FOTO Trupele NATO au invadat România. Exerciţiu militar spectaculos în poligonul de lângă Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiu NATO la Galaţi, august 2015
Exerciţiu NATO la Galaţi, august 2015

Militari din Italia, Spania şi Forţele Terestre ale SUA s-au paraşutat miercuri în Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi. Acest asalt aeropurtat face parte din exerciţiul multinaţional Swift Response 15, condus de Forţele Terestre ale SUA, care se desfăşoară în patru ţări europene, în perioada 17 august – 13 septembrie, şi la care participă paraşutişti din 11 ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

La exerciţiul din Galaţi a participat şi Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

„Continuăm organizarea exerciţiilor de instruire şi pregătire în comun cu partenerii noştri din NATO. În acest an, aşa cum am promis, am organizat un număr mare de exerciţii. Urmează ca şi în toamnă să organizăm şi altele. Exerciţiul «Swift Response 15» este organizat de Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii în Europa, este unul dintre cele mai mari exerciţii cu trupe aeropurtate de după încheierea Războiului Rece",  a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

Participă la acest exerciţiu peste 4.800 de militari. În Poligonul Smârdan şase avioane C130 vor paraşuta peste 200 de militari din SUA, Spania şi Italia. De asemenea, la exerciţiul din Poligonul Smârdan participă peste 60 de militari de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată, care vor interacţiona cu militarii care vor fi paraşutaţi şi vor îndeplini o misiune de luptă după un scenariu fictiv, elaborat de către comandanţii militari. 

"În continuare vom organiza exerciţii de pregătire în luna septembrie, care vizează apărarea Dobrogei şi la care vor participa militari de la forţele terestre, navale şi aeriene. Este foarte bine că putem organiza astfel de exerciţii, în acest an avem un buget mai mare, iar la ultima rectificare Ministerul Apărării Naţionale a primit bani în plus. Poligonul de la Smârdan este certificat NATO”,  a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Swift Response 15, cel mai mare exerciţiu NATO, de la încheierea Războiului Rece

Exerciţiul a fost creat pentru a integra forţele de răspuns rapid ale mai multor naţiuni, care să acţioneze în comun şi să confirme capacitatea Alianţei Nord-Atlantice de a desfăşura rapid trupe şi de a acţiona în sprijinul menţinerii unei Europe puternice şi sigure.

„Swift Response 15” a inclus mai multe asalturi aeropurtate care vor avea loc aproape simultan în poligoanele Smârdan din România, Hohenfels din Germania şi Novo Selo din Bulgaria, unde se vor desfăşura şi antrenamente ulterioare.

„11 state participă la acest exerciţiu, care includ şi militari minunaţi din România. Acest exerciţiu are două scopuri, unul dintre acestea este de a ne îmbunătăţi pregătirea, de a ne ascuţi cuţitele. Forţele armate ale NATO sunt ca un cuţit şi îi vom ascuţi lama. Al doilea scop este de a demonstra aliaţilor şi potenţialilor noştri adversari capabilităţile pe care le avem", a declarat generalul-locotenent Stephen J. Townsend, comandantul Corpului XVIII Aeropurtat.. 

Până acum un singur militar a fost rănit uşor în Bulgaria, dar rapoartele vor continua să vină. 

"Paraşutarea este riscantă, dar din fericire rana a fost minoră. Unii militarii americani vor rămâne în Poligonul Smârdan până astăzi, iar alţii vor pleca peste o săptămână. Când NATO organizează un exerciţiu, se întreabă cine doreşte să participe şi 11 ţări au răspuns pozitiv la această provocare, iar România s-a oferit să găzduiască exerciţiul pe teritoriul său. Am luptat cu militarii români în războiul din Afganistan încă din 2001 şi România s-a dovedit a fi un partener puternic şi de încredere în relaţia cu Statele Unite”, a mai spus generalul-locotenent Stephen J. Townsend, comandantul Corpului XVIII Aeropurtat.

Corpul XVIII Aeropurtat a constituit Forţa de Răspuns Global a SUA, cu misiunea de a putea fi  desfăşurat rapid, la ordin, în orice punct de pe planetă. Militarii străini au interacţionat, la sol, cu militari ai Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.

„Noi avem în forţele terestre trei poligoane importante: Cincu, Smârdan şi cel din Babadag.  Astăzi a fost prezentată foarte clar interoperabilitatea dintre forţele terestre române şi cele din Statele Unite, Italia şi Spania. Au paraşutat 42 de ostaşi italieni, 79 din brigada spaniolă şi 109 militari din Corpul Aeropurtat. Această activitate este foarte importantă pentru că astfel demonstrăm că suntem pregătiţi, cunoaştem procedurile NATO şi le aplicăm în câmpul tactic. Anul acesta, mai mult ca oricând, am desfăşurat mai multe exerciţii şi ”, a declarat generalul-maior Dumitru Scarlat, Şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Pe 3 septembrie vor fi inaugurate simultan, la ora 11.00, în toate cele şase state de la graniţa de est a Uniunii Europene, Comandamentele de tip NFIU (Nato Force Integration Unit), ocazie cu care se va ridica drapelul NATO şi va fi primit primul comandament de acest tip care va funcţiona în România.

 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite