Efecte ale fibromului uterin. Metoda cea mai eficientă de a scăpa de el şi care sunt şansele ca femeia să mai rămână gravidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe femei tinere se confruntă cu fibroamele uterine. De cele mai multe ori asimptomatice, aceste formaţiuni benigne sunt descoperite ecografic. În paşii spre vindecare, medicul trebuie să ţină cont de planurile de viitor ale pacientei, mai ales dacă aceasta îşi doreşte să mai rămână însărcinată.

Cunoscute şi sub numele de leiomioame, fibroamele sunt tumori benigne care provin din ţesutul uterin. Dacă în multe cazuri femeia nu îşi dă seama de această problemă, la 1 din 4 paciente simptomele sunt severe. Odată ajunsă la medic, specialistul va stabili tipul intervenţiei în funcţie de manifestări, mărimea şi numărul fibroamelor.

Chirurgia clasică pierde teren în faţa operaţiilor laparoscopice

Metoda prin care se îndepărtează nodulii fibromatoşi poartă numele de miomectomie. Fibromul are ca indicaţie intervenţia chirurgicală pe uter pe cale laparoscopică.

„Operaţia laparoscopică ajută foarte mult femeia, în sensul că este o intervenţie minim invazivă şi pacienta este mult mai rapid repusă pe picioare. Dar ca orice operaţie are indicaţii şi contraindicaţii. De exemplu, atunci când miomul este foarte mare, sau femeia a suferit de-a lungul timpului mai multe intervenţii chirurgicale, are boli asociate (cardiace şi pulmonare), ori este supraponderală (peste 150 de kilograme), nu se ia în calcul miomectomia laparoscopică”, ne-a explicat doctorul Hadi Rahimian, medic Primar Obstetrica-Ginecologie şi Director Medical al Spitalului Băneasa.

În schimb, femeia al cărei miom are dimensiuni sub 10-15 centimetri, poate fi operată laparoscopic. „În acest caz este nevoie de foarte multă pricepere. Sunt medici care nu ştiu să facă laparoscopie, nici nu e obligatoriu să ştie. De asemenea, foarte important este ca ginecologul sau chirurgul implicat în această intervenţie, să ştie să coasă laparoscopic”, ne-a declarat doctorul Hadi Rahimian.

hadi Rahimian in sala de operatii

„Un doctor este suma tuturor experienţelor sale”

Există însă şi situaţii nefericite în care medicii aleg să extirpe uterul în loc să îl trateze.

„Un doctor nu e numai ce citeşte, un doctor este suma tuturor experienţelor pe care le-a avut. Poate în urma acestora el a ajuns la concluzia că trebuie să fie radical. În principiu, în cazul unei femeie care este la vârsta reproductivă şi îşi doreşte copii trebuie intervenit în aşa fel încât să îi conservi uterul, ovarele, să îi dai şansa să devină mamă”, ne-a explicat doctorul Hadi Rahimian, medic Primar Obstetrica-Ginecologie şi Director Medical al Spitalului Băneasa.

Nodulii subseroşi (de la suprafaţa uterului) sunt foarte uşor de extirpat, deoarece sunt cel mai frecvent legaţi de corpul uterin printr-un pedicul subţire, care conţine vase sanguine. Pediculul acesta se coagulează cu pensa bipolară şi ulterior se secţionează.

Există însă şi riscul reapariţiei miomului, caz în care femeia va necesita o nouă intervenţie chirurgicală.

„În cazul miomului subseros, femeia are nevoie de mai mult timp pentru a rămâne însărcinată. În cazul miomului pedicular, pacienta operată astăzi poate rămâne gravidă şi luna viitoare. Dar dacă vorbim despre un fibrom intramural, femeia are şanse mai mari să rămână însărcinată dacă nu se ajunge până în cavitatea uterină”, a spus  doctorul Hadi Rahimian, medic Primar Obstetrica-Ginecologie şi Director Medical al Spitalului Băneasa.

Pacienta se reface rapid în urma unei miomectomii laparoscopice, fiind nevoie de doar două zile de spitalizare. După această intervenţie uterul se vindecă în aproximativ 3 - 4 luni, iar după un an se poate lua în calcul o sarcină.

Doctorul Hadi Rahimian în sala de operaţii

Doctorul Hadi Rahimian este unul dintre puţinii specialişti în chirurgie fetală din ţara noastră care a efectuat intervenţii intrauterine, multe dintre ele în premieră naţională: transfuzie intrauterină fetală pentru anemie severă, fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat, sunt toraco-amniotic pentru hidrotorax fetal, sunt vezico-amniotic pentru obstructia de tract urinar, fotocoagulare de valvă posterioară. Cel mai recent, Hadi a operat, în burtica mamei, o fetiţă de doar 1.250 de grame diagnosticată cu spina bifidă, o malformaţie care apare la una din 1.500 de naşteri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite