FOTO Cum este batjocorit la Tecuci superbul monument al eroilor ceferişti. În loc să-l repare, primăria organizează chefuri scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul eroilor ceferişti din Tecuci FOTO Petronel V

Frumosul monument, vechi de 80 de ani, este închinat ceferiştilor morţi pentru ţară în Primul Război Mondial şi este unul dintre simbolurile oraşului Tecuci. Din păcate, lăsat de izbelişte, el s-a degradat constant, acum fiind aproape de colaps.

Unul dintre cele mai frumoase monumente închinate eroilor ceferişti din Primul Război Mondial a fost inaugurat la Tecuci în anul 1929, iar de atunci a reuşit să devină un adevărat reper al oraşului, mai ales că este situat chiar în piaţeta din zona gării. 

Totuşi, în ciuda faptului că are atât o simbolistică specială, cât şi o anvergură artistică de apreciat, monumentul a ajuns, în ultimii ani, într-o stare deplorabilă.

GALERIE FOTO

De altfel, în ultimii 30 de ani edificiul nu a mai avut parte de nicio lucrare de întreţinere, fiind lăsat pur şi simplu de izbelişte. Apa, precipitaţiile şi vântul au erodat structura monumentului. Soclul, baza turnului şi statuia prezintă fisuri, iar mucegaiul e prezent din cauza umidităţii.  

Deşi asociaţiile neguvernamentale au tras periodic semnale de alarmă cu privire la starea lui, ba chiar s-au făcut, din bani publici, nu mai puţin de trei studii de fezabilitate care vizau reparaţii sistematice, până acum s-au făcut doar vrafuri de hârtii, singurul lucru relevant fiind preluarea de către primăria Tecuci a monumentului care, până în 2014, a figurat în patrimoniul SNCFR.

Tot în 2014 s-au plătit pentru expertizarea construcţiei aproape 100.000 de lei, însă cu toate că toată lumea a fost de acord că restaurarea este absolut necesară (ba chiar pe 23 august 2016 a fost aprobat şi un buget estimativ de 1,8 milioane de lei), totul a rămas în continuare doar pe hârtie, motivul invocat fiind lipsa fondurilor.

Asta deşi în 2018 municipalitatea tecuceană a cheltuit o sumă comparabilă pentru manifestări festive care vizau Centenarul României Mari (la realizarea căreia au pus umărul şi eroii ceferişti comemoraţi prin monumentul în paragină), pliante, afişe, concerte şi multe alte lucruri mai mult sau mai puţin folositoare şi relevante.

„E păcat de acest frumos monument că se ruinează cu zi ce trece. E ruşinos! Am vrut să îl aranjăm un pic noi, locuitorii din zonă, însă ni s-a spus că o intervenţie neautorizată ne poate aduce amenzi uriaşe de zeci de mii de lei. Am renunţat”, ne-a povestit Aurel Pohrib, unul dintre tecucenii care locuiesc în zona construcţiei.

Ce presupune proiectul de reabilitare

Potrivit documentaţiei aprobate de Consiliul Local Tecuci, dar nepusă în practică, monumentul eroilor ceferişti ar fi incus într-un proiect mai amplu de reabilitare a zonei.

Astfel, împreună cu restaurarea, se prezentau pentru modernizare două variante de structură rutieră în jurul piaţetei, prima fiind ca sistem rutier suplu şi cea de-a doua prevedea pavaj şi piatră spartă.

Se menţiona că în acea zonă o să fie carosabil cu două straturi de mixturi asfaltice, locuri de parcare, trotuare refăcute, se va asigura scurgerea şi colectarea apelor meteorice de pe carosabil prin rigole.

Primăria promitea că se va amenaja toată suprafaţa de 4.320 mp, suprafaţa casetei de 315 mp, ranforsarea de 2.350 mp, pavaj de 1.130 mp, spaţiu verde de 525 mp, borduri, căi acces, 46 locuri parcare. Ba chiar, se prevedea că în afara reabilitării Monumentului, se va amenaja şi moderniza tot spaţiul din piaţeta gării, plus crearea unei platforme pentru diverse evenimente în care să intre 300 persoane.

Urma să fie ridicată şi o fântână arteziană, să fie montat mobilier urban de epocă, vase de lemn pe rotile pentru amenajări peisagistice, dar şi o instalaţie de iluminat decorativ. Asta, cum spuneam, doar în terorie, căci în realitate nu s-a făcut absolut nimic (cu excepţia restaurării unei plăci comemorative, realizată însă de o asociaţie neguvernamentală, nu de către autorităţi).

Despre monumentul eroilor ceferişti

Postamentul monumentului înalt de 10 metri este format dintr-o bază paralelipipedică peste care se ridică un turn cilindric, crenelat, cu două niveluri. Peste cornişa turnului este amplasată o statuie înaltă de 2,5 metri: o femeie simbolizând Victoria, cu o cunună de lauri în mâna stângă.

Pe placa din marmură sunt trecute numele celor 44 de ceferişti căzuţi la datorie, macheta monumentului a fost executată la Şcoala superioară de Artă şi Meserii din Bucureşti sub conducerea inginerului inspector general Gr. Strătilescu şi inginerului şef Gr. M. Vulcănescu.

Monumentul propriu-zis a fost ridicat între anii 1927–1929 sub conducerea lui Atanasie Constantinescu. Pe partea frontală a soclului monumentului este aplicată inscripţia „1916–1918, Ceferiştilor căzuţi pentru patrie”, pe partea din spate sunt consemnate numele membrilor comitetului de iniţiativă, iar pe cea din dreapta – textul actului comemorativ.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite