Gafă de proporţii a autorităţilor din Tecuci: statuia unui erou al Unirii Principatelor zace de câteva luni acoperită cu o cutie neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Cocuţei Conachi cu şi fără cutie neagră în cap FOTO Facebook/Radu Miron
Statuia Cocuţei Conachi cu şi fără cutie neagră în cap FOTO Facebook/Radu Miron

Explicaţiile autorităţilor din Tecuci, unde se află statuia, sunt că nu a fost rezolvată problema unor avize legale. Ministerul Culturii a precizat că lucrarea s-a făcut fără autorizaţiile prevăzute de lege.

Caz stupefiant în municipiul Tecuci, din judeţul Galaţi, acolo unde statuia unui erou al Unirii Principatelor Române – Ecaterina (Cocuţa) Conachi Vogoride – zace de câteva luni sub o cutie de culoarea neagră.

Situaţia nu este, aşa cum s-ar putea crede la o primă vedere, rezultatul unei glume proaste, ci este o acţiune chiar a edililor oraşului. Biroul de presă al Primăriei Tecuci a informat că statuia a fost acoperită în urma avertismentului transmis de Ministerul Culturii, care a atras atenţia că a fost ridicată fără a exista avizele legale.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Culturii au confirmat că nu există avizele legale şi că acestea au fost solicitate de-abia după ce Direcţia de Cultură Galaţi a constat că statuia fusese deja construită şi a anunţat autorităţile  că se află în conflict cu legea.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Culturii au menţionat că au cerut  ca monumentul să fie dat jos până la obţinerea avizelor, făcând concesia ca el să fie doar acoperit momentan, „însă în niciun caz în maniera în care s-a făcut”.

Bustul Cocuţei Conachi din Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din Tecuci a fost dezvelit în octombrie 2018, fiind realizată de o fundaţie privată care l-a donat municpalităţii. La scurt timp, stauia a fost acoperită şi aşa a rămas până în prezent.

Născută la Ţigăneşti (lângă Tecuci), Cocuţa Conachi Vogoride este considerată de istorici salvatoarea Unirii Principatelor Române.

Soţul ei, Nicolae Vogoride, caimacam al Moldovei la acea vreme, ar fi trebuit să primească tronul Moldovei dacă ar fi reuşit să împiedice demersurile unioniste.

Complotul a eşuat după ce Cocuţa Conachi a descoperit scrisorile primite de soţul său prin intermediul cărora Înalta Poartă îi trasa sarcinile pe care trebuia să le urmeze.

Publicarea corespondenţei a întors şansele în favoarea unioniştilor, într-un moment în care, susţin istoricii, unirea celor două principate era pe muchie de cuţit.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite