Film sfâşietor despre perioada tulbure de după Revoluţie, proiectat la Galaţi în prezenţa celui care a inspirat povestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul se desfăşoară în cadrul Festivalului KineDok, are loc joi, 25 octombrie 2018, de la ora 18,00 şi este găzduit de Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. Intrarea la film este liberă, în limita locuirilor disponibile.

KineDok coninuă la Galaţi. La proiecţia filmului ,,Campionul din Balcani” (Germania, România, 2006), care va fi difuzat joi, 25 octombrie, la ora 18.00, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, va fi prezent chiar protagonistul filmului, Előd Kincses.

Regia documentarului artistic este semnată Réka Kincses, nimeni alta decât fiica celui care a inspirat scenariul. Réka Kincses s-a născut în anul 1972, în oraşul Târgu Mureş. După ani de studiu în diverse domenii – litere, medicină alternativă - în 2006 a absolvit German Film and Television Academy în Berlin, cu lucrarea de absolvire - documentarul ,,Campionul din Balcani". După acest film, în 2012 a semnat scenariul şi regia pentru ,,Homeland, Sex and further Inconveniences".

„Filmul este despre anii '90, care au fost ani tulburi în istoria recentă a României, o perioada de confuzie si de anxietate. Sistemul de valori al regimului comunist dispăruse. Înainte, Ceauşescu fusese dusmanul tuturor, situaţie ce crea o anume solidaritate între oameni. Era mai uşor să discerni între prieteni şi duşmani. Odată cu dispariţia fizică a dictatorului, oamenii s-au simţit liberi să-şi exprime propriile frustrări. Şi, de cele mai multe ori, au facut-o cu violenţă. Situaţia socială era favorabilă conflictelor de orice natură, inclusiv celor etnice”, este prezentat de organizatorii evenimentului contextul în care s-au petrecut faptele. 

„Filmul dezvăluie această perioadă prin intermediul unei experienţe directe. Personajul principal este chiar tatăl autoarei, iar implicarea lui în evenimentele ulterioare Revoluţiei a provocat schimbări cruciale în viaţa întregii familii. De pe poziţia de membru distins al minorităţii etnice maghiare, s-a exprimat ferm împotriva Securităţii. La începutul anilor '90, o atare poziţie era echivalentă unui act de sinucidere politică şi i-a pus chiar viaţa în pericol. După şaisprezece ani şi după candidaturi eşuate la un post de parlamentar, acest campion al corectitudinii şi intransigenţei nu-şi găseşte locul în noul sistem”, continuă prezentarea.

Filmul a fost inclus în programul mai multor festivaluri, obţinând şi o serie de premii: 2007 - Festivalul de Film Nuremberg; 2007 - Premiul pentru Cel mai Bun Documentar la Săptămâna Filmului Unguresc de la Budapesta; 2007 - Festivalul Internaţional de Film Sofia; 2007 - Diagonale Graz; 2007 - Festivalul de Film Crossing Europe, Linz; 2007 – Hot Docs, Toronto; 2006 - Premiul Astra la Festivalul Internaţional de Film Astra, România; 2006 - Premiul de Debut şi Premiul Publicului - Filmwoche Duisburg.

Despre eroul filmului

Előd Kincses s-a născut în Tîrgu Mureş, pe 2 octombrie 1941, într-o familie de intelectuali maghiari. Tatăl său, dr. Elemér Kincses, un magistrat foarte apreciat, a fost ultimul preşedinte al Tribunalului Regiunii Autonome Maghiare.

Este căsătorit cu prof.dr. Kincses-Ajtay Mária şi are două fiice, Réka (autoarea filmului documentar Campionul din Balcani) şi Imola. A absolvit liceul „Bolyai” din Tîrgu Mureş şi Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, promoţia centenarului univesităţii (1964).

A fost dublu campion balcanic şi triplu campion naţional la 100 şi 200 m plat. Revenind pe meleagurile natale a activat ca avocat în cadrul Baroului din Tîrgu Mureş. În toamna anului 1989 a fost angajat de preotul reformat din Timişoara, László Tőkés în procesul de evacuare promovat de episcopul reformat László Papp din ordinul Securităţii (era colaboratorul acesteia şi deputat în Marea Adunare Naţională),deoarece nici un avocat din Banat nu a avut curajul de a prelua cazul.

După victoria revoltei populare din decembrie 1989, Előd Kincses a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale al judeţului Mureş (transformat în CPUN), devenind  colaboratorul principal a lui Carol Király, cunoscutul dizident al regimului Ceauşescu.

La începutul lunii ianuarie 1990, Kincses a pledat în public pentru tragerea la răspundere a securiştilor şi militarilor vinovaţi pentru omorârea, maltratarea revoluţionarilor. Datorită poziţiei sale decise a devenit ţinta presei antidemocratice, ultranaţionaliste. La 19 martie 1990 organizaţia Vatra Românească a organizat un miting în centrul municipiului, cerând demisia sa din funcţia de vicepreşedinte al CPUN-Mureş. S-a scandat „jos cu Kincses trădătorul”.

Acesta a declarat în public că nu se face vinovat de trădare, dar pentru a linişti spiritele şi-a  prezentat demisia. A doua zi  dimineaţa, pe 20 martie 1990, în urma contramanifestaţiei  maghiare a fost repus în funcţie.  Conflictul interetnic din 20 martie 1990, de la Tîrgu Mureş s-a soldat cu 5 morţi. Előd Kincses a plecat în Ungaria şi a putut reveni în ţară abia după 5 ani, doar după ce a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, obţinând astfel terminarea cercetărilor penale declanşate în martie 1990 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Tg.Mureş.

În Ungaria a dat examen de intrare în avocatură, devenind membru al Baroului de la Budapesta, în cadrul căruia a activat până în anul 2014, concomitent cu activitatea avocaţială reluată în Baroul Mureş la 1 ianuarie 2006.

Filmul ,,Campionul din Balcani” se difuzează în cadrul KineDok, un proiect One World Romania. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite