Galaţi

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Oraşul lacustru: zeci de străzi inundate şi sute de maşini avariate. Locuitorii acuză autorităţile de dezastru

3
28 Jul 2017 09:58:40
Autor: Costel Crangan
Galaţiul, sub apă FOTO Costel Mircea
Galaţiul, sub apă FOTO Costel Mircea

Locuitorii din Galaţi acuză administraţia oraşului că nu este în stare să asigure funcţionarea sistemului de canalizare, deşi taxele pentru întreţinerea acestuia au fost majorate permanent, iar firma care-l administrează face profituri ameţitoare, care o ţin în top 10 cele mai profitabile firme din oraş.

Dezastru în oraşul Galaţi în seara zilei de joi şi în noaptea dintre 27 şi 28 iulie 2017. Zeci de străzi din oraş au fost inundate în urma ploilor violente, care au depăşit 40-50 de litri pe metrul pătrat, traficul rutier fiind transformat într-un adevărat haos.

De altfel, nu doar maşinile s-au pomenit blocate între puhoaie, ci şi pietonii, căci apa a depăşit o jumătate de metru pe multe trotuare, ba chiar a pătruns şi peste o sută de magazine.

Aproape că nu a existat cartier al Galaţiului în care să nu fie măcar două-trei străzi inundate, cu apă de peste un metru adâncime, însă situaţia cea mai gravă a fost în zonele Siderurgiştilor (mai ales la Ultimul Leu), IC Frimu (la IFR a apărut, pentru mai multe ore, un adevărat lac), în Micro 19, în Micro 40, pe strada Milcov, pe strada Bălcescu, strada Traian, Valea Oraşului, strada Domnească samd.

Potopul de la Galaţi a generat sute de postări, cu foto şi video, legate de inundarea străzilor,  miile de comentarii la aceste postări fiind pe alocuri violente la adresa Primăriei, a administratorilor domeniului public şi, mai ales, la adresa companiei publice Apă Canal SA, cea care are în administrare sistemul de canalizare de pe urma căruia încasează sume importante de la cetăţeni şi de la municipalitate.

Oamenii au atras atenţia asupra faptului că Apă Canal a scumpit permanent tarifele de canalizare, ajungând să facă an de an profituri de milioane de euro, însă serviciile oferite sunt jalnice, dovadă şi evenimentele din noaptea trecută, când zeci de străzi au devenit practicabile doar pentru posesorii de bărci, iar peste 400 de autoturisme (evaluarea este deocamdată provizorie) au fost afectate de apă.

Pe Grupul Şoferilor din Galaţi (pe Facebook) a apărut şi o altă latură a fenomenului: sute de numere de înmatriculare au fost smulse de şuvoaie, iar grupul a devenit un fel de site de schimburi. Unii caută, alţii expun ce au găsit (fotografiile sunt impresionate), iar printre schimburi acuzaţiile la adresa autorităţilor curg cu duiumul.

Inundaţii la Galaţi 27 iulie 2017

„Plătim impozite şi taxe dar nu se vede asta în oraş. Sistemul de canalizare este praf, dar nu pentru că n-ar fi nou, că a fost făcut prin 2010, ci pentru că-şi bat joc de el, nu îl întreţin. Îşi bat joc de noi şi de banii noştri. Ne sfidează. Ar trebui să punem mâna pe ciomag şi să-i scoatem cu forţa de acolo. Directorul de la Apă Canal e pe funcţie de 15 de ani, pus politic. Şi ce face? Nimic!”, a scris unul dintre membrii grupului.

În acelaşi timp, şi primarul Ionuţ Pucheanu pare să fie foarte supărat pe Apă Canal SA, societate despre care spune că va supusă unei analize. Totuşi societatea a ieşit de sub controlul municipalităţii gălăţene: a devenit operator judeţean (acoperind şi peste 40 de comune), iar prin statut Galaţiul are un singur vot, la fel ca o comună cu 2.000-3.000 de locuitori.

În acest fel, chiar dacă primarul de la Galaţi este nemulţumit, în AGA votul oraşului va conta doar 2-3%, ceea ce-l face pe directorul Apă Canal, Gelu Stan (PSD) aproape imposibil de sancţionat sau de schimbat.

17 milioane de euro profit din tarife impuse

De altfel, în ultimii ani societatea Apă Canal a făcut profituri considerabile, care au situat-o în topul firmelor gălăţene, după cum rezultă din bilanţurile depuse la ANAF:  2010 - profit brut de 3,2 milioane de lei,  2011 – profit de 9,8 milioane de lei;  2012 - profit brut de 10,4 millioane de lei, 2013 – pofit de 2,7 milioane lei, 2014 – profit de 12,7 milioane de lei (locul 6 pe judeţ); 2015 – profit brut de 21,6 milioane lei (locul 324 pe ţară la profit!) , iar 2016 – profit de 15,1 milioane de lei (locul 5 pe judeţ, depăşind companii foarte mari precum Tancrad, Citadina, ArcelorMittal Tubulars, Staer sau Navrom).

Cu un profit de peste 75 de milioane de lei (adică aproape 17 milioane de euro) în perioada 2010-2016, societatea publică a cerut şi a obţinut de la 1 iulie 2017 majorarea tarifelor percepute consumatorilor captivi, pe motiv de „cost economic” şi „menţinerea performanţelor de rentabilitate”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

selmix selmix
29.07.2017, 00:52:46

Cand sunt la nevoie, atunci cetățenii vorbesc despre ,,autoritati". Cand sunt bine-mersi, nu mai vor să știe de nicio autoritate, pt ca, vezi Doamne, ii încalcă drepturile, sunt abuzive, sunt proaste, sunt albie de porci!!!??!!! Sa ne hotărâm odata ce vrem, pt ca ,,autorități" fără autoritate nu exista!!!! Cand ne e greu, vrem pe cineva cu autoritate, ca sa ne ,,scoata". Pe urma, ne amintim ca noi, contribuabilii, ii platim, deci noi suntem autoritatea, asa ca senini si zglobii, ii punem la colti, ca pe slugi. ..

selmix selmix
29.07.2017, 00:59:44

Doar cand sunt la nevoie, cetățenii vorbesc despre ,,autoritati". Cand sunt bine-mersi, nu mai vor să știe de nicio autoritate, pt ca, vezi Doamne, ii încalcă drepturile, este abuzivă, proasta, albie de porci!!!??!!! Sa ne hotărâm odata ce vrem, pt ca ,,autorități" fără autoritate nu exista!!!! Cand ne e greu, vrem pe cineva cu autoritate, ca sa ne ,,scoata". Pe urma, ne amintim ca noi, contribuabilii, ii platim, deci noi suntem autoritatea, asa ca senini si zglobii, ii punem la colt, ca pe slugi. .. Ne revenim vreodata???!!!!

silent warrior
29.07.2017, 06:24:42

Bai bugetarule , iti aduc aminte ca "autoritatea " ta de tot rasul in persoana fostului primar pesedist Nicolae , a ingropat timp de 8 ani toti banii din impozitele galatenilor in marele proiect de canalizare , de cartea recordurilor ,prevazut sa impinga apa la deal cu pompele , pe bani , in loc sa o lase sa curga gratis la vale. Dupa tot acest banaret cheltuit degeaba sau cu folos pentru hoti , orasul se inunda la ploi torentiale la fel ca inainte.Cu diferenta ca beneficiara directa a acestei investitii, acum declara profituri de 17 milioane de euro , din banii prostilor. Dar nu e niciodata tarziu ca DNA ul sa isi bage nasul in marele proiect ISPA si in birourile Apa Canal SA. Asadar bugetarule , punerea la colt ca pe slugi e foarte rezonabila , dar ar trebui sa urmeze si punerea in lanturi .

Modifică Setările