Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Ancheta penală privind acuzaţia de abuz în serviciu la adresa fostului primar al Tecuciului, reluată la solicitarea judecătorilor

0
7 Aug 2018 13:10:25
Autor: Costel Crangan
Daniel Gerhardt Ţuchel fostul primar de la Tecuci FOTO Arhiva Adevărul
Daniel Gerhardt Ţuchel fostul primar de la Tecuci FOTO Arhiva Adevărul

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Tecuci pe 3 august 2018. Iniţial, procurorii deciseseră încetarea urmăririi penale în privinţa fostului primar şi a altor doi învinuiţi, însă judecătorii nu au fost de acord şi au cerut continuarea anchetei.

Liberalul Daniel Gerhard Ţuchel, fostul primar al  municipiului Tecuci, este urmărit penal într-un nou dosar penal, în care este acuzat de „abuz în serviciu” (art. 297, Noul Cod Penal).

Dosarul cu nr. 4465/324/2018 a fost înregistrat la Judecătoria Tecuci pe data de 3 august 2018 şi este pentru trei învinuiţi: Daniel Gerhardt Ţuchel (fost edil al Tecuciului în perioada 2016-2016), Constanţa Aurora Chiţu (fosta arhiectă şefă a Primăriei Tecuci, actualmente angajată a Inspecţiei în Construcţii din municipiu), precum şi Vasile Harabagiu, şeful Inspecţiei în Construcţii Tecuci.

Surse din Justiţie ne-au dezvăluit că dosarul (la care încă nu a fost stabilit vreun termen) vizează o serie de lucrări presupus ilegale dispuse de Ţuchel în privinţa unor clădiri publice catalogate ca fiind monumente istorice sau de arhitectură. Celalţi doi inculpaţi sunt acuzaţi de procurori că au aprobat, abuziv, solicitările primarului.

Deocamdată nu sunt disponibile informaţii legate de valoarea prejudiciului produs (ştim că părţile vătămate în cauză sunt Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi, precum şi Primăria Tecuci), însă este interesant că aceleaşi trei persoane au fost protagonistele unui caz similar, în dosarul nr. 2869/324/2018, înregistrat tot la Judecătoria Tecuci.

Cumva surprinzător, în ultimul dosar amintit, în 25 mai 2018, procurorii au trimis judecătorilor o cerere de renunţare la urmărirea penală (conform art. 318 alin. 12 din Noul Cod de Procedură Penală). La fel de surprinzător, pe 3 iulie 2018 judecătorii au respins solicitarea procurorilor ca fiind neîntemeiată, cerând continuarea anchetei.

„Desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală şi trimite cauza la procuror în vederea continuării urmăririi penale privitor la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 297 alin. 1 CP, art. 24 alin. 1 lit. a din Legea nr. 50/1991 şi art. 321 alin. 1 CP. În baza art.275 alin. (3) C.proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se menţionează în dispozitiv

Daniel Gerhard Ţuchel a mai protagonistul unei anchete penale şi pentru tentativă la furt calificat (Dosar nr. 6824/324/2017), după ce a fost filmat, după pierderea alegerilor, în toiul nopţii, în sediul Primăriei. La doar o lună după punerea pe rol a cauzei, în decembrie 2017, procurorii au cerut judecătorilor renunţarea la urmărirea penală, lucru care s-a şi întâmplat.

Pe numele fostului edil al Tecuciului mai sunt în curs de cercetare lucrări penale legate de un presupus abuz în serviciu contra funcţionarului public Nona Popovici (dosar retrimis de judecători la Parchet, pentru completarea cercetărilor), precum şi pentru o serie de achiziţii publice suspectate că ar fi ilegale (tipărituri, concerte, excursii, petreceri).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii