E jale! Un sfert dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Galaţi nu sunt autorizate sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cele 436 de şcoli şi grădiniţe existente în judeţul Galaţi, 100 ar trebui să rămână închise în noul an şcolar deoarece nu respectă normele sanitare în vigoare. Autorităţile sanitare le vor permite însă, după principiul „răul cel mai mic”, să funcţioneze chiar şi fără autorizaţie, deoarece autorităţile locale nu au găsit soluţii pentru a asigura elevilor alte spaţii, corespunzătoare.

În localităţile rurale gălăţene, dintr-un total de 292 de unităţi de învăţământ (şcoli şi grădiniţe), numai 210 au fost până acum autorizate. Dintre celelalte 82 de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie, 48 nu au apă curentă sau au probe de apă necorespunzătoare, iar restul nu au grupuri sanitare sau acestea sunt într-o stare jalnică.

Situaţia ar putea fi chiar şi mai proastă dacă ţinem cont că deocamdată s-a lucrat doar la partea de dosar, în baza actelor depuse la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) de către managerii şcolilor. De la începutul anului şcolar, DSP va demara controale în şcoli, prilej cu care numărul unităţilor de învăţământ cu probleme ar putea să crească.

Nici în mediul urban lucrurile nu stau chiar strălucit. În oraşele Galaţi şi Tecuci, din cele 144 de unităţi de învăţământ existente, 18 nu corespund normelor sanitare.

„Nu s-a dat autorizare sanitară pentru unităţile de învăţământ situate la parter de bloc, este vorba aici în continuare în special de grădiniţe. Nu au circuite corespunzătoare, nu asigură cubajul de aer necesar pentru un minim de 10-15 copii sau nu au iluminat natural corespunzător”,  a  precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

„Mai există şi alte unităţi, în afara acestor grădiniţe, unde nu există autorizare sanitară din alte cauze, cum ar fi că nu au circuite corespunzătoare la blocul alimentar sau nu au dotările necesare”, a  mai precizat reprezentantul DSP.

Cea mai mare parte din vină pentru faptul că unităţile şcolare nu sunt în măsură să obţină autorizaţia de funcţionare aparţine consiliilor locale, care nu au alocat fondurile necesare modernizării clădirilor sau construirii unor imobile corespunzătoare.

În ediţiile viitoare vă vom prezenta exemple concrete legate de dezinteresul cras arătat de autorităţile publice locale în ceea ce priveşte pregătirea unităţilor de învăţământ pentru începerea noului an şcolar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite