Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Directorul Regionalei CFR Marfă Galaţi a fost arestat preventiv după ce procurorii DNA l-au prins luând mită

1
9 Oct 2015 18:23:26
Autor: Costel Crangan
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Procurorii îl acuză pe Dumitru Săndel că a cerut suma de 30.000 euro, „pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract ce privea transportul de cereale”. A fost reţinut în timp de primea ultima tranşă din şpaga plătită în rate. În cursul după-amiezii zilei de vineri, a fost dus la Tribunalul Bacău cu solicitarea de arestare preventivă.

 

UPDATE: 

Vineri seară, judecătorii de la Tribunalul Bacău au aprobat cererea de arestare preventivă  pentru 30 de zile a lui Dumitru Săndel. Soluţia poate fi contestată la Curtea de Apel, însă inculpatul a fost introdus deja în arestul IPJ Bacău.

---------------------------------------------------

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 8.10.2015, a inculpaţilor Dumitru Săndel ( manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galaţi, la data faptelor), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi Dascaliuc Ionel.Cristian (om de afaceri), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora:

În vara anului 2014, inculpatul Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galaţi a pretins, prin intermediul inculpatului Dascaliuc Ionel-Cristian, de la administratorul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), suma de 30.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra angajaţilor din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.

Deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat.

Ulterior, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiţii avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediţii a SNTF CFR MARFA SA Regionala Galaţi, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.

În aceleaşi condiţii, inculpatul Dumitru Săndel a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenţei pe care o avea asupra angajaţilor SC Rofersped SA.

Totodată, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a pretins pentru sine un procent de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de aproximativ 260.000 lei, afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuţiei sale la încheierea contractului, prin prisma relaţiei lui privilegiate cu inculpatul Dumitru Săndel.

Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro şi 260.000 lei, dar în mod eşalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.

În perioada iulie – mai 2015, inculpatul Dumitru Săndel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian suma de aproximativ 220.000 lei.
Deoarece inculpaţii Dascaliuc Ionel Cristian şi Dumitru Săndel nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înţelegerilor dintre ei.

În acest context, la data de 8 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian sumele restante, respectiv 40.000 de lei şi 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Neamţ.

Inculpaţilor Dumitru Săndel şi Dascaliuc Ionel-Cristian li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 9 octombrie 2015, Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
9.10.2015, 19:06:11

Binenteles .. CFR-ul ... ramane mereu falimentar ..si nimeni nu stie de ce ?