Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Factura pentru „dezmorţirea” caloriferelor  le dă  fiori reci locatarilor bun-platnici

1
1 Feb 2013 16:57:41
Autor: Marius Mototolea
Pensionarii închid robinetele caloriferelor preferând să sufere de frig decat să devină datornici
Pensionarii închid robinetele caloriferelor preferând să sufere de frig decat să devină datornici

Şi asta în condiţiile în care, la Galaţi, gigacaloria are acelaţi preţ ca şi anul trecut. În cazul unui apartament cu două camere, nota de plată pentru încălzire, aferentă lunii decembrie,  ajunge şi chiar poate depăşi 400 de lei.

Marius Stan primarul municipiului Galaţi s-a ţinut de cuvânt şi preţul gigacaloriei a rămas cel de anul trecut. Cu toate astea, locatarii conştiincioşi, care-şi plătesc în mod regulat întreţinerea, fac faţă cu greu facturilor la încălzire. Pentru a putea plăti întreţinerea pentru luna decembrie, majoritatea locatarilor, în special pensionarii, sunt nevoiţi să reducă drastic cheltuielile pentru alimente şi medicamente.

Energia termică destinată populaţiei se facturează la preţul de 247,73 de lei, tarif stabilit de Consiliul Local în octombrie 2011 şi a cărui menţinere a fost condiţionată de reducerea personalului SC Apaterm SA, distribuitorul agentului termic secundar şi apei calde.

Electrocentrale SA produce agentul termic primar pe care îl furnizează la Apaterm cu 159 de lei/gigacalorie, cu TVA. Apaterm foloseşte agentul termic primar pentru a încălzi apă transformată astfel în agent termic secundar, vândut populaţiei cu 247,73 de lei/gigacalorie.

În luna noiembrie, gălăţenii dependenţi de serviciile de termoficare au plătit în plus la întreţinere, pentru încălzirea unei garsoniere sau a unui apartament cu o cameră, între 80 şi 120 de lei. Pentru un apartament cu două camere „suplimentul a fost cuprins între 140  şi 180 de lei, iar pentru unul cu trei camere, între 220 şi 279 de lei.

În luna decembrie, aşa cum era de aşteptat, costurile încălzirii sunt substanţial mai mari.

Astfel, pentru încălzirea în sistem centralizat a locuinţelor cu o cameră, gălăţenii trebuie să plătească între 173 şi 289 de lei. Diferenţa este explicată de o serie de factori între care starea instalaţiei interioare de distribuţie şi mai ales de modul în care firmele „de repartitoare” calculează şi repartizează costurile energiei termice.

Pentru încălzirea a două camere, în luna decembrie, gălăţenii trebuie să plătească între 260 şi 387 de lei, iar pentru trei camere, între 326 şi 448 de lei.

Încălzirea apartamentelor cu patru camere, în care sunt branşate la reţeaua de termoficare şi folosite toate caloriferele, este un adevărat lux, costurile acesteia fiind cuprinse între 413 şi 582 de lei.

Se poate şi mai rău

„Pentru trei camere, în care am cinci calorifere, factura la încălzire pentru decembrie este de 510 de lei. Este mult, dar, având în vedere că, anul trecut, am plătit chiar şi 700 de lei, ar trebui ca acum să să zic că e bine”, ne-a declarat Maria Rău, care locuieşte într-un bloc situat pe strada Portului.

Mult se poate plăti şi cu robinetele caloriferelor închise, îndurând frigul din casă.

„În noiembrie, la două camere, cu un singur calorifer lăsat deschis şi doar seara şi noaptea, am platit pentru încălzire 94 de lei, în condiţiile în care locuiesc singur. Acum, pentru decembrie s-a afişat şi am de plătit 128 de lei. Ce să mai zic?”, ne-a spus la rându său Ionel Prisăcariu din Micro 19.

În spatele acestor  valori “de speriat”, exisistă o serie întreagă de explicaţii pe lângă cea a ponderii foarte mari a pierderilor: locatarii necinstiţi care „păcălesc repartitoarele” în detrimentul vecinilor corecţi (care, din cauza lor, ajung să facă infarct în faţa avizierelor), neechilibrarea hidraulică a instalaţiilor interioare de distribuţie a agentului termic, necitirea repartitoarelor-martor din subsoluri şi calculul „din burtă” al valorii unităţilor.

Scandalizarea proprietarilor de microcentrale

Gălăţenii, care, deşi se încălzesc cu  centrale termice proprii, plătesc „căldura din părţi”, respectiv cota parte pentru pierderile de energie termică din subsol şi cădura radiată de ţevile neizolate care le străbat apartamentele, sunt şi în această iarnă revoltaţi.

„Pe decembrie, sunt bun de plată 86 de lei, pentru ca două ţevi îmi trec printr-un dormitor. Este o tâmpenie. Vechii guvernanţi au vrut să facă protecţie socială pe spinarea proprietarilor de centrale şi acu văd ca şi aştia fac la fel. De fapt centrala mea încălzeşte apartamentele vecine şi cu aparatură de măsură adecvată acest lucru poate fi demonstrat, dar noi trăim în Absurdistan, se ştie!”, ne-a declarat cu năduf Sorin Anghelovici.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

teodor rusu
2.02.2013, 07:45:43

Galatiul,un oras care ar trebui sa fie ca o bijuterie,este de fapt o imensa groapa de gunoi ! iar administratia locala viseaza la cai verzi pe pereti !

Modifică Setările