Eveniment de excepţie la Galaţi: conferinţa internaţională „Cultura şi presa în spaţiul european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de pe afişul conferinţei de la Galaţi FOTO C Crângan
Imagine de pe afişul conferinţei de la Galaţi FOTO C Crângan

Conferinţa, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, va avea loc în perioada 26-27 mai 2017, tema aleasă de organizatori fiind „Gazetari şi scriitori în tranşeele Marelui Război”.

Manifestarea extinde şi îmbogăţeşte aria tematică a conferinţelor organizate de către Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, începând din 2008 (Tradiţie şi modernitate în presa europeană, Mass media: identitate naţională vs. globalizare, Mass media: comunicare şi cultură, Mass media contemporane şi impactul globalizator al Internetului, De la manipulare la intoxicare în mass media, Istoria şi reprezentarea ei în media, Presa minorităţilor etnice din România), propunându-şi să analizeze, în acest an, dramele Primului Război Mondial (1914-1918), reflectate în articole de presă şi opera literară a gazetarilor şi scriitorilor aflaţi în tranşee, pentru a-şi servi patria.

„Primul Război Mondial a reprezentat un eveniment ce a schimbat fundamental istoria umanităţii, pe multiple planuri. În primul rând, a fost conflictul care a angrenat majoritatea ţărilor lumii, marcând sfârşitul politicilor de putere şi al conflictelor regionale. În al doilea rând, Marele Război a rămas înscris în cărţile de istorie prin ororile petrecute atât pe câmpul de luptă, cât şi în zona nebeligeranţilor. Conceptul de „război total” a dus la ştergerea oricăror bariere între aspectele militare şi cele civile. Numărul imens de morţi (din cauza luptelor, bolilor ori a foametei şi frigului), răniţi, mutilaţi, este terifiant”, ne-a declarat conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, preşedintele comitetului de organizare.

Războiul mondial a schimbat radical raporturile de putere antebelice; SUA au devenit, oficial, liderul economic (şi militar) al lumii, chiar dacă, politic, Washingtonul a ales izolaţionismul. Se prăbuşeau patru imperii şi biruia ideea statelor naţionale, în dauna construcţiilor multietnice. Harta Europei se reconfigura. Dar şi harta lumii suferea schimbări.

Rezolvarea parţială a problemelor politico-teritoriale, prin sistemul Versailles, nemulţumirile apărute atât în rândul învinşilor, cât şi în rândul învingătorilor, au creat cadrul propice spiritului revanşard, care va conduce, la numai peste două decenii, la un conflict militar de dimensiuni şi mai mari.

Nenumăratele drame ale războiului, ororile şi tragediile sale, au fost surprinse, deopotrivă, de gazetarii şi scriitorii ce şi-au făcut datoria, în tranşee, faţă de patrie, indiferent care era aceasta.

Scopul acestei manifestări este acela de a scoate în evidenţă modul în care mânuitorii condeiului s-au aliniat la politica oficială a statului în care trăiau, impactul pe care l-au avut articolele şi operele acestora asupra moralului opiniei publice, care au fost temele de interes tratate şi în ce măsură au perpetuat amintirile legate de acest conflict, în ochii celor care le-au descoperit mai târziu.

„Considerăm demersul nostru deosebit de util, deoarece reface, prin materialele participanţilor la conferinţă, imaginea unei lumi pe cale de dispariţie, cu dramele şi tragediile acesteia. De asemenea, această abordare este binevenită şi din perspectiva momentului în care ne aflăm: peste un an se împlineşte un secol de la încheierea Marelui Război. Manifestarea se adresează cadrelor didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, masteranzilor şi doctoranzilor, cercetătorilor ştiinţifici, bibliotecarilor, arhiviştilor, studenţilor, jurnaliştilor, tuturor celor interesaţi de această temă”, a mai spus conf.univ.dr. Cătălin Negoiţă. 

O selecţie a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum, tipărit la o editură de prestigiu recunoscut în domeniul ştiinţelor sociale (A2 – CNATDCU). Volumul ediţiei a VIII-a a Conferinţei Internaţionale Cultura şi presa în spaţiul european, care a avut loc la Galaţi, în mai 2016, a apărut cu titlul Mediamorfoze II - Presa minorităţilor etnice din România, la Editura Tritonic, din Bucureşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite