Diabetul face ravagii printre intelectuali. Specialist: „Este principala cauză de orbire în ţările dezvoltate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul de la muncă deteriorează grav starea de sănătate. Foto: Adevărul
Stresul de la muncă deteriorează grav starea de sănătate. Foto: Adevărul

Tot mai mulţi intelectuali sunt diagnosticaţi cu diabet. Specialiştii dau vina pe stres, acesta fiind factorul principal care declanşează boala. Afectate sunt şi persoanele tinere sau cele care au o greutate normală.

Cunoscut în lumea medicală drept „silent killer” (ucigaş tăcut), diabetul face ravagii în întreaga lume. Mai nou, specialiştii spun că boala nu mai ţine cont nici de vârstă, printre pacienţi fiind şi tineri care au puţin peste 20 de ani. Iar munca la birou este un alt inamic al sănătăţii. Specialiştii spun că stresul şi sarcinile dificile, lipsite de flexibilitate şi pe care angajaţii le au de îndeplinit la locul de muncă duc în timp la apariţia diabetului de tip II.

Persoanele care au un indice de masă corporală egal sau mai mare de 30 de unităţi prezintă un risc crescut de instalare a diabetului.

„Profesia solicită foarte mult psihic persoana care este implicată în câmpul muncii. Pentru a putea evita apariţia simptomelor, este foarte importantă o pauză pe o perioadă mai mare de timp. Dacă acest lucru nu este posibil, sfârşitul de săptămână trebuie respectat ca perioadă de odihnă, în care să avem timpul nostru pentru relaxarea minţii şi a corpului. Activităţile sociale alături de prieteni şi familie sunt de asemenea foarte importante”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

„Populaţia trebuie să ştie cât este de importantă prevenţia, diagnosticarea precoce şi controlul acestei afecţiuni. Complicaţiile asociate sunt severe, diabetul zaharat fiind principala cauză de orbire în ţările dezvoltate, principala cauză de amputaţie non-traumatică şi principala cauză de boală cronică renală”, a declarat dr. Magdalena Moroşanu,  medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

Mecanismul care transformă stresul în diabet nu este cunoscut în totalitate, însă expunerea repetată la niveluri ridicate ale hormonilor asociaţi cu stresul să afecteze echilibrul glucozei din organism. Cu cât nivelul glucozei în sange este mai mare, cu atât sistemul circulator şi organele corpului sunt mai afectate. Dacă vi se face frecvent sete, sunteţi mai mereu obosit, urinaţi frecvent iar rănile vi se vindecă lent, nu întârziaţi vizita la medic.

Opt ore de muncă, opt ore de relaxare, opt ore de odihnă

„Tratamentul diabetului este foarte complex, gravitatea complicaţiilor este deosebită, iar consecinţele sociale, profesionale şi familiale sunt devastatoare. Diabetul zaharat este o afecţiune complexă, care necesită o abordare multidisciplinară, dar şi acţiuni de informare şi educare a populaţiei cu privire la metodele de prevenţie şi control. Exerciţiile fizice sunt esenţiale, precum şi alimentaţia sănătoasă. Mesele luate la intervale regulate sunt de asemenea foarte importante”, a explicat dr. Magdalena Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

Persoanele care se stresează foarte mult la locul de muncă ajung să aibă deteriorări grave ale stării de sănătate, iar gândirea limpede este de asemenea afectată. Suprasolicitarea profesională combinată cu subaprecierea eforturilor de către colegi şi şefi ne expune zi de zi pericolului de îmbolnăvire. Pentru a scăpa din acest mediu nesănătos, medicii recomandă un program de somn şi o alimentaţie sănătoasă. De asemenea, sportul, relaxarea, pauzele zilnice de la tehnologie şi reevaluarea priorităţilor duc la îmbunătăţirea vieţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite