Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru corupţie

0
6 Jun 2016 13:18:20
Autor: Valentin Trufasu
Fostul prefect Emanoil Bocăneanu este adus la Tribunal cu propunere de arestare Foto: Adevărul
Fostul prefect Emanoil Bocăneanu este adus la Tribunal cu propunere de arestare Foto: Adevărul

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Emanoil Bocăneanu, fost reprezentant al Guvernului în teritoriu, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie din Galaţi susţin că totul a pornit în luna martie 2012, când Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. 

Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat. 

Faptele amintite au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. 

“În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Emanoil Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de Emanoil Bocăneanu, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate.  Astfel, Emanoil Bocăneanu a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012”, se precizează în rechizitoriul DNA Galaţi.

Obligat să plătească singur prejudiciul de 970.000 de lei

Pentru a şterge urmele faptelor, Emanoil Bocăneanu a sustras din evidenţele instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Fostul reprezentant al Guvernului la Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost pus sub inculpare de procurorii anticorupţie împreună cu Auraş Braşoveanu, preşedintele Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, trimis în boxa acuzaţilor pentru uz de fals şi înşelăciune.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat iniţial la  trei ani de închisoare cu executare pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu, după ce l-a găsit vinovat de abuz în serviciu.

Fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu a fost achitat în schimb de acuzaţia de sustragere sau distrugere de înscrisuri, dar instanţa i-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 ani. 

Auraş Braşoveanu a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, dar cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pentru înşelăciune şi uz de fals.

Fostul prefect Emanoil Bocăneanu şi Auraş Braşoveanu au fost obligaţi în solidar să plătească 970.000 de lei către Primăria Galaţi în vederea recuperării prejudiciului, iar judecătorii au menţinut sechestrul pe un autoturism, marca Ford, şi un garaj cu suprafaţa de 25,73 mp, ce aparţin fostului reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Curtea de Apel Galaţi a majorat  pedeapsa aplicată fostului prefect la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pe 1 iunie, după ce l-a găsit vinovat şi de sustragere sau distrugere de înscrisuri, pentru care l-a condamnat la un an şi 6 luni de închisoare, verdictul fiind definitiv.

Complicelui său, Aurel Braşoveanu, i-a fost redusă pedeapsa la un an şi 4 luni de închisoare cu suspendare.

Interesant de amintit este că judecătorii Curţiii de Apel Galaţi l-au găsit responsabil pentru cele întâmplate doar pe fostul prefect Emanoil Bocăneanu şi l-au obligat să plătească singur prejudiciul de 970.000 de lei creat Primăriei Galaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările