Dezastrul de la sala de gimnastică unde s-a lansat campioana mondială Ana Porgras. Cum ar putea fi salvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afiş cu Ana Porgras, pe pereţii sălii de gimnastică din Galaţi, sursa: C.Mazilu
Afiş cu Ana Porgras, pe pereţii sălii de gimnastică din Galaţi, sursa: C.Mazilu

Sala de gimnastică unde s-a antrenat campioana mondială Ana Porgras, dar şi a alte campioane naţionale, ar putea fi salvată de la ruinare. Deşi este într-o stare jalnică, Primăria municipiului Galaţi a anunţat că vrea să reabiliteze construcţia.

Fosta medaliată cu aur de la Campionatele Mondiale de la Rotterdam, Ana Porgras, a fost selecţionată pentru gimnastică la vârsta de patru ani, de antrenorii Agripina şi Paul Gâlea, din Galaţi. Dintr-o familie modestă, Ana muncit din greu pentru a demonstra că are talent.

Deşi a plecat de mulţi ani din Galaţi, chiar şi acum pe pereţii sălii de gimnastică sunt poze cu Ana. Într-un vestiar degradat, nefolosit de ani de zile, este legitimaţia fostei campioane. 

„Era un copil bine educat. Provenea dintr-o familie modestă. Era muncitoare, avea un program însă destul de greu. Ne-am bucurat tare mult pentru ea atunci când a câştigat medalia de aur”, îşi aminteşte  Agripina Gâlea, fosta antrenoare. 

În acea perioadă, sala de gimnastică de strada Carnabel din Galaţi era animată de zeci de copii. Galaţiul era o pepinieră pentru loturile naţionale, oferind gimnaste de valoare.  

SALA

sursa: C.Mazilu

Agripina Gâlea îşi aminteşte de perioada înfloritoare, când împreună cu soţul ei obţinea performanţă, fiind recunoscuţi în toată ţara. Au fost anii de glorie de unde au prins aripi campionele: Ana Porgras, Mădălina Guţu, Lucica Mereuţă, Mădălina Tănase, Lili Bălan sau Adriana Vlad, Laura Nacu, Beatrice Butunoiu. 

„A fost o perioadă frumoasă. Aveam mulţi copii, câte 2-3 clase la un moment dat. Aveam multe solicitări, eram căutaţi de părinţi. Chiar dacă nu avem condiţii bune, iar aparatele erau depăşite, fiind foarte vechi, fetele noastre erau apreciate şi recunoscute. Am fost tot timpul o pepinieră pentru loturile olimpice şi naţionale. Faţă de alte secţii din ţară, care erau la zi cu aparatura, noi eram mereu faţa lor. Toţi se mirau cum reuşim noi. Prin muncă şi iar muncă, de dimineaţă până seara aici eram aici”, îşi aminteşte Agripina Gâlea.

SALA

sursa: C.Mazilu

Sala închisă, din 2017: „Nu mai avea căldură, iar condiţiile erau improprii”

Dezinteresul autorităţilor şi lipsa investiţiilor au pus, în urmă cu câţiva ani, lacătul pe construcţia unde, timp de decenii întregi, sute de copii au făcut performanţă şi au obţinut medalii olimpice şi naţionale. În prezent, acoperişul este afectat, pereţii sunt plini de inflitraţii, iar aparatele, vechi din perioada comunismului, sunt depăşite În anul 2017, sala de gimnastică a fost închisă.

sala

sursa: C.Mazilu

„Nu mai avea căldură, iar condiţiile erau improprii. Vara erau 40 de grade, iar iarna 12 grade. Nu puteam ţine copii în picioarele goale în frig să facă gimnastică.  Aici totul trebuie luat de la zero. Trebuie văzut dacă că structura de rezistenţă nu este afectată. Acoperişul a fost afectat, erau infiltraţii, de pe pereţi cădea tencuiala. Erau perioade când stăteam cu ligheane şi cârpe pe tot. Acoperişul este afectat, geamurile sparte, nu este apă, căldură şi curent electric”, spune profesoara Agripina Gâlea.

SALA

sursa: C.Mazilu

Toată aparatura din sală este depăşită, fiind din anii 70. Calul de gimnastică şi trambulinele sunt rupte, paralele nu mai corespund, saltele sunt putrezite, duşumeaua s-a umflat, iar în vestiarul gimnastelor curge apă din tavan. Bârna unde s-a antrenat Ana Pogras s-a degradat şi ea.

Primăria vrea să o salveze la ruinare

Recent, Primăria municipiului Galaţi a lansat o achiziţie publică pentru servicii de proiectare: „Reabilitare sală de gimnastică strada Dr. Al. Carnabel”. Contractul are o valoare estimată de 40.000 de lei fără TVA. 

SALA

sursa: C.Mazilu

Proiectul ar urma să cuprindă refacerea acoperişului, a finisajelor interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei, anveloparea termică a clădirii, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor existente (electrice, sanitare, termice), precum şi centrală termică. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

România se mândreşte cu un copil-model: Cea mai bună gimnastă de pe continent e campioană şi la şcoală

   

Nadia Comăneci a dat verdictul: Cât de competitive sunt gimnastele românce

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite