Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Fotografii document de acum un secol, expuse la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos

0
2 Mar 2018 16:03:53
Autor: Costel Crangan
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine FOTO Costiuc Petrică
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine FOTO Costiuc Petrică

Expoziţia este realizată în cooperare de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos, Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi. Fotografiile document vor expuse până la data de 25 martie.

Expoziţie foto-documentară de excepţie la Galaţi, găzduită de sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos: „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”.

Expoziţia este organizată de muzeu în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în cadrul seriei manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul Centenarului Marii Unităţi Naţionale.

„Evenimentul facilitează accesul publicului din cele două oraşe de la Dunăre şi nu numai la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile expuse surprind imagini ale reîntoarcerii Suveranilor Români la Bucureşti, în luna decembrie a anului 1918,  în fruntea trupelor române şi aliate, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii de la Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922”, spune despre expoziţie preotul Rareş Bucur, de la Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Vernisajul a fost precedat de un concert susţinut de corul mixt „Camerata Juventus”, format din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei” şi de la Colegiul Naţional „Costache Negri” din Galaţi. La vernisajul expoziţiei a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi personalităţii ale vieţii culturale gălăţene şi brăilene, reprezentanţi ai autorităţilor locale, cadre didactice, elevi seminarişti, preoţi şi credincioşi din eparhie.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, Chiriarhului Dunării de Jos a subliniat importanţa aducerii la Galaţi a unei astfel de expoziţii, arătând că „aceasta reprezintă o pagină vie din istoria devenirii noastre în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi deschide perspectiva unor alte manifestări culturale”.

„Imaginile de faţă ne arată chipuri luminoase nu numai din trecutul neamului românesc, ci şi din prezentul şi viitorul lui, dacă avem în vedere fraza rostită de Regele Mihai I al României: Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a mai adăugat IPS Casian.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 27 februarie – 25 martie 2018.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările