Focar de rabie în judeţul Galaţi! Comuna Lieşti se află sub carantină sanitar-veterinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vulpe moartă a îmbolnăvit de turbare un câine, iar acesta a muşcat o vacă. Pentru a se evita transmiterea bolii, extrem de periculoase, la alte animale şi la om, autorităţile au luat măsuri preventive.

Lenuţa Ichim, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, a confirmat faptul că, în comuna gălăţeană Lieşti, au fost instituite măsuri de carantină din cauza izbucnirii unui focar de rabie (turbare) după ce o vulpe bolnavă a venit în contact cu un câine.

„Un locuitor al comunei Lieşti a găsit în curtea casei sale o vulpe moartă şi a aruncat-o într-o groapă din spatele unui grajd. După câteva zile, câinele său, care devenise tot mai agresiv şi nu mai putea fi controlat, a muşcat o vacă”, a explicat dr Lenuţa Ichim cum s-a declanşat focarul de rabie.

A fost anunţat medicul veterinar concesionar din comună, iar acesta a eutanasiat câinele întrucât prezenta simptome de turbare.

„Cadavrul câinelui şi al vulpii au fost transportate, în condiţii de siguranţă, la laboratorul de la DSVSA Galaţi. Analizele efectuate, inclusiv la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Rabie din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, au confirmat diagnosticul de rabie în cazul ambelor animale. În consecinţă, a fost declarată epizootia la nivelul circumscripţiei sanitar veterinare zonale”, a mai spus directorul DSVSA Galaţi.

Pentru a se evita extinderea epizootiei, Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi a stabilit o zonă de protecţie şi de supraveghere pe o rază de zece kilometri în jurul focarului.

„De asemenea, toate animalele din gospodăriile din comuna Lieşti vor fi supravegheate timp de 14 zile de la momentul la care a fost muşcată vaca (actualmente ţinută în condiţii de izolare) şi a fost interzisă vânzarea animalelor aflate sub supraveghere, pentru o perioadă de cel puţin trei luni. Totodată, vor fi vaccinaţi toţi câinii şi pisicile din zonă. În acest scop, au fost distribuite 300 de doze de vaccin antirabic, dar, întrucât nu este suficient, s-a solicitat, la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, asigurarea unui lot suplimentar de vaccin”, a mai afirmat dr. Lenuţa Ichim.

Virusul, care provoacă rabia sau turbarea, se transmite la om, cel mai frecvent, prin muşcătura animalului bolnav. Rabia este o boală gravă care provoacă afectarea sistemului nervos central (o formă de meningoencefalită) urmată de paralizie şi moarte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite