Eveniment internaţional de excepţie, la Galaţi, pe 17-18 mai: „Reflectare, (de)formare şi fake news în spaţiul mediatic şi cultural”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Dunărea de Jos sediul central FOTO Costel Crângan
Universitatea Dunărea de Jos sediul central FOTO Costel Crângan

Evenimentul este organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” (prin Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism al Facultăţii de Litere), Asociaţia Română de Istoria Presei (ARIP) şi Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia".

Un eveniment internaţional de excepţie, pe parcursul căruia se va dezbate în amănunt fenomenul „fake news” în spaţiul mediatic şi cultural, va avea loc, pe 17-18 mai, la Galaţi. 

Cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Cultura şi presa în spaţiul european” este organizată de un trio remarcabil - Universitatea “Dunărea de Jos” (prin Departamentul de literatură, lingvistică şi jurnalism al Facultăţii de Litere), Asociaţia Română de Istoria Presei (ARIP) şi Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" - iar tema aleasă („Reflectare, (de)formare şi fake news în spaţiul mediatic şi cultural") este una cât se poate de „fierbinte”.

În esenţă, deşi subiectul este interesant pentru mai toată lumea, conferinţa se adresează mai ales cadrelor didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar, masteranzilor şi doctoranzilor, cercetătorilor ştiinţifici, bibliotecarilor, jurnaliştilor şi studenţilor la specializarea Jurnalism. 

Având în vedere importanţa temei şi evenimentului, sunt o serie de invitaţi de seamă, dintre care îi amintim pe: prof. dr. Gheorghe Onişoru (afiliat Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, istoric, fost preşedinte al CNSAS), Cristian Godinac (liderul Mediasind - Sindicatul Jurnaliştilor) şi Ioana Avădani (de la Centrul pentru Jurnalism Independent).

După plen, lector dr. Horia Mihai Bădău, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, specialist pe social media, va modera un workshop pe tema eticii reţelelor sociale.

Pe secţiuni se va vorbi despre trolling şi fake news, propagandă, grupuri în social media care promovează moldovenismul, războiul electronic, dezinformarea în lumea contemporană şi altele. “Revoluţia digitală aduce cu ea dezordinea informaţională? Şi dacă da, ce va fi de aici încolo şi cum vom supravieţui acestei aşa-zise tehnocalipse? Cine mai spune adevărul, astăzi? Care este influenţa literaturii în evoluţia comunicării? Cum tratează contemporaneitatea pericolul lumii paralele? La aceste întrebări vom căuta răspunsuri şi soluţii, în cadrul sesiunilor ştiinţifice ale conferinţei. Vă invităm, aşadar, la o discuţie despre capacitatea omului de a (de)forma realitatea, pentru a o face accesibilă”, explică pe scurt evenimentul conf. dr. habil. Cătălin Negoiţă, preşedintele ARIP şi preşedintele comitetului de organizare a evenimentului. 

Din comitetul de organizare mai fac parte: prof. dr. Zanfir Ilie (director Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi), prof. univ. dr. Simona AntorfiI (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi - UDJG), prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim (UDJG), lect. univ. dr. Matei Damian (UDJG), lect. univ. dr. Daniela Bogdan (UDJG), lect. univ. dr. Petrica Paţilea (UDJG), lect. univ. dr. Oana Contoman (UDJG) şi dr. Violeta-Maria Răileanu-Mandache (DJC Galaţi). 

Preşedintele ARIP a precizat şi că specializarea Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere se bucură de prestigiu în lumea academică de profil, într-un top neoficial al manifestărilor academice pe jurnalism, Conferinţa de la Galaţi fiind pe locul III, după Bucureşti şi Cluj, alături de Oradea. 

O selecţie a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum, tipărit la o editură de prestigiu recunoscută în domeniul ştiinţelor sociale (A2 – CNATDCU). Volumul ediţiei a X-a a Conferinţei Internaţionale Cultura şi presa în spaţiul european, care a avut loc la Galaţi, în mai 2018, este sub tipar, având titlul Şi presa a făurit România, la Editura Tritonic, din Bucureşti. 

Accesul publicului la conferinţă este liber. Relaţii suplimentare despre eveniment se pot solicita pe e-mail culturasipresa2019@gmail.com.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite