Fetiţele care uimesc la tenis de masă: câştigă cupe şi medalii jucând în competiţiile pentru adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portase Daria (11 ani), Portase Raluca (12 ani), eleve în clasa a IV-a şi a VI-a la Şcoala Gimnazială nr. 33 din Galaţi, şi Andra Budă (11 ani), elevă în clasa a V-a la Şcoala Gimnazială ”Grigore Moisil” din Galaţi, sunt legate de o mare pasiune: tenisul de masă. În timp ce alţi copii de vârsta lor se joacă pe calculator, micuţele fac antrenamente zilnice de câteva ore pentru a se menţine în formă pentru competiţii.

Portase Daria (11 ani), Portase Raluca (12 ani) şi Andra Budă (11 ani) au început să practice tenisul de masă în urmă cu doar doi ani, însă sunt extrem de talentate, dovadă fiind zecile de cupe, medalii şi diplome câştigate până acum în competiţiile locale şi naţionale.

Meritul lor este şi mai mare dacă luăm în considerare faptul că în multe din aceste competiţii rezervate amatorilor au reuşit să trimfe împotriva adulţilor, mulţi dintre ei extrem de experimentaţi, ţinând cont că în tenisul de masă din România acest gen de concursuri predomină.

Au descoperit Clubul de Tenis de Masă ACS Activ din Galaţi, iar de atunci nu trece o zi să nu vină în sala de antrenament. ”Iniţial, am spus că nu este aşa interesant, dar apoi încet, încet a început să îmi placă. Este un sport în care mă regăsesc, muncesc şi în acelaşi timp mă relaxez, îmi dezvoltă şi mintea, dar şi gândirea rapidă”, ne dezvăluie Andra.

”Îmi place tenisul de masă pentru că fac mişcare, pot socializa şi te ajută foarte mult să îţi dezvolţi mintea, doarece trebuie să iei decizii foarte rapid”, ne spune, la rândul ei, Daria.

”Este un sport unde trebuie să iei decizii farte repede, într-o fracţiune de secundă. Este un exerciţiu, pe care cei care practică tenisul de masă îl transferă şi în viaţa personală, unde îi ajută să ia cele mai bune decizii într-o anumită problemă”, explică Sorin Voinea (49 de ani), antrenorul junioarelor.

Record la trofee câştigate

Daria deţine un adevărat record la trofee câştigate la tenis de masă. În ultimul an a câştigat nouă cupe, medalii şi trofee în competiţiile pentru amatori, iar anul trecut a ajuns în primele 32 de jucătoare ale României la tenis de masă, însă la o categorie de vârstă mai mare pentru că este foarte talentată.Chiar dacă sunt la început de drum şi sunt foarte mici, fetiţele vor să facă performanţă la nivel naţional în tenisul de masă, iar Daria îşi doreşte mult să devină antrenor pentru a transmite şi altor copii pasiunea pentru acest sport.

image

Ambiţia este mare, iar tinerele sportive doresc mereu să îşi îmbunătăţească performanţele. ”Mă deranjează că nu ma pot mişca încă la fel ca Daria şi Andra. O fac puţin mai încet şi din cauza asta mai pierd mingi, în special cele care vin foarte repede”, ne spune cu umor Raluca.

Ambasadorii tenisului de masă

”Pentru mine cel mai greu este să îmi controlez psihicul când joc. Nu reuşesc mereu, încep să plâng câteodată, iar de la o minge greşită ajung să pierd foarte multe mingi apoi. De la prea multe emoţii, mă enervez. O să învăţ treptat să mă controlez”, scoate în evidenţă Andra una dintre problemelecare îi dă bătăi de cap când este la masa de tenis.La prima vedere, tenisul de masă pare uşor, însă nu este deloc aşa. Doar cei care se antrenează zilnic au şanse să acceadă în fazele superioare ale competiţiilor, chiar şi cele de amatori, deoarece concurenţa este foarte mare, iar jucătorii sunt foarte buni la jocul cu mingea de ping pong.

image

”Au momente când mai şi plâng pentru că le cert, au momente şi când sunt bucuroase, mai ales când le intră câte o minge frumoasă. Aşa este sportul. Ca să ajungem la performanţă este nevoie de multă, multă muncă”, punctează antrenorul Sorin Voinea.

Daria, Raluca şi Andra au învăţat să îmbine orele de şcoală cu cele de tenis de masă, iar pe viitor îşi doresc să câştige cât mai multe competiţii naţionale şi să facă astfel cunoscut tenisul de masă în rândul copiilor de o vârstă cu ele.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite