FOTO Groază în satul Izvoarele, lovit de cutremure: „Pământul se răzbună pe noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii din Izvoarele cred că Dumnezeu a uitat să-i binecuvânteze. Foto: Adevărul
Oamenii din Izvoarele cred că Dumnezeu a uitat să-i binecuvânteze. Foto: Adevărul

Peste 200 de cutremure în ultimele 15 zile. Cu această spaimă trăiesc localnicii din Izvoarele, locul în care pâmântul pare să nu se mai oprească din tremurat. Oamenii văd de la o zi la alta cum li se dărâmă casele, după ce specialişii le-au lipit pe pereţi benzi de măsurat crăpăturile

O frică permanentă s-a instalat în localitatea gălăţeană Izvoarele, acolo unde specialiştii în seismologie au înregistrat, în ultimele 15 zile, peste două sute de cutremure. „Pământul se răzbună pe noi. Şi Dumnezeu s-a mâniat, de nu se mai opresc zguduiturile”, spune una dintre sătence. La marginea Izvoarelor, Antonel Mânjineanu îşi numără, cu amărăciune, crăpăturile din pereţi. Îşi numără şi zilele, el, bărbat în toată puterea, speriat, acum, că poate oricând să moară sub ziduri dărâmate. „Am casa din 1990 şi n-a avut nicio crăpătură până pe 23 septembrie. De atunci, când a fost primul cutremur, au început să apară fisurile în pereţi. Şi s-au tot mărit, de la o zi la alta, că s-a zdruncinat pământul de sute de ori. Ce să fac? Nu ştiu! Se dărâmă casa, mor şi eu odata cu ea. Eu nu plec de aici!”, spune omul, cu lacrimi în ochi.

„Şi când trece o maşină, sărim din pat”

Peste drum de Antonel Mânjineanu, locuieşte Rodica Ion, o femeie tânără, mamă a doi copii mici, speriată şi ea de blestemul pământului. „Ne-au băgat în sperieţi cutremurele astea, nici nu mai putem dormi liniştiţi. Chiar şi când trece câte o maşină mai mare sărim din pat”, spune femeia. Nici de apă nu se mai poate atinge. „Imediat după primele cutremure, am băut apă de la noi din fântână. Nici nu vreţi să ştiţi ce rău ne-a fost şi nouă, şi copiilor”, povesteşte Rodica. E supărată că şi casa, nouă şi căptuşită cu lut, i se dărâmă sub priviri.

Tanti Ioana, o bătrână în vârstă de 86 de ani, a trăit toată viaţa la Izvoarele. N-a trăit niciodată groaza pe care o simte de două săptămâni. „Nu ştiu de ce se clatină atât de mult pământul, dar cred că este puterea lui Dumnezeu! Eu îs bătrână, mi-am trăit traiul, pot să mor şi mâine, dar mă gândesc la copiii mei, la nepoţii mei, care nu ştiu cât vor mai suporta spaima asta”, ne spune femeia. E amărâtă că nimeni n-a venit să o ajute să îşi cârpească locuinţa, după ce pereţii au început să-i crape: „Autorităţile nu mi-au spus nimic, nici n-au ajuns până la mine. Am chemat o femeie din sat să mă ajute să-mi repar casa. Sunt câteva crăpături zdravene, mai ales după cutremurul mai mare, de duminică dimineaţă”.

„Fierbe pământul sub noi”

În centrul localităţii, specialiştii în seismologie au început să măsoare crăpăturile caselor, lipind benzi pe pereţi şi notând, în fiecare zi, cu cât s-au mărit fisurile. Într-o locuinţă ridicată lângă biserica din sat, pereţii sunt plini de „copci” din bandă scotch. Soţii Ioana şi Simion Mocanu, îndrumaţi de specialişti, au scris, în fiecare zi, mărimea crăpăturilor: „Nu mai putem trăi cu asemenea groază! Să vină cineva şi să ne spună în faţă ce se întâmplă. Ne-am săturat de minciuni. Toată ziua fierbe pământul sub noi şi nimeni nu ne zice nimic”, spune femeia.

Drama familiei este cu atât mai mare cu cât, la inundaţiile de luna trecută, şi copiii lor au rămas fără casă. „Ei locuiesc în comună cu noi, în Slobozia Conachi, şi le-a fost luată casa de ape. Veniseră la noi să se adăpostească, dar s-au mutat, acum, în modulele de la Primărie, de teamă să nu le cadă pereţii în cap”, explică Simion Mocanu.

Doar jumătate din sat este efectată

Adrian Grigore, specialist în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), este, de sâmbăta trecută, la Izvoarele. „Aparatura noastră, instalată în imediata apropiere a satului Izvoarele, dar şi în interiorul lui, nu a mai înregistrat, de duminică dimineaţă niciun fel de mişcare. Este posibil ca, odată cu seismul cu magnitudinea de 5,5, de duminică, din Vrancea, să se fi eliberat energia mecanică din zonă”, a declarat Adrian Grigore.

Acesta a adăugat că, în Izvoarele, este o situaţie mai specială. „Doar o jumătate din cei o mie de locuitori ai satului a simţit mai tare aceste cutremure. Acest efectul local poate să ducă la amplificări ale undelor seismice”, a mai explicat specialistul de la INFP. Oficialii Prefecturii Galaţi au precizat că, cel mai târziu săptămâna viitoare, va începe procedura de evaluare a pagubelor produse de cutremurele din Izvoarele.

Garda de Mediu inspectează zona sondelor petroliere

O echipă de comisari ai Gărzii de Mediu a verificat, luni dimineaţă, registrele filialei gălăţene a companiei de exploatare petrolieră de lângă satul Izvoarele. Controlul a ţintit respectarea procedurilor de extracţie. „A fost întâlnirea cu Prefectul, cu nişte personalităţi ştiinţifice din zona ştiinţelor tectonice şi seismologie şi s-a concluzionat că trebuie să venim în control. O să verificăm câte sonde sunt în funcţiune”, spune Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi. După ce au verificat documentele, comisarii au mers în teren pentru a verifica sondele de extracţie. La această verificare au participat şi doi specialişti din cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. În satul Izvoarele s-au înregistrat, în ultimele două săptămâni, peste 200 de cutremure, cu magnitudinea cuprinsă între 0,5 şi 3,9 pe scara Richter. Specialiştii au apreciat că acestea încep să scadă în intensitate şi ca număr, însă nu au făcut nicio legătură între seismele înregistrate aici şi exploatarea petrolieră din zonă. Mai mult, reprezentanţii INFP au precizat că, cel mai probabil, numeroasele cutremure au legătură cu seismul mai puternic înregistrat în Vrancea duminica trecută. 


Citeşte şi:

Directorul Institutului de Fizică a Pământului: Nu există legătură între exploatări şi cutremurele din Galaţi

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) Mircea Radulian a declarat, luni, că nu există o influenţă a exploatărilor de la Galaţi asupra activităţii seismice din zonă, precizând că există posibilitatea producerii unor alunecări de teren.

Deşi mic, cutremurul de duminică seamănă cu cel din 1977. „Deocamdată nu s-a terminat activitatea de replici”

Considerat de seismologi unul mic, cutremurul cu magnitutidea de 5,5 pe scara Richter, înregistrat duminică, s-a resimţit pe o arie foarte întinsă, cum de regulă numai un seism cu magnitudinea mare se simte. Acesta ar putea fi un preşoc pentru un cutremur mai mare, susţin seismologii.

Experţii explică: cutremurele din Galaţi nu au legătură cu seismul care a avut loc în Vrancea

Cutremurele înregistrate în ultima perioadă în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi, au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, astfel că plăcile tectonice "se împing unele în altele", iar fenomenul nu poate fi oprit, arată experţii prezenţi în zonă pentru cercetări.

Şeful Institutului Naţional pentru Fizica Pământului: „Seismele din judeţul Galaţi sunt normale“

Reprezentanţii INFP susţin că, din punct de vedere geofizic, cutremurele mici şi frecvente care au avut loc în ultima perioadă în judeţul Galaţi nu sunt decât nişte mişcări fireşti.

Şase cutremure au zguduit, joi, satul Izvoarele. Bilanţul ultimelor 11 zile: 22 de seisme în zona Galaţi

Şase au avut loc, joi (3 octombrie), în zona Galaţi, informează Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Trei dintre seisme au avut loc dimineaţă, într-un interval de o oră.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite