Dezastrul de sub Galaţi: 600 de blocuri îşi varsă dejecţiile direct în subsol din cauza canalizării distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30.000 de apartamente cu peste 70.000 de locuitori, adică o treime dintre gălăţenii care stau la bloc, sunt în pericol din cauza tasării solului, provocată de starea deplorabilă a canalizării din subsolurile blocurilor.

Situaţia dramatică din municipiul Galaţi a ieşit la iveală după ce societatea de utilităţi publice Apa Canal a constatat, în urma unei ample verificări demarate anul trecut, după o surpare de teren în centrul oraşului, că stabilitatea a peste 600 de blocuri (adică o treime din total) este în pericol din cauza tasărilor de sol provocate de avariile grave de la reţeaua de canalizare. Societatea de utilităţi publice Apă Canal SA a transmis pe adresa proprietarilor şi a autorităţilor un semnal de alarmă în acest sens.

Întreaga poveste îşi are originea în toamna anului 2018, atunci când un bloc de locuinţe din zona centrală a oraşului Galaţi a început, deodată, să se încline şi să se crape. Situaţia a provocat panică printre locatari, autorităţile declarând stare de urgenţă. 

S-a pus, la un moment dat, chiar problema evacuării imobilului (care are doar şase decenii, deci ar fi încă în durata normată de exploatare), dar în final s-a renunţat la asta, însă s-a stabilit că blocul prezintă risc seismic ridicat din cauza şubrezirii lui, fiind nevoie de măsuri de consolidare a clădirii şi solului.

Expertizele tehnice comandate de Primăria Galaţi au scos la iveală că surpările subterane care au dus la înclinarea blocului au avut la origine umezirea solului cu mari cantităţi de apă scursă din reţeaua publică, de la un canal tehnic ce leagă canalizarea clădirii de canalizarea oraşului şi de la o fântână arteziană de mari dimensiuni din apropiere.

Responsabilitatea pentru avarii nu a fost elucidată nici acum, la mai bine de un an de la producerea evenimentului, însă expertizarea din zonă continuă. În acelaşi timp, societatea Apă Canal şi locatarii blocului respectiv îşi pasează vina, iar litigiul are toate şansele să fie reglat în justiţie, dat fiind că toate încercările de rezolvarea amiabilă (nimeni nu vrea să suporte cheltuielile de consolidare, estimate la circa 300.000 de euro) au eşuat.

Interesant este că deşi incidentul din zona centrală părea să fie unul izolat, verificările făcute ulterior (pe parcursul a circa 10 luni) de către specialiştii de la Apă Canal SA au scos la iveală că dezastrul are extindere la scara întregului oraş. Conform raportului întocmit de societate şi transmis tuturor asociaţiilor de proprietari, precum şi instituţiilor publice locale, peste 600 din cele 1.800 de blocuri din Galaţi au subsolurile inundate cu dejecţii scurse din canalizările defecte.

În cele 600 de blocuri (unele cu 3-5 scări) sunt aproximativ 30.000 de apartamente, în care locuiesc peste 70.000 de oameni, adică în jur de 25% din populaţia municipiului Galaţi, respectiv o treime dintre cei care stau la bloc.

Consecinţele sunt, evident foarte grave. „Aceste deficienţe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor şi ulterior în tunelurile tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilităţii construcţiilor din zonă şi a tunelului tehnic, prin infiltraţiile de apă uzată produse în timp. Aceste deficienţe conduc şi la uzura prematură a reţelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri şi în tunelurile tehnice”, a precizat societatea publică.

De asemenea, sunt alarmante şi posibilele infestări ale apei potabile cu agenţi patogeni din apa uzată.  „Folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor şi a tunelului tehnic în care sunt pozate reţelele de utilităţi (dintre care cea mai importantă este reţeaua de alimentare cu apă potabilă) contravine normativelor tehnice şi igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei”, explică Apă Canal.

Situaţia a intrat şi în atenţia autorităţilor sanitare, care au anunţat că vor demara acţiuni de verificare complementare, iar asociaţiile care nu-şi repară de urgenţă instalaţiile din subsol riscă amenzi uriaşe. 

Primăria Galaţi a atras atenţia că, potrivit legii, toate reţelele din subsolurile blocurilor, la fel ca faţadele şi acoperişul, sunt proprietatea asociaţiilor de proprietari, acestea având responsabilitatea exclusivă în întreţinerea, repararea şi înlocuirea lor, în caz contrar riscând penalităţi foarte mari (de până la 500%) la calcularea impozitelor, ba chiar şi amenzi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite