în caz de situaţii de risc major. Practic, numai 3% dintre cei aproape 600.000 de locuitori ai judeţului pot fi protejaţi, cu mult sub media naţională, care este de aproape 10%, ţinând cont că ISU raportează în total spaţiu pentru 2 milioane de oameni.

Autorităţile au stabilit că numai 20% dintre gălăţeni, adică 118.000 de persoane, sunt „ţinta” planurile de apărare civilă. Restul nu figurează în strategie, argumentele fiind că în localităţile rurale nu-i cazul, iar cei mai mulţi dintre orăşeni fac parte din categoria celor care vor fi mobilizaţi. În judeţ sunt doar 180 de adăposturi de apărare civilă, dintre care 178 în municipiul Galaţi.

De ce doar 118.000 de oameni protejaţi?

Conform amintitului raport. la nivelul judeţului Galaţi există un necesar de adăpostit de 118.937 de persoane, pentru care au fost construite din timp de pace 180 adăposturi de protecţie civilă cu o capacitate de 19.879 persoane, aproximativ 17% din necesar.

ISU precizează că mai pot fi amenajate, în scurt timp, un număr de 824 de subsoluri ca adăposturi simple cu o capacitate de 70.937 persoane, 60% din necesar, şi un număr de 209 alte spatii (pasaje, garaje, galerii, tuneluri) cu o capacitate de 4.279 de persoane, 3% din necesar.

Rezultatul final este, după calculele ISU; extrem de pozitiv: „se ajunge astfel la un procent de 80% din necesarul de adăpostit, pentru restul de 20% urmând ca la punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei şi pregătirea teritoriului pentru război să se construiască adăposturi tip din prefabricate de beton sau din material lemnos, conform planurilor întocmite în acest scop.

Socoteala din târg nu se prea potriveşte, însă, cu cea de acasă. Nu de alta, dar judeţul Galaţi are aproape 600.000 de locuitori, nu 118.000, caz în care nivelul de acorire real, cu adăposturi existente şi amenjate ajunge la doar 3%. Celellalte posbile amenajări (subsoluri, garaje subterane etc) duce procentul la 5%, iar ceea ce se ppoate construi de urgenţă îl saltă la aproape 7%. Ceea ce nu-i totuna cu 100%, aşa cum aranjează cifrele ISU.

Ţăranii nu au dreptul la apărare civilă

În documentul prezentat de ISU Galaţi se mai precizează că din cele 180 de adăposturi 178 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ (dintre care 154 de adăposturi publice de protecţie civilă în subordinea Consiliului Local Galaţi, precum şi 24 de adăposturi la operatori economici), iar două la Tecuci. În restul judeţului, protecţia civilă este, practic, zero.

În timp de pace, adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.

Pe tot teritoriul ţării există doar 7.000 de adăposturi de protecţie civilă, care pot oferi protecţie pentru circa două milioane de persoane, în cazul unui atac aerian ori al unei calamităţi naturale. Deşi sunt multe alte spaţii care ar putea servi drept refugiu, majoritatea sunt prost întreţinute, ceea ce le face nefuncţionale.

Cele mai multe se află în Bucureşti. Aici există 4.000 de buncăre care ar putea adăposti circa un milion de persoane în situaţii de urgenţă, adică 50% din capacitatea totală de adăpostire de la nivelul întregii ţări.

Restul de 3.000 de adăposturi, care pot găzdui un milion de oameni, sunt situate, în marea lor majoritatea, în municipiile reşedinţă de judeţ. Doar 50 dintre acestea sunt situate în alte localităţi decât cele care găzduiesc autorităţile judeţene. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite