Efectele uimitoare ale masajului tălpilor? „Organismul este ca o uzină şi trebuie să funcţioneze bine în întregul lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin acest tip de masaj, terapeutul te ajută să îţi revigorezi organismul şi totodată să te relaxezi, pentru că aşa cum bine spuneau chinezii, surâsul vine de la picioare. Reflexoterapeutul Silvia Notari a explicat pentru cotidianul „Adevărul” care sunt beneficiile unui astfel de masaj şi care sunt rezultatele uimitoare pe care orice pacient le resimte.

Reflexoterapia este una dintre cele mai vechi tehnici de tratament din antichitatea chineză şi constă în masarea tălpilor, astfel încât circuitul care ne menţine sănătoşi să se refacă şi să grăbească procesul de vindecare a unei boli. Pentru a avea efecte, pacientul are nevoie de cel puţin zece şedinţe, iar la început acestea pot fi puţin dureroase, semn că un organ sau mai multe suferă şi se află în dezechilibru.

Orice masaj de acest tip începe prin aplicarea unei creme foarte hidratante ori a unui ulei, iar apoi terapeutul mângăie tălpile pentru ca pacientul să se obişnuiască cu presiunea. Primul vizat este punctul corespunzător rinichilor pentru a fi eliminate toxinele, iar apoi se trece la celelalte zone reflexogene. Această terapie vine în completarea unui tratament prescris de medici.

„Pot să ameliorez anumite probleme, dar niciodată nu voi pune un diagnostic. Mă detaşez de terapeuţii care pun diagnostic de la prima şedinţă, eu abia la a treia şedinţă îi voi spune pacientului că este posibil să ai o problemă în anumite zone şi că ar fi bine să facă un control medical. E posibil ca atunci când cineva vine la prima şedinţă, să fie obosit, sau să aibă o sanda care îl strânge. Se face însă o fişă a pacientului pentru fiecare şedinţă. De exemplu eu încep prin masarea zonei care corespunde plexului solar şi nu am întâlnit pe nimeni care să nu aibă dureri în acea zonă, unde se adună grijile de zi cu zi”, ne-a explicat Silvia Notari, reflexoterapeut.

Aceasta ne-a mărturisit însă că reflexoterapia poate fi şi inutilă dacă terapeutul nu se implică în actul său.

„Din păcate sunt şi mulţi şarlatani. În primul rând, reflexologia nu se realizează cu alte instrumente, ci doar cu mâinile. Mie mi s-a întâmplat să mi se facă masaj cu o baghetă din metal deoarece persoana respectivă nu se gândea să îmi facă un bine în calitate de pacient, ci doar dorea să obţină profit. Şi atunci, ca să nu îi obosească degetele, făcea masajul cu un obiect metalic”, a spus Silvia Notari.

Reflexologia nu are niciodată efecte adverse. Este însă interzisă temporar în cazul persoanelor care au suferit de curând o intervenţie chirurgicală sau care au o rană deschisă. De asemenea, este contraindicată şi bolnavilor psihici, celor care au suferit de inflamaţii ale venelor şi sistemului limfatic, diabeticilor.

Chimia dintre terapeut şi pacient

„La început, întrebam pacientul dacă îl doare. Trebuie să foloseşti o presiune care să îl ţină pe pacient relaxat şi liniştit. Pe măsură ce avansăm cu şedinţele, presiunea se măreşte, dar puterea masajului este aceeaşi. Atunci când găsesc un loc sensibil, apăs puţin mai tare şi pacientul are tendinţa să îşi tragă piciorul. Mai sunt persoane care neagă că au o anumită problemă şi nu îi spun terapeutului despre aceasta pentru a-l testa dacă îşi dă singur seama. Acest lucru mi se pare greşit deoarece dacă nu ai încredere, nu trebuie să mergi la terapeut. Este nevoie de o chimie între tine şi pacient, acesta trebuie să aibă încredere în tine şi ţie să îţi fie drag să îi atingi picioarele. Trebuie să ai drag de meserie”, ne-a explicat Silvia Notari, reflexoterapeut.


Silvia Notari în timpul unei şedinţe de reflexologie FOTO Oana Cernat

image

Beneficiile reflexologiei

Chiar de la prima şedinţă de reflexologie, pacientul începe să simtă beneficiile. Acesta are dintr-o dată un mers sprinten şi senzaţia de picioare uşoare. În cazul în care pacientul suferă de o boală care s-a instalat lent în organism este nevoie de multă răbdare, căci şi vindecarea are nevoie de timp, perseverenţă şi un stil de viaţă sănătos.

„Pe noi până nu ne doare, nu facem nimic pentru sănătatea noastră. Avem impresia că dacă nu dăm bani pe un lucru, acela nu este preţios. Şi până nu ne îmbolnăvim, până nu suferim puţin nu ne dăm seama cât de norocoşi am fost”, a spus Silvia Notari, reflexoterapeut.

Chiar şi cei mici pot beneficia de efectele minunate ale reflexoterapiei.

„Eu am întâlnit foarte mulţi părinţi care au făcut cursul de reflexologie pentru a nu le da copiilor pastiluţe. În ziua de azi, aceştia nu prea mănâncă legume, fructe şi nici nu prea fac mişcare, iar atunci au probleme de constipaţie. Cu un ceiuţ şi cu acest tip de masaj, părintele îl ajută pe cel mic în mod natural. Dar masajul total este în sine foarte bun pentru copii, mai ales pentru cei care învaţă să meargă şi vor să se ridice singuri. Muşchii lor din spate se contractă iar atunci când îi masezi, se întind şi ei dorm foarte bine. Desigur, trebuie făcut cu grijă şi pricepere.
Pentru ca acest tip de masaj să dea randament, sunt necesare zece şedinţe făcute o zi da şi una nu, fără pauze mari. Nu poţi face reflexologia doar o dată pe săptămână aşa cum se face masajul somatic”, a explicat pentru „Adevărul”, Silvia Notari, reflexoterapeut.

Deşi reflexologia este o ştiinţă foarte veche, în România a devenit cunoscută abia după Revoluţie. Cei care cunosc secretele medicinei alternative chinezeşti ştiu că „surâsul vine de la picioare”, sau mai bine zis, tălpile sunt practic panoul de comandă al întregului nostru organism.

„Sunt diferite şcoli de reflexologie care îi învaţă pe studenţi să îşi întrebe pacienţii ce probleme au şi unde îi doare. Şi atunci le masează doar punctul corespunzător stomacului sau ficatului, depinde de ce probleme are acesta. Eu nu cred în această teorie şi de fiecare dată masez tot piciorul deoarece organismul nostru este ca o uzină şi trebuie să funcţioneze bine în întregul lui. Degeaba îţi fac doar inima să funcţioneze bine dacă alte organe au probleme, tu tot nu te vei simţi bine. De aceea eu fac întotdeauna traseul complet”, a precizat Silvia Notari.


Silvia Notari în timpul unei şedinţe de reflexologie FOTO Oana Cernat

image

O şedinţă de reflexologie durează 40 de minute, dar dacă pacientul este încordat, terapeutul îi poate face şi puţin masaj de relaxare.

„Noi ar trebui să mergem în natură desculţi, să simţim pământul ca să putem să ne descărcăm. Noi ne încărcăm mereu prin dormit, vitaminizare, masaj, dar energia rea rămâne în noi dacă nu facem sport, dacă nu mergem desculţi. Până şi curentul electrică are nevoie de un fir prin care se descarcă, noi cu atât mai mult”, a spus Silvia Notari, reflexoterapeut.

După 15 minute de masaj, circulaţia sângelui ajunge la viteza de 29 cm/sec la femei şi 22 cm/sec la bărbaţi, deşi în mord normal, aceasta este de 12,5 cm/sec şi, respectiv, 14 cm/sec. Transmiterea impulsurilor reflexogene se face pe traseul picior - coloana vertebrală - creier.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite