UPDATE Gălăţenii au protestat şi sâmbătă seară împotriva clasei politice: "E păcat că suntem tot mai puţini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălăţenii se adună la protest si sâmbătă: Foto: Sorin Pană
Gălăţenii se adună la protest si sâmbătă: Foto: Sorin Pană

Ca în fiecare seară de până acum, tinerii s-au întâlnit în mai multe puncte din oraş, de unde au pornit către Prefectură, unde mitingul a început în jur de 19,30.

UPDATE ora 21,25: Protestele continuă la Galaţi

Aproximativ 50 de persoane au înfruntat frigul la Galaţi şi au ieşit să protesteze în faţa Prefecturii. Printre cei care au ieşit în stradă s-au aflat şi rudele tinerei gălăţence care a murit în urma incendiului de la Colectiv. 

Verişorul Tinei, aşa cum o alintau cei apropiaţi, pune numărul mic de oameni prezenţi la protest pe o slabă organizare. Speră însă ca acest lucru să se îmbunătăţească în zilele următoare. 

"Tina nu ar fi stat acasă, a protestat şi ea cât a trăit cât de mult a putut. Încă o dată fac apel ca lumea să iasă în stradă că altfel, probabil cu toţii o să trebuiască să murim ca să se schimbe ceva," ne-a declarat Alexandru Nechifor. 

La câţiva paşi distanţă, cu lacrimi în ochi, se afla unchiul Tinei. Nu era deranjat de numărul mic pe persoane, lupta o dă mai mult în interiorul său şi mai puţin cu ceilalţi. "Acum 26 de ani am fost tot aici. Şi după patru zile mi-am dat seama că trebuie să mă retrag. Eram de bună credinţă. Plecaţi că sunteţi de bună credinţă, staţi acasă! Acum nu vrem să mai plecăm!"", ne-a declarat Eugen Nechifor.

Ceilalţi gălăţeni prezenţi la protest au fost dezamăgiţi de numărul mic de persoane prezente. "Suntem mai puţini, suntem obosiţi. Am avut trei zile grele în care am mărşăluit pe străzile Galaţiului. Am fost într-o prezenţă mare", ne-a declarat unul dintre curajoşi. 

"Suntem foarte puţini, foarte puţini. Şi de aia ne merităm totul. Deci tot ce s-a întâmplat în 25 de ani! Nu mai zic de oamenii ăstia care au murit degeaba pentru noi. Ar trebui să ieşim câte 10.000 de cetăţeni în stradă pentru fiecare om mort", ne-a mărturisit revoltat Andrei.

UPDATE ora 18,30: Acuzaţii de politizare a protestelor

În cursul zilei de sâmbătă, în mediul virtual au început să curgă acuzaţiile la adresa unor politicieni din linia a doua (foarte tineri, de altfel, la rândul lor) care ar încerca să se infiltreze în rândul protestatarilor pentru a induce mesaje politice.

Mai mulţi gălăţeni spun că de vineri seară au început să apară o serie de organizatori care în primele zile de proteste nu existau şi care sunt dotaţi cu portavoce şi care acţionează ca şi cum ar vrea să radicaleze mulţimea.

O serie de grupuri civice au şi anunţat, de altfel, că au decis să facă un pas înapoi, deoarece se tem că demersul tinerilor este pe cale să fie deturnat de "trimişii politicienilor". Cel mai criticat incident a fost aducerea a protest a două capete de porc (unul cu eticheta Patriarhul Daniel" şi altul cu eticheta "Marius Stan"), gest considerat "scârbos şi deplasat" de către cei mai mulţi dintre protestatari. Au fost vehiculate şi o serie de nume de politicieni implicaţi în încercarea de manipulare.

„Scindarea oamenilor care ies pe strada este ultimul lucru pe care ni l-am dori. De aproape un an de zile ne canalizam energiile si timpul in sens invers si nu suntem dispusi sa facem rabat de la acest scop.Am considerat in cursul acestor zile ca, in ciuda faptului ca protestam, trebuie sa ne incadram intre anumiti parametri ai decentei si bunului simt. Nu vom enumera actiunile care au fost concepute pentru a destabiliza unitatea grupului sau gesturile grobiene, toti cei care au fost au vazut despre ce e vorba. Nici de la bun simt nu putem face rabat. De aceea vom face un pas in spate”, au anunţat cei de la "Galaţiul nostru".

Cap de porc

Acesta este momentul care a supărat o mare parte a protestarilor, care au considerat gestul "deplasat"

-------------------------------------------

Şi sâmbătă seară sunt anunţate proteste publice la Galaţi, după ce în zilele precedente, în faţa Prefecturii s-au adunat mii de oameni pentru a contesta vehement clasa politică.

După ce marţi au fost doar câteva zeci de protestatari, parcă pentru a întări "porecla" de "oraş adormit" a Galaţiului, miercuri au fost în stradă peste 3.000 de oameni, joi peste 1.000, iar vineri s-a ajuns din nou la cifra de 3.000.

Ca şi în serile precedente, mobilizarea se face tot pe site-urile de socializare (în special pe Facebook), iar cei care se ocupă de asta sunt tineri apolitici (cel puţin în aparenţă).

În acest moment sunt pomenite trei puncte de întâlnire - Prefectura, Păpădia şi Ţiglina 1 - urmând ca toate grupurile să conveargă apoi pe strada Domnească şi să protesteze în faţa Prefecturii.

Rămâne de văzut dacă spiritul civic va avea câştig de cauză şi sâmbătă, dat fiind că la Galaţi sunt "la concurenţă" câteva evenimente importante.

Astfel, Festivalul Internaţional programează un spectacol extraordinar care o are în prim-plan pe celebra soprană Elena Moşuc, la Casa de Cultură a Sindicatelor este proiectat un film (lucru rar la Galaţi, unde nu există niciun cinema), Teatrul Dramatic are şi el spectacol, iar la Patinoar este în derulare "Euro Ice Hockey Chalenge Cup".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite