Final de săptămână cu iz istoric. Gălăţenii sunt invitaţi să asiste la cea de-a treia ediţie a Festivalului „Antiquitas Rediviva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organizatorii au promis că în această ediţie nu vor lipsi surprizele FOTO DJC Galaţi
Organizatorii au promis că în această ediţie nu vor lipsi surprizele FOTO DJC Galaţi

Pentru al treilea an consecutiv, vineri, 16 septembrie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi şi Asociaţia „Tinerii şi Viitorul”, organizează Festivalul antic „Antiquitas Rediviva”, desfăşurat la Castrul roman de la Tirighina.

Ediţia din acest an a Festivalului „Antiquitas Rediviva” va debuta vineri, 16 septembrie 2016, pe malul Dunării. Astfel, de la ora 18:00, gălăţenii vor fi aşteptaţi pe faleza inferioară, în zona trecere-bac, pentru a lua parte la parada asociaţiilor de reconstituire istorică.

„Vă anunţ cu mare bucurie că după lungi lupte, am reuşit să ne vedem visul cu ochii pentru a treia oară şi să avem la finalul acestei săptămâni o nouă ediţie a Festivalului «Antiquitas Rediviva». Sperăm ca acest eveniment să devină o tradiţie pentru această zonă. A fost o discuţie în urmă cu ceva timp despre ceea ce reprezintă Castrul roman de la Tirighina pentru Galaţi în special, şi pentru istoria României în general. Eu aş spune că în egală măsură sunt importante lucrurile de acolo şi faptul că cel mai înaintat punct din partea de nord-est a Imperiului Roman s-a aflat exact în zona noastră, la Galaţi. Din 2010, de la venirea mea la Direcţia de Cultură am încercat în permanenţă să punem în valoare acest monument istoric, acest obiectiv care este fără îndoială unul dintre cele mai importante pentru că dacă Dobrogea romană geme de artefacte ale civilizaţiei romane, ceea ce s-a descoperit la nord de Dunăre, în zona noastră, dovedeşte faptul că romanizarea s-a produs şi aici şi a continuat şi după retragerea Aureliană. Ediţia din acest an este mult mai amplă decât ediţiile precedente”, a declarat Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei de Cultură Galaţi.

Organizatorii au promis că în această ediţie nu vor lipsi surprizele, cea mai mare dintre acestea fiind extinderea evenimentului pe parcursul a două zile.

„Este un eveniment care de la an la an a căpătat amploare, iar anul acesta avem o surpriză foarte mare pentru gălăţeni. Am ţinut să fie prezenţi şi membrii Asociaţiei Vulturii din Călat. Aceştia sunt istorici, arheologi şi cunosc foarte bine ceea ce înseamnă popoarele migratoare şi modul lor de viaţă. Ei vor aduce o parte de final a antichităţii şi anume aceea a năvălirii popoarelor barbare către Imperiul Roman spre apusul acestuia. Aşadar, toţi cei care vor participa la acest eveniment vor avea ocazia ca pe lângă bătăliile dintre daci, romani şi sarmaţi, să asiste şi la un spectacol călare. Membrii Asociaţiei Vulturii din Călata vor trage la ţintă din poziţia călare şi vor da nişte simulări de luptă cu cavalerie”, a precizat Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură Galaţi.

Programul festivalului

Vineri, 16 septembrie 2016, ora 18:00, Faleza inferioară - Parada asociaţiilor de reconstituire istorică;

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, ora 10:30 - 12:30, Castrul roman de la Tirighina, Bărboşi
- deschiderea Festivalului;
- prezentarea partenerilor şi a colaboratorilor;
- prezentarea asociaţiilor;
- scenete;
- prezentare arme, uniforme;
- prezentare tehnici de luptă;
- simulări de luptă între daci, romani, sarmaţi şi huni.

16:00 - 20:00, Grădina Publică
- ateliere de fierărie;
- ateliere de pielărie;
- ateliere de ceramică;
- ateliere de gastronomie cu degustare de produse gătite după reţete antice;
- tir cu arcul.

festivalul antiquitas rediviva galati

„Spectatorii vor vedea altceva decât în celelalte ediţii, dar nu vreau să vă dezvălui prea multe. Vor fi prezentate uniformele, tehnicile de luptă şi spre final vor avea loc bătăliile dintre armatele dacice, romane, sarmate şi ale popoarelor migratoare. Spre finalul spectacolului ne vom retrage şi ne vom regăsi în Grădina Publică, acolo unde publicul va putea participa în mod interactiv la atelierele de ceramică, pielărie, fierărie, la tir cu arcul, vor putea vedea modul de viaţă nomal al popoarelor migratoare din acea perioadă şi vor putea participa la atelierele gastronomice, unde vor putea degusta mâncărurile preparate după reţete antice”, a adăugat Marius Mitrof.

Cei care doresc să meargă la Castrul roman de la Tirighina pentru a asista la aprinderea focului sacru, numirea magisterului de la Barboşi şi la lupte, se pot deplasa cu un autobuz pus la dispoziţie de Transurb. Transportul este gratuit, iar plecarea va fi din Micro 20, de la capătul liniei 102. Prima cursă va pleca spre Tirighina sâmbătă, în jurul orei 9:30 şi ultima va fi în jurul orei 13:30, când se va întoarce spre oraş.

De asemenea, Poliţia Rutieră le atrage atenţia celor care vor merge la Tirighina cu maşinile personale să parcheze în locuri special amenajate pentru a nu încurca circulaţia, fiind vorba despre un drum naţional intens circulat.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite