Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Folosea beţivi, oameni fără adăpost şi ţărani pentru a obţine ilegal credite de zeci de mii de euro. Întâi îi caza la hotel şi îi îmbrăca frumos

4
27 Nov 2017 15:50:30
Autor: Valentin Trufasu
Persoanele fără ocupaţie prezentau adeverinţe false ca să obţină credite  Foto: arhivă Adevărul
Persoanele fără ocupaţie prezentau adeverinţe false ca să obţină credite  Foto: arhivă Adevărul

Traian Onofrei, un individ fără ocupaţie, cunoscut de poliţiştii din toată ţara pentru escrocherile pe care le-a organizat, a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare de Curtea de Apel Galaţi pentru înşelăciune în formă continuată.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au finalizat pe 22 noiembrie procesul lui Traian Onofrei, trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, un bărbat care a reuşit să prejudicieze cu 193.000 de lei şi 43.000 de euro mai multe bănci din România.  Instanţa i-a aplicat o pedeapsă comparabilă cu cele primite de criminali, fiind vorba de 18 ani de închisoare.

Traian Onofrei şi partenerii săi de fărădelegi foloseau persoane alcoolice, oameni fără adăpost şi ţărani, pe care îi învăţau să se prezinte ca foste cadre militare pentru a obţinere credite de la bănci. Escrocii au prejudiciat şapte bănci din România în mai puţin de jumătate de an, printre acestea numărându-se Unicredit Ţiriac, Generali Asigurari, ING şi Banca Comercială Română.

Infractorii racolau persoanele care cereau credite din rândul persoanelor trecute de 50 de ani, fără adăpost, fără venituri, alcoolice şi din mediul rural. Cei în cauză erau cazaţi în hoteluri, hrăniţi şi îmbrăcaţi bine, astfel încât să îi poată convinge fără probleme pe lucrătorii bancari să le aprobe creditele cerute. În majoritatea cazurilor, persoanele fără adăpost şi ţăranii ajungeau la ghişeu cu decizii false de pensionare, emise de Ministerul Apărării Naţionale sau de Ministerul Afacerilor Interne.

Traian Onofrei şi complicii săi au fost condamnaţi de mai multe instanţe din ţară la diferite pedepse cu închisoarea, începând cu 2011. Astfel, Curtea de Apel Iaşi a condamnat 12 membri ai grupării infracţionale la pedepse care totalizează 62 de ani si 8 luni de închisoare. Sorinel Săndulescu, unul dintre capii grupării, a primit 16 ani de inchisoare, Irinel Edutanu-14 ani, iar Traian Onofrei a fost condamnat la 11 ani de închisoare. 

Alte câteva persoane cercetate în dosar au fost şi ele condamnate, dar la pedepse mai mici. Saveta Reptciuc şi Stefan Badii vor sta trei ani şi şase luni după gratii, respectiv patru ani si şase luni. Şapte persoane judecate pentru înşelăciune au primit pedepse cu suspendare, iar in cazul celui de-al treisprezecelea, Constantin Aniţoaiei, a fost încetat procesul penal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Marian Petrescu
27.11.2017, 16:36:23

Asta-i Romania pentru escrocherii iei 18 ani iar pentru crime 10.

+2 (2 voturi)
Adrian Andrei
27.11.2017, 18:39:02

Dupa titlu, eu credeam ca-i despre vreun politician pesedist... Apoi am citit si m-am lamurit ca nu era in Partid, caci a luat 18 ani cu executare in loc de 2 ani si 6 luni cu suspendare...

+1 (1 vot)
Bodar Ciprian
27.11.2017, 16:46:38

Dar băncile care ne fraudează pe noi....doar amenzi? Că profit am înțeles că nu au nici una :))

Bodar Ciprian
27.11.2017, 16:50:31

Sa declari profit 0 nu e înșelătorie??

Modifică Setările