Experţii propun demolarea unui bloc din centrul Galaţiului „mâncat“ de apa din reţeaua publică a oraşului. Cât de grave sunt stricăciunile provocate în timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu circa o lună, în centrul oraşului Galaţi au început să apară crăpături foarte mari în asfalt şi tasări. Unul dintre blocurile din apropiere a început să se scufunde, în pereţii lui apărând fisuri. Expertiza a stabilit şi cauzele problemelor: infiltraţiile de apă potabilă şi menajeră provenită din pierderile reţelelor de apă şi de canalizare din zonă.

Surpările subterane detectate în urmă cu o lună în centrul oraşului Galaţi sunt mai periculoase decât par. Cel puţin aşa au concluzionat experţii angajaţi de Primăria Galaţi, care au relevat că există cauze şi efecte grave în ceea ce priveşte fenomenele geologice din zona blocului B8 din cartierul Mazepa.

„Experţii îşi menţin opiniile comunicate anterior, în raportul preliminar, referitoare la cauzele care au condus la tasarea solului şi la degradarea structurii de rezistenţă a imobilului. Din analiza la blocul B8 (scările 1 şi 2) se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est / Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic”, a precizat Primăria Galaţi.

Interesant este că raportul contrazice flagrant declaraţiile conducerii societăţii Apă Canal SA, care a acreditat cu fermitate ideea că infiltraţiile de apă din subsol sunt provocate de instalaţiile individuale ale proprietarilor de apartamente. Experţii au descoperit însă apa care a provocat dezastrul subteran provine de fapt din reţelele publice administrate de societatea amintită.

De altfel, proprietarii de apartamente din blocul B8 s-au arătat indignaţi încă de acum o săptămână de afirmaţiile conducerii Apă Canal SA. „Este o minciună sfruntată ceea ce spun ei. Toată lumea încearcă să dea vina pe proprietari, dar realitatea este că vina este a Apă Canal, căci din reţelele de apă şi de canalizare publice s-au produs infiltraţiile. Au fost o mulţime de avarii în vara trecută, iar efectele s-au văzut”, ne-a spus unul dintre proprietarii de la B8.

Trebuie spus că surparea subterană riscă să afecteze, dacă nu este stopată printr-o investiţie serioasă, şi alte blocuri din apropiere. Câţiva dintre gălăţenii de la R2, C9, C10 şi C11 au făcut deja o serie de sesizări către autorităţi, cerând să se constate că în locuinţele lor au apărut, în ultima vreme, fisuri (deocamdată de mici dimensiuni) în pereţi. 

Experţii confirmă suspiciunile oamenilor. „Fenomenele de tasare care au afectat terenul de fundare al blocului (scările 1 şi 2) se transmit şi perimetral şi sunt propuse măsuri de expertizare/consolidare şi pentru blocurile învecinate”, se afirmă în expertiza pentru blocul B8.

Ca urmare a celor constatate de experţi, blocul B8 a fost declarat ca fiind încadrat în Clasa Risc Seismic I – risc de prăbuşire la cutremur. Există şi o veste aparent bună: „La momentul actual, în regim static, structura de rezistenţă a blocului B8 (scara 1 şi 2), nu prezintă risc iminent de cedare”, a transmis Primăria Galaţi. 

Ideea este, însă, că lucrurile se pot schimba dramatic în orice clipă: „Dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism”, se afirmă în raportul de expertiză.

Se merge chiar până la ipoteze radicale, respectiv până la demolarea şi reconstruirea blocului B8. „Se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare”, a precizat Primăria Galaţi.

Experţii recomandă şi o serie de măsuri ce trebuie luate în regim de urgenţă. Cea mai importantă este, înainte de a se trece la consolidare, să fie stopate toate scurgerile de apă din reţelele existente în subsolul blocului, dar şi în perimetrul acestuia.

Se recomandă, de asemenea, realizarea urgentă a unor lucrări de împrejmuire a imobilului şi de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte asupra riscurilor la care se pot expune cei care se află în apropierea clădirii, dar şi înştiinţarea tuturor proprietarilor de utilităţi cu privire la riscurile de avariere/distrugere a dotărilor edilitare din zonă (gaz, apă potabilă, reţea canalizare, energie electrică, telefonie etc.) – ca urmare a fenomenului de tasare care continuă.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat.Expertiza privind structura de rezistenţă a imobilului B8 situat pe strada Melodiei nr. 8 a fost realizată de societatea Proconrim S.R.L. Iaşi, valoarea contractului fiind de 78.000 de lei fără T.V.A.

Vă reamintim că pe data de 5 octombrie 2018, în zona centrală a oraşului Galaţi, aferent mai multor scări ale blocului B8, dar şi în apropiere de blocurile B3, R2 şi C9, au fost identificate tasări grave ale terenului (pământul a coborât, în valuri, cu între 10 şi 50 de centimetri). Ca urmare a acestor mişcări subterane, trotuarele s-au fisurat (crăpăturile de mari dimensiuni sunt realmente hidoase), iar în pereţii apartamentelor din două scări ale blocului B8 au apărut crăpături care au îngrozit proprietarii.

Deşi a dat vina pe proprietarii de apartamente pentru problemele apărute, şeful Apă Canal a recunoscut, totuşi, că din volumul total de apă distribuit către consumatori se pierde anual, prin fisuri, circa 23% (respectiv aproximativ 5 milioane de metri cubi de apă), încă „pierderile nu ajung în sol, ci sunt preluate de canalele tehnice şi ajung în sistemul de canalizare”. Iată că expertiza tehnică îl contrazice.

Problemele cu evacuarea apelor uzate sunt însă evidente şi în alte zone ale oraşului. Spre exemplu în zona Falezei Dunării se scurg către fluviu, din canalizările defecte, adevărate pârâiaşe de apă amestecată cu fecale şi detergenţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite