FOTO Comorile antice de sub şotron. Cum a ajuns o curte de şcoală unul dintre cele mai importante situri arheologice din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncă asiduuă în situl Negrileşti FOTO Muzeul de IStorie Paul Păltănea
Muncă asiduuă în situl Negrileşti FOTO Muzeul de IStorie Paul Păltănea

Vestigiile au fost identificate parţial încă din 1981, dar săpăturile în zonă au fost demarate de-abia în urmă cu 11 ani. De atunci au fost scoase la lumină mii de artefacte din peste 300 de complexe arheologice. Interesant este că vestigiile au o întindere de timp impresionantă, pornind de acum 4.000 de ani şi acoperind inclusiv perioada foarte tulbure cuprinsă între secolele IV şi X după Christos.

Chiar dacă pare greu de crezut, în curtea şcolii gimnaziale dintr-un mic sat din judeţul Galaţi, aflat la circa 10 kilometri de Tecuci - Negrileşti - se află unul dintre cele mai importante situri arheologice din Moldova, care acoperă peste patru milenii de locuire pe aceste meleaguri.

Spaţiul destul de restrâns (are mai puţin de un hectar, cu tot cu „anexele” cunoscute sub denumirea „La Pin” şi „La Izvor”) a dezvăluit arheologilor de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi de la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în cei 11 ani de când este cercetat, mii de artefacte de o mare valoare. Chiar dacă nu au ieşit la lumină tezaure din aur şi nestemate, ceramica, uneltele, osemintele şi construcţiile găsite sunt, după câte spun arheologii, de o valoare istorică de nepreţuit.

Arheologii au organizat şi în acest an o campanie de cercetare arheologică preventivă în situl „Negrileşti – Curtea Şcolii”, colectivul de cercetare fiind format din specialişti de la cele două instituţii menţionate (Costel Ilie, responsabil ştiinţific şi dr. Tudor Mandache de la muzeul gălăţean, dr. Paul Ciobotaru şi muzeograf Daniela Alecsă de la muzeul din Tecuci).

Cercetările s-au derulat pe parcursul lunilor iunie şi iulie în două sectoare importante ale sitului, „La Pin” şi „Curtea Şcolii”. „În sectorul La Pin au fost trasate şi cercetate trei unităţi de săpătură, dintre care două finanţate de către  Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi una finanţată de către Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci”, ne-a mărturisit arheologul Costel Ilie.

Imagine indisponibilă

Harta sitului arheologic Negrileşti FOTO Muzeul de Istorie Galaţi

Au fost identificate 34 complexe arheologice, locuinţe, gropi menajere, instalaţii de ardere de uz casnic, datate în neoliticul timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua), perioada migraţiilor (sec. IV – V p. Chr.), perioada premedievală (sec. VIII – X) şi perioada modernă.

În sectorul „Curtea Şcolii”, cercetarea a vizat o suprafaţă, aflată în faţa ruinelor vechiului conac boieresc, unde Şcoala Gimnazială „Florea Julea” din localitate vrea, cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Primăriei Negrileşti, să ridice o nouă grădiniţă. Cu resursele financiare şi forţa de muncă puse la dispoziţie de Şcoala Gimnazială şi Primăria Negrileşti, s-a reuşit deschiderea a trei suprafeţe de cercetare totalizand 120 mp.

cuptor ars ceramica descoperire arheologica

„În cele trei suprafeţe au fost descoperite morminte din perioada medieval târzie, urmele unei locuinţe din perioada post-romană (cultura Sântana de Mureş-secolul IV p. Chr.), precum şi un nivel de locuire din epoca bronzului, cu materiale arheologice specifice culturii Noua (mileniul II a. Chr). De asemenea au fost trasate încă trei unităţi de săpătură dar din lipsa forţei de muncă lucrările au fost sistate, cercetările urmând a fi reluate în toamna acestui an”, ne-a mai dezvăluit Costel Ilie.

cuptor ars ceramica descoperire arheologica

„Cercetarea arheologică preventivă din situl Negrileşti, derulată  în vara acestui an, a adus informaţii suplimentare privitoare la locuirea în acest areal, în perioadele preistorice, post-romane, prefeudale, medievală şi modernă, completând astfel datele privitoare la evoluţia societăţii umane în nord-vestul judeţului Galaţi şi a bazinul râului Bârlad”, a adăugat arheologul.

Printre descoperiri se află, spre exemplu, o instalaţie de termoficare veche de mai bine de 1.000 de ani, pe care locuitorii o foloseau pentru aţi încălzi casa pe baza unui sistem de „calorifere” din lut ce funcţionau, ca şi cele moderne, cu apă fierbinte.

Imagine indisponibilă

Istoria sitului arheologic Negrileşti

Situl de la Negrileşti este considerat unul dintre cele mai importante din toată Moldova şi  este inclus în Lista Monumentelor Istorice din România. A fost studiat pentru prima dată de regretatul arheolog tecucean Mircea Nicu, în anul 1981.

Cercetările intense au început însă după anul 2007, în campanii de cercetări arheologice preventive determinate atât de factorii naturali (erodarea malului stâng al râului Bârlad), precum şi de necesităţile edilitare şi intervenţiile neautorizate în sit.

Imagine indisponibilă

Între anii 2007-2017 au fost cercetate peste 50 de unităţi de săpătură, secţiuni şi casete în mai multe sectoare ale sitului, punându-se în evidenţă numeroase complexe de locuire din diferite perioade istorice. Au fost descoperite un număr de peste 300 de complexe arheologice, locuinţe, vetre, cuptoare de uz gospodăresc şi ars ceramică, gropi menajere, morminte, încadrate cronologic în neolitic, epoca bronzului, perioada post-romană, şi cea a secolelor VIII-X. Au fost de asemenea surprinse complexe şi structuri arheologice din perioada medievală şi epoca modernă.

Ca urmare a acestor campanii de cercetări derulate an de an de către specialiştii muzeelor de istorie din Galaţi şi Tecuci au fost descoperite mărturii arheologice ce îmbogăţesc acum patrimoniul celor două instituţii. Vase ceramice, unelte din piatră şi os, arme şi unelte din metal, figurine zoomorfe, resturi faunistice din diferite perioade istorice (neoliticul timpuriu - cultura Starčevo-Criş, epoca bronzului - cultura Noua, perioada post-romană şi cea a evului mediu timpuriu), au crescut numărul pieselor arheologice aflate în respectivele colecţii muzeale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite