Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Fetiţa de 9 ani care vine în vacanţe din SUA în România pentru le arăta românilor ce înseamnă să fii civilizat

0
22 Jul 2019 11:42:53
Autor: Costel Crangan
Ema duce la tomberoane gunoiul strâns FOTO Mediafax.ro
Ema duce la tomberoane gunoiul strâns FOTO Mediafax.ro

Ema locuieşte cu părinţii, de câţiva ani, în Statele Unite, dar în vacanţa de vară vine în România, la Galaţi, unde îi mobilizează pe copiii din cartier să pună mâna, alături de ea, să adune gunoaiele de pe spaţiile verzi.

O fetiţă de doar nouă ani a reuşit, printr-un gest cât se poate de firesc, de altfel, să impresioneze o ţară întreagă. Ema locuieşte în Statele Unite ale Americii (SUA), unde părinţii ei s-au stabilit de câţiva ani, însă vacanţele de vară şi le petrece la Galaţi, la bunici.

Vacanţele ei sunt, însă, altfel decât ale altor copii, căci copila are un simţ civic admirabil, materializat în special printr-o grijă deosebită pentru mediu. Pur şi simplu crede că este de datoria ei să cureţe de gunoi spaţiile verzi, iar pentru asta a reuşit să-i atragă „în combinaţie” şi pe alţi copii din cartierul în care locuiesc bunicii ei.

Ema vorbeşte mai ales în engleză, limba în care creşte şi este educată acolo, în SUA, însă ştie foarte bine şi limba maternă a părinţilor ei. „Facem curat în acest sector, câţiva copii au venit să ma ajute ceea ce este foarte frumos. Am făcut şi nişte aranjamente pentru mâine”, a povestit Ema, mica salvatoare a planetei, pentru Medifax. 

Tatăl Emei a declarat că totul a început de la pasiunea copilului pentru oceanele şi mările lumii. Pentru că a văzut la televizor şi a citit că planeta este din ce în ce mai poluată, Ema a realizat că vrea să ajute şi a decis să cureţe nu doar cartierul din Galaţi al bunicilor ei, ci şi locurile pe care le vizitează.

„A adunat de pe plaja din Mamaia în fiecare zi câţiva saci de sticle de plastic goale. A cerut de la bar o pereche de mănuşi de plastic şi a umplut tomberoanele cu plastic. Acum continuă la Galaţi. Încetul cu încetul învăţ şi eu despre spiritul civic şi asta de la un copil de 9 ani. Aşa că dacă veţi vedea zilele acestea de vacanţă de vară prin Galaţi câţiva copii cu saci menajeri, să ştiţi că este Emma şi gaşca salvând planeta”, a declarat tatăl copilei, pentru Mediafax.

Acesta a mai spus că are şi o înţelegere mai puţin obişnuită cu fetiţa. „Se supără pe mine dacă trece ziua fără adunat gunoaiele. Dar avem o înţelegere. Ea mănâncă supă, iar eu o scot la adunat deşeuri şi sticle goale de pe străzi şi prin parcuri”, a mai spus tatăl Emei.

Informaţii, propagate pe reţelele de socializare au stârnit un val impresionat de reacţii. Majoritatea românilor laudă iniţiativa copiilor, însă sunt şi cetăţeni care trag un semnal de alarmă privitor la starea comunităţii.

„Vai de noi şi de educaţia noastră ! Au ajuns nişte copilaşi de 9-10 anişori să facă ordine în urma noastră!!! Mare ruşine! Dar ne este?”, a scris un gălăţean, fiind completat de altă persoană: „Bravo, copii! Şi trist în acelaşi timp! Pentru ca acele gunoaie nu ar trebui să fie acolo. Acele gunoaie sunt aruncate tot de oameni, oameni cu copii acasă, copii care poate strâng acum după ei...”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii