Fostul poliţist care organizează excursii spectaculoase pe Dunăre. Cum a ajuns să-şi deschidă o afacere bazată pe o pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Ionuţ Gagu la bordul uneia dintre ambarcaţiunile sale FOTO arhiva personală
Viorel Ionuţ Gagu la bordul uneia dintre ambarcaţiunile sale FOTO arhiva personală

Viorel Ionuţ Gagu a renunţat la uniforma de poliţist după 14 ani ca să se poată dedica pasiunii sale pentru călătoriile pe Dunăre. Turiştii care vin în excursiile cu ambarcaţiunile lui sunt vrăjiţi de combinaţia dintre fluviu, atmosferă, muzică bună, viteză şi poveşti spuse cu tâlc despre malurile gălăţene.

Viorel Ionuţ Gagu (39 de ani) a activat vreme de 14 ani ca poliţist în cadrul Poliţiei Transporturi Navale Galaţi, timp în care a vizitat numeroase locuri de vis pe Dunăre. 

A urmat cursurile Liceului Auto din Galaţi, apoi Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina şi a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii ”Danubius” din Galaţi.

GALRERIE FOTO VIOREL IONUŢ GAGU

Mărturiseşte că a decis să devină poliţist după ce a mers la depunerea jurământului de către un bun prieten, unde a fost impresionat de ceremonie şi uniforma de om al legii. 

A riscat şi a plecat din Poliţie pentru a-şi deschide propria afacere, din dorinţa de a le arăta gălăţenilor frumuseţile Dunării.

”Aveam şi microbul pescuitului în sânge, dar şi pasiunea pentru motoare şi bărci, pentru că am condus ambarcaţiunile Poliţiei pe Dunăre. 

Mi-am cumpărat prima ambarcaţiune în 2006. Dimineaţa, serveam cafeaua pe Dunăre, seara, la apusul soarelui ieşeam în larg şi ascultam muzică relaxantă. După 14 ani, mi s-a aprins beculeţul şi am decis să nu mai fiu egoist şi să împărtăşesc toate aceste lucruri cu cei care iubesc Dunărea şi vor să vadă locuri de vis”, povesteşte Viorel pentru „Adevărul“ cum s-a născut afacerea lui din pasiune.

A pariat pe pasiune şi a câştigat

A început să facă plimbări pe Dunăre în 2020 cu o ambarcaţiune mică de transport pentru agrement, de 9 persoane. După un an a riscat din nou şi a făcut mai multe credite şi refinanţări ca să îşi cumpere şi a doua ambarcaţiune cu o capacitate de transport mai mare, de 12 persoane, pentru că afacerea mergea foarte bine, chiar şi în pandemie, iar numărul celor dornici de plimbări pe Dunăre era în creştere.

Doritorii au ocazia să admire panorama oraşului Galaţi şi împrejurimile, să fotografieze peisaje de vis şi să se bucure de clipe de linişte pe mijlocul apei. În funcţie de dorinţa turiştilor, firma organizează excursii şi pe trasee propuse de aceştia. Programările se fac cu cel puţin 48 ore înainte de data dorită, în funcţie de condiţiile meteo.

Viorel alături de cunoscuţii Smiley şi Pavel Bartoş FOTO arhiva personală

Plimbari pe Dunare FOTO  Giv Boats 1

Printre traseele turistice se numără insula Cailor, insula Chiciul Mare, râul Siret, braţul Măcin şi Delta Dunării. Cei aflaţi la bordul ambarcaţiunii sunt încântaţi de combinaţia dintre apă, atmosferă, muzică bună, viteză şi istorisiri despre malurile gălăţene spuse cu tâlc.  

Insula unde caii trăiesc în sălbăticie

Fiecare traseu pe Dunăre are un farmec aparte. Unul din itinerariile prestabilite începe cu un  traseu de o oră care include prezentarea istorică a portului Galaţi, o vedere panoramică a oraşului Galaţi şi gura de vărsare a râului Siret.

”90% dintre gălăţeni nu cunosc clădirile istorice din zona Portului pentru că nu au avut posibilitatea să iasă pe Dunăre şi să le admire”, explică Viorel fasinaţia pe care o au cei mai mulţi localnici când fac pentru prima dată o plimbare de acest gen pe fluviu.

FOTO arhiva personală

Plimbari pe Dunare FOTO  Giv Boats 5

Traseul de două ore include o plimbare pe Dunăre până la gura de vărsare a râului Prut, unde turiştii pot admira în voie cei 31 de cai sălbăticiţi de pe insula care le poartă acum numele, dar şi lebede, pelicani şi alte păsări sălbatice.

Muzeul de pe ponton

Mulţi turişti optează pentru traseul de patru ore, până în Balta Mică a Brăilei, unde sunt furaţi de priveliştea care îşi taie respiraţia de pe insula Chiciul Mare şi, mai nou, cea cu podul în construcţie peste Dunăre de 300 de milioane de euro. Pe pontonul din Balta Mică a Brăilei a fost amenajat un mic muzeu, unde admiră exponate şi imagini reprezentative pentru flora şi fauna zonei.

Fostul poliţist a creat şi un traseu de 5 ore, ce presupune intrarea pe braţul Măcin, pe care avansează cu ambarcaţiunea aproximativ 20 de kilometri, iar cel mai lung traseu este o excursie de o zi în Delta Dunării.

FOTO arhiva personală

Plimbari pe Dunare FOTO  Giv Boats 7

Se pleacă dimineaţa, la 7,30, iar după trei ore turiştilor li se înfăţişează în faţa ochilor inima Deltei, cu celebrele ei canale. Cea mai spectaculoasă privelişte este în zona milei 23, iar la ora 12,00, împătimiţii de plimbări pe Dunăre servesc o masă tradiţională cu peşte. Revenirea la Galaţi se face pe un alt traseu, la fel de spectaculos ca şi cel iniţial.

Turişti şi din Africa

Tarifele sunt pentru toate buzunarele şi pornesc de la 45 de lei de persoană şi ajung la 370 de lei de persoană pentru cel mai lung traseu, ce include şi masa de prânz, iar copiii sub 10 ani au gratuitate. Cererea pentru plimbări pe Dunăre este foarte mare din toată ţara, nu numai de la Galaţi, dar şi turiştii străini se dau în vânt pentru astfel de ieşiri. Elevi şi studenţi vin din Polonia ca să vadă Galaţiul, dar Viorel a avut turişti şi din Africa.

Viorel Gagu a ajuns în câţiva ani unul dintre cei mai buni promotori ai Galaţiului. Poveştile sale despre malul gălăţean al Dunării fac deliciul turiştilor şi chiar mulţi concitadini recunosc după o plimbare pe fluviu că nu ştiau mai nimic despre istoria locului. Şi-a propus în viitorul apropiat să cumpere şi a treia ambarcaţiune, cu maxim 40 de locuri, în care turiştii să poată lua şi masa.

”Apa este viaţa mea şi cred că turiştii simt acest lucru. Vorbesc cu pasiune şi le transmit şi lor asta, dar e mai mult decât atât. E şi o combinaţie între viteză, muzică relaxantă şi poveşti, care le place enorm de mult”, este starea cu care antreprenorul vrea ca turiştii să rămână după o călătorie pe Dunăre.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum se face educaţie într-o lume fără sunete. Profesorul care predă alfabetul emoţiilor

Tânărul antreprenor care a ieşit pe piaţă cu reţete originale de specialităţi din carne. Cât de greu e să-ţi croieşti drumul

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite