Familia sau jobul? Cât de toxic pentru cei dragi este să ne identificăm cu profesia pe care o avem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.psychologies.ro
FOTO www.psychologies.ro

Furaţi de multe ori de puterea pe care ne-o conferă profesia sau meseria pe care o avem, ajungem să ne comportăm şi în familie ca la serviciu, cu ordine de executat şi termene limită. De multe ori realizăm prea târziu că armonia în familie este mai importantă decât să avem dreptate tot timpul.

Foarte mulţi dintre noi ajung de-a lungul anilor să se identifice din ce în ce mai mult cu jobul pe care îl au. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori fără ca cei în cauză să conştientizeze. 

Devin workoholici şi ajung să îşi distrugă viaţa de familie pentru că petrec foarte puţin timp cu cei dragi, dar în special pentru că se comportă ca şi cum ar fi la serviciu, au ieşiri necontrolate, devin stresaţi, nervoşi şi frustraţi în aşteptarea unor beneficii care de multe ori nu mai vin niciodată.

Ca să înţelegem mai bine cu ce ne confruntăm, trebuie să vorbim puţin despre reflexele pe care organismul nostru le are şi cum răspunde la ele.

”Reflexele pot fi condiţionate sau necondiţionate. În acest ultim caz reflexul apare la un stimul din exterior în mod natural şi fără a fi gândit în prealabil. De pildă, salivăm când vedem o prăjitură.  Este un mecanism înnăscut şi instinctiv. Când ne identificăm cu jobul pe care îl avem, vorbim despre un reflex psihologic condiţionat stabilit în cortexul cerebral”, explică psihologul Stelian Chivu.

Reflexele condiţionate pot fi mentale, de pildă, atunci când ne-am obişnuit să ne sculăm dimineaţa la o anumită oră pentru a merge la serviciu. Acestea devin şi emoţionale când facem un lucru cu bucurie sau, dimpotrivă, cu furie sau dispreţ.

Aduc acasă stresul, gândurile şi emoţiile negative

Reflexele condiţionate devin şi fizice ca urmare a faptului că reflexele mentale şi cele emoţionale au devin parte din noi de o bună bucată de timp. În continuarea exemplului anterior, nu mai putem dormi peste o anumită oră dacă ne-am obişnuit să ne sculăm dimineaţa devreme.

”Identificarea cu profesia sau meseria pe care o avem este un comportament dobândit deviant. Am avut un caz cu o familie în care soţul era judecător, iar soţia a venit la cabinet pentru că avea probleme serioase cu el. Când ajungea acasă, soţul continua să se comporte ca un judecător atât cu soţia, cât şi cu copiii.  Un alt caz pe care l-am avut a fost un tânăr, care după un program intens de pregătire în armată, îi spunea mamei <<Ordonaţi!>> sau <<Să trăiţi!>>”, exemplifică psihologul Stelian Chivu cum profesia ne poata da peste cap viaţa de familie.

Odată cu jobul, respectivii aduc acasă şi stresul de la serviciu, stările negative, atitudinile şi gândurile negative şi chiar limbajul corporal. Acest lucru se întâmplă în multe situaţii datorită specificului anumitor profesii sau meserii.

Aleg jobul în detrimentul familiei

De pildă, cei care activează în structurile militarizate au tendinţa de-a deveni extrem de autoritari, ca şi cei care deţin funcţii de conducere într-o companie privată sau instituţie de stat. Ei sunt puşi în cele din urmă în situaţia de a alege: familia sau jobul.

”Mulţi aleg profesia în detrimentul familiei, fără să fie conştienţi de consecinţe. Tendinţele negative de care vorbeam anterior se vor accentua pentru că lucrează într-un mediu stresant,  cu oameni care de multe ori îi manipulează. La toate acestea se adaugă lipsa iubirii şi a unui scop propriu legat de ce vor să facă în viaţă”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Primul pas spre vindecare este conştientizarea. Până când cei care şi-au făcut din job un scop în viaţă nu realizează cât de toxică este această gândire şi comportamentul cu care vine la pachet, nu se poate face nimic pentru a-i ajuta. Şi asta pentru că ei cred că au mereu dreptate şi li se pare că sunt îndreptăţiţi să se manifeste astfel.

Sinceri cu noi înşine

De multe ori e nevoie de intervenţia unui specialist, dar dacă cei în cauză vor să fie ajutaţi, atunci sunt şanse să reuşească şi singuri. Un alt pas este să iasă din capcana programelor negative şi şabloanelor care le conduc viaţa.

Prin testare vor găsi calea de-a se deconecta de la stresul şi încărcarea emoţională şi psihică negativă a profesiei pe care o au. Pentru unii pot fi plimbările în natură sau meditaţiile, pentru alţii băile cu sare, o muzică relaxantă sau poate o oră de exerciţii la sală.

”Foarte important este să se analizeze şi să fie sinceri cu ei înşişi, pentru că de multe ori au tendinţa să nege ceea ce se întâmplă cu ei. Trebuie, de asemenea, să se elibereze de trecut, ca să evite să mai fie prizonierul lui”, detaliază psihologul Stelian Chivu alţi câţiva paşi necesari în procesul de vindecare.

Este necesar apoi ca respectivii să îşi analizeze convingerile pe care le au şi să evite expresiile ”eu ştiu cel mai bine”, ”toţi trebuie să facă ca mine”, acestea fiind doar manifestări ale ego-ului. Dacă ajută, pot pune în anumite locuri din casă bileţele pe care să scrie ”lasă la uşă problemele de la serviciu”.

”Gradual, trebuie să înlocuiască toate gândurile şi programările negative cu altele pozitive, precum bucuria, speranţa, optimismul, certitudinea şi iubirea. E necesar să se înţeleagă că acest lucru nu se poate întâmpla de pe o zi pe alta, este un proces, dar cu perseverenţă şi implicare acest comportament deviant poate fi eliminat”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Cea mai uşoară cale prin care scăpăm de furie. Care este cel mai afectat organ  când ne lăsăm pradă emoţiilor negative

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite