Elevii din judeţul Galaţi sunt lăsaţi de luni fără laptele şcolarului după ce 19 copii din Pechea au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
61.000 de elevi din Galaţi nu mai primesc de luni laptele şcolarului. FOTO Arhiva/C.C.
61.000 de elevi din Galaţi nu mai primesc de luni laptele şcolarului. FOTO Arhiva/C.C.

Autorităţile sanitare nu au stabilit deocamdată a cui este vina pentru că laptele stricat a ajuns în consumul şcolarilor. Atât distribuitorul produsului, cât şi conducerea şcolii din Pechea spun că au respectat toate normele legale. Vestea bună este că starea copiilor este bună, însă părinţii acestora ameninţă că se vor adresa justiţiei pentru ca vinovaţii să plătească pentru răul făcut.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Galaţi a anunţat primele măsuri după ce, vineri şi sâmbătă, 19 elevi de ciclu gimnazial au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară din caza laptelui băut la şcoală. Medicii au decis că distribuirea laptelui şcolarului se suspendă pe termen neprecizat (mai exact până la finalizarea anchetei epidemiologice), începând cu data de 7 martie 2016.

Vă reamintim că vineri după amiază, mai mulţi elevi de la şcoala generală nr. 3 din localitatea gălăţeană Pechea au acuzat dureri de burtă, stare de vomă şi diaree după ce au consumat laptele distribuit prin programul naţional „cornul şi laptele”.

Starea a 19 dintre copiii cu probleme (cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani) a necesitat internarea în spital. Elevii au fost preluaţi de serviciul judeţean de ambulanţă şi transportaţi iniţial la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, ulterior decizându-se mutarea lor la Spitalul de Copii „Sf. Ioan”.

Analizele făcute de medici în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă au condus la concluzia că, întradevăr, laptele este cel care a produs  toxiinfecţia, confirmând suspiciunile formulate încă de vineri de primarul comunei şi de directoarea şcolii.

„Unii copii s-au plâns că acel lapte avea un gust ciudat, dar că au băut din el. La 15-20 de minute li s-a făcut rău. Unii au băut doar o gură. Am văzut apoi că unele cutii cu lapte erau umflate. S-a sigiliat camera unde mai păstram restul de lapte. Laptele acesta a stat la noi în şcoală doar două ore până a fost distribuit şi astta în spaţiul special amenajat cu frigider”“, a declarat profesoara Mariana Păun, directoarea Şcolii nr. 3 din Pechea.

Laptele era în termen, dar s-a stricat

Primele concluzii ale medicilor din cadrul DSP Galaţi sunt uşor contradictorii, în sensul că deşi s-a constatat că laptele era în garanţie (pe ambalaje scrie foarte clar că expiră tocmai la 22 august 2016) şi era păstrat corespunzător, o parte dintre cutii erau bombate, iar conţinutul avea gustul modificat, semn de alterare.

„Laptele consumat era în termen de valabilitate, dar prezenta modificări organoleptice. Inspectorii sanitari au plecat imediat către şcoală în cauză şi au început ancheta epidemiologică. S-a activat sistemul de alertă rapidă, iar tot acest lot de lapte este retras din consum”, a declarat dr Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Conducerea şcolii din Pechea spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că a păstrat produsul în condiţiile stabilite de lege, sugerând că vinovată ar fi firma producătoare şi distribuitoare, respectiv Fabrica de Lapte SA Braşov. Contactaţi de DSP, reprezentanţii amintitului producător au respins categoric ipoteza că vina le-ar aparţine, produsul fiind livrat, din perspectiva lor, în perfectă stare.

Una peste alta, ancheta Ministerului Sănătăţii (sunt investigate toate etapele, începând de la producţie şi până la depozitare şi distribuire) va stabili cine este responsabil de îmbolnăvirea celor 19 copii din Pechea şi ce măsuri vor decurge din acest eveniment.

Deocamdată, a fost sistată livrarea pe termen nedeterminat a laptelui către cei 61.000 de elevi din judeţul Galaţi, care luni nu vor primi decât cornul, urmând ca apoi să se găsească o soluţie alternativă provizorie. Cel mai probabil li se va da brânza topită.

Din fericire, starea copiilor este bună

Dincolo de găsirea (sau nu) unui vinovat, este bine să spunem că starea celor 19 elevi este în prezent bună. Medicii de la Spitalul de Copii din Galaţi le-au ameliorat simptomele, iar unii au fost deja externaţi, urmând ca şi ceilalţi să plece acasă luni sau marţi.

Cu toate că lucrurile au avut, în final, un rezultat pozitiv, mai mulţi dintre părinţii elevilor ajunşi la spital din cauza laptelui primit la şcoală au anunţat că nu exclud posibilitatea de a se adresa justiţie, pentru ca toţi cei vinovaţi să plătească daune materiale şi morale pentru traumele produse.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite