Fostul deputat Mihail Boldea a fost trimis în judecată în al patrulea dosar penal. Este acuzat de DIICOT de constituire de grup infracţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Boldea. FOTO Adevărul
Mihail Boldea. FOTO Adevărul

Împreună cu fostul parlamentar au mai fost trimise în judecată, de către DIICOT, în acest ultim dosar, încă şase persoane, printre care şi Valentin Boldea, fostul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Mihai Boldea mai este judecat în alte trei dosare penale, iar în unul dintre acestea a fost condamnat, la prima instanţă, la şase ani de închisoare.

Încă unul dintre dosarele penale care-l au ca protagonist pe fostul deputat gălăţean Mihail Boldea a ajuns pe masa judecătorilor.

Aceasta este a patra cauză penală în stare de judecată care-l priveşte pe Mihail Boldea, după dosarul „Aviasan” (în care Curtea de Apel Braşov a decis deja condamnarea la şase ani de închisoare a fostul demnitar), dosarul „Afaceri imobiliare cu morţi” (aflat la Curtea de Apel Iaşi) şi dosarul  privind o tentativă de a-şi ascunde averea de sechestrul asigurator (aflat la Curtea de Apel Galaţi).

Şapte inculpaţi şi cinci infracţiuni

Potrivit procurorilor DIICOT, care au instrumentat acest din urmă dosar începând din 2012 (fiind disjuns din dosarul „Afaceri imobiliare cu morţi”), Mihail Boldea este inculpat de săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi instigare la complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, participaţie improprie la infracţiunea de evaziune fiscală şi instigare la evaziune fiscală.

Alături de fostul deputat, în acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Valentin Boldea (fratele ex-parlamentarului; fost, la data comiterii faptelor, şef al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi), Mircea Bivol (fost consilier parlamentar al lui Mihail Boldea), Mădălin Andrei Petrea, Eugen Roşu, George Hristu, Lucia Raluca Dobrea, dar şi societăţile comerciale Geco Clean SRL şi Red Office Clean SRL.

Procurorii DIICOT susţin că Mihail Boldea a constituit, în cursul anului 2010, un grup infracţional organizat, la care au aderat şi celelalte persoane trimise acum în judecată. Gruparea, susţin anchetatorii, „a urmărit obţinerea unor sume de bani, fie prin inducerea în eroare a instituţiilor bugetare, fie prin sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat”.

Boldea, acuzat că „dirija” finanţările publice

În rechizitoriul trimis Curţii de Apel Galaţi, procurorii DIICOT arată că Mihail Boldea, în cursul anului 2010, ajutat de ceilalţi membri ai grupului infracţional, a prejudiciat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii cu suma de 893.000 de lei, iar bugetul de stat, prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, cu 781.000 lei.

Anchetatorii susţin că Mihail Boldea, în calitate de deputat în Parlamentul României, cerea bani de la Ministerul Educaţiei pentru diverse lucrări în şcolile gălăţene: sisteme de supraveghere, geamuri termopan sau centrale termice.

Banii veneau la Inspectoratul Şcolar, cu „dedicaţie„ pentru fiecare şcoală în parte, în sensul că firmele beneficiare erau dintre cele „agreate”. Deocamdată nu a fost făcut public ce foloase materiale au fost obţinute de inculpaţi (în cazul firmelor este clar, dar în cazul politicienilor nu), însă cu siguranţă că aceste lucruri se vor lămuri în cursul cercetării judecătoreşti.

Din rechizitoriu mai rezultă că Mihail Boldea şi Mircea Bivol erau cei care se ocupau inclusiv de documentaţia necesară semnării contractelor. Procedeul ar fi fost folosit la nu mai puţin de nouă unităţi şcolare gălăţene: Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, Grupul Şcolar „Gh. Asachi”, Grădiniţa nr. 38 „Licurici”, Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, Şcoala Gimnazială nr. 12 „Miron Costin”, Şcoala Gimnazială nr. 41, Şcoala Gimnazială nr. 42 „Sf. Împăraţi”, Grădiniţa nr. 61 „Ion Creangă” şi Grădiniţa nr. 64 „Ileana Cosânzeana”.

Colegiul Moţoc Galaţi. FOTO C.C.

O parte dintre lucrări au vizat Colegiul Dumitru Moţoc. FOTO C.C.

Oferte falsificate şi facturi „aranjate”

Amintitul act de trimitere în judecată stipulează că fostul deputat i-ar fi ajutat pe George Hristu (administrator al SC Geco Clean SRL Galaţi) şi pe George Roşu (administrator al SC Red Office Clean SRL Galaţi) „să îi determine pe directorii unităţilor de învăţământ menţionate mai sus ca, în calitatea lor de funcţionari publici şi în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, fără vinovăţie, să-şi îndeplinească în mod defectuos obligaţiile de serviciu, cu ocazia încheierii şi derulării a 19 contracte de reabilitare”.

Mai pe înţelesul tuturor, procurorii afirmă că Mihail Boldea sau apropiaţii săi mergeau la şcoli şi, în ca drul procedurii de selecţie a ofertelor, prezentau mai multe oferte, unele fiind fictive, iar restul aparţinând firmelor controlate de ei.

Astfel, directorii de şcoli alegeau cea mai mică ofertă şi încheiau contractele cu firmele „agreate”. Firmele controlate de membrii grupului infracţional subcontractau ulterior lucrările altor firme, la preţuri mult mai mici decât valoarea trecută în contract, iar pentru a acoperi diferenţa de bani prezentau diferite facturi fictive.

„Reţeta” infracţională, aplicată şi la Direcţia de Sănătate

Acelaşi scenariu a fost aplicat, din câte afirmă procurorii DIICOT, şi la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, instituţie condusă chiar de către fratele fostului deputat, dr Valentin Boldea.

Doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi

Dr. Valentin Boldea. FOTO Arhiva Adevărul.

Anchetatorii susţin că Valentin Boldea, ajutat de Andrei Mădălin Petrea (administrator al SC Blue Office Clean SRL Galaţi), şi-a îndeplinit defectuos, în anul 2012, obligaţiile de serviciu la încheierea a două contracte pentru reabilitarea unor unităţi sanitare aflate în subordinea DSP. În esenţă, s-a procedat la fel ca în cazul şcolilor, selecţia ofertelor fiind „aranjată”, lucrările subcontractate, iar facturile umflate cu 82.000 de lei.

În prezent, fostul deputat este judecat în stare de libertate, după ce a stat în arest preventiv mai bine de un an în dosarul privind afacerile imobiliare presupus ilegale, aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi. În amintitul dosar au fost deja condamnaţi la pedepse cu închisoare şase dintre inculpaţi, care au ales să recunoască faptele aşa cum au fost prezentate în rechizitoriu. Procesul continuă cu Mihail Boldea şi ceilalţi inculpaţi care s-au declarat nevinovaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite