Drama copiilor cu părinţi la muncă în ţări străine. „N-ai cum înţelege ce înseamnă mamă şi tată dacă îi vezi o dată pe an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Aproape 160.000 de copii din România au, potrivit datelor oficiale, unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, pe termen lung. Dintre aceştia, aproape 45.000 de copii nu mai au niciunul dintre părinţi în ţară. Cele mai multe cazuri sunt în judeţele din Moldova.

Cu fiecare an care trece, tot mai mulţi copii din România sunt nevoiţi să-şi reformuleze scara valorilor atunci când vine vorba de sensul cuvintelor „mamă” şi „tată”. Este unul dintre efectele sumbre ale realităţii că ţara noastră a ajuns pe locul 1 în Europa la migraţiune. Mai mult decât atât, suntem deja şi în top 10 la nivel mondial, devansând ţări măcinate de războaie sau de fenomene extreme.

Potrivit datelor oficiale, în România există aproape 160.000 de copii care, oficial, îşi au părinţii plecaţi pe termen lung în străinătate. Însă situaţia de dincolo de statistica oficială pare a fi chiar mult mai sumbră, căci aici sunt incluse doar cazurile în care migraţia este cu acte legale.

Sociologii vorbesc despre cifre măcar duble (aferente plecărilor în străinătate în „zona gri”, pentru munci clandestine), ceea ce înseamnă că aproximativ 8,4% dintre minorii cu vârsta de până la 16 ani (3,8 milioane, conform datelor de la 31 decembrie 2018) au unul sau ambii părinţi plecaţi din ţară.

Referindu-ne strict la datele oficiale, este de remarcat că cea mai grea situaţie este, de departe, în Moldova, unde, în cele 10 judeţe, sunt aproape 63.000 de copii rămaşi în grija rudelor, adică aproape 40% din totalul naţional.

De altfel, judeţele Iaşi (11.573),  Suceava (11.078) şi Bacău (9.723) ocupă primele trei poziţii ale clasamentului. Şi locurile 4,5 şi şase sunt ocupate tot de judeţe din Moldova (Neamţ, Botoşani şi Vaslui), în vreme ce de-abia pe locul 7 se află un judeţ din afara regiunii, respectiv Constanţa.

Şi mai grav este că aproape o treime dintre cazurile înregistrate oficial consemnează că minorii în cauză (circa 45.000) nu mai au în ţară niciunul dintre părinţi, fiind crescuţi de rude sau lăsaţi în grija fraţilor mai mari. Lucrurile stau cel mai rău, din acest punct de vedere, în judeţul Bacău, cu 3.200 de minori lăsaţi de izbelişte, pe locul 2 fiind Iaşiul, cu 2.900 de cazuri.

„Aceşti copii cresc cu tare emoţionale profunde, căci sunt privaţi de sprijinul părintesc tocmai atunci când au cea mai mare nevoie de el. N-ai cum să înţelegi ce înseamnă «mamă» şi «tată» dacă îi vezi doar o dată pe an. Alarmant este că în mintea viitorilor adulţi se construiesc tipare potrivit cărora fie nu este important să fii alături de copiii tăi, fie trebuie să-i sufoci cu afecţiunea. Oricum ar fi, este un dezechilibru”, ne-a explicat psihologul Anamaria Dinescu.

Abandonaţi de mamă, torturaţi de tată

Dincolo de dezechilibrele psihologice deja amintite, în unele cazuri apar şi situaţii cumplite, ce par desprinse din filme.

Un astfel de caz a fost identificat în primăvara anului 2019 în familia Popa din satul Fântâni, comuna Nicoreşti, din judeţul Galaţi. Mama a doi copii de 2 şi 5 ani, pe nume Gabriela Popa, a plecat în Anglia, pentru a munci fără forme legale, iar tatăl micuţilor, Ovidiu Popa, a făcut ulterior o criză de gelozie, în cursul căreia a filmat clipele de groază în care îi lovea pe micuţi cu sălbăticie.

Imaginile au ajuns pe internet şi au dus la o anchetă penală în urma căreia bărbatul a fost arestat, iar mama copiilor, revenită ulterior în ţară, a fost decăzută şi ea, temporar, din drepturile părinteşti.

Arestarea lui Ovidiu Popa FOTO Adevărul

Agresorul de copii din Nicoreşti a fost arestat preventiv FOTO captura video

Legaţi cu lanţul de bunica schizofrenică

Un caz la fel de groaznic a fost semnalat, în urmă cu trei ani, în judeţul Bacău, acolo unde doi copii de 2 şi 4 ani au fost găsiţi legaţi cu lanţuri în curte. Părinţii micuţilor se aflau de câteva luni în Italia (la celebrele zone legumicole din Sicilia), iar aceştia erau lăsaţi în grija unei bunici în vârstă de 74 de ani care locuia într-o casă dărăpănată şi fără utilităţi de la marginea oraşului Oneşti.

Explicaţiile bătrânei (care avea să fie diagnosticată ulterior cu schizofrenie) au fost că i-a legat pe cei doi copii pentru ca aceştia să nu iasă din curte şi să fie cumva loviţi de maşini. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite