Gălăţenii care locuiesc în blocuri cu bulină roşie sau în Valea Oraşului nu vor putea să-şi asigure casele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din sutele de locuinţe din Galaţi imposibil de asigurat. FOTO: Cosmin Costache
Una din sutele de locuinţe din Galaţi imposibil de asigurat. FOTO: Cosmin Costache

Poliţa se va încheia doar după reconsolidarea locuinţelor. În ultimii 20 de ani, la Galaţi, a fost reabilitat doar un singur bloc. În aceste condiţii, gălăţenii care locuiesc în clădiri şubrede nu pot primi vreo despăgubire în cazul unui dezastru.

Locatarii acestor imobile nu pot încheia poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor decât după ce blocul va fi consolidat. Ori, consolidarea unui astfel de apartament ajunge să coste, de cele mai multe ori, cât achiziţionarea unuia nou.

Paul Mihnea, de 45 ani, locuieşte în blocul G4, din cartierul Dunărea, imobil inclus în categoria imobilelor cu grad seismic 1. Bărbatul a încercat să-şi asigure apartamentul, însă a fost refuzat.

„Am mers la două firme mari de asigurări cu speranţa că voi putea semna o poliţă de asigurare. Ambele mi-au spus că nu se poate deoarece mă aflu în zona de risc seismic. Într-adevăr, blocul este cu probleme. Din cauza fenomenului de tasare, au apărut crăpături pe pereţi. Din câte am înţeles, s-au făcut expertize pentru consolidarea blocului, însă doar atât", a spus locatarul.

Iadul din Valea Oraşului

În aceaşi situaţie sunt şi gălăţenii din Valea Oraşului. De ani de zile, la fiecare ploaie torenţială, locuitorii se aşteaptă la ce este mai rău. O salvare pentru ei ar fi fost să-şi asigure casele, însă companiile de profil preferă să nu-şi asume răspunderea.

Valea Oraşului

„Am vrut să-mi fac asigurare la casă, dar mi-au spus că există risc mare de inundaţii. Cine să asigure casa asta? Are structura de rezistenţă afectată din cauza ploilor. Nu bagă nimeni bani aici. Suntem ai nimănui", ne-a spus Eccaterina Preda, în vârstă de 73 de ani.

Casa unde se respiră mucegai

Alt locatar, aceiaşi situaţie. Constanţa Sava locuieşte pe strada Griviţei şi îşi aminteşte cu groază de noaptea de 16 spre 17 iunie 2010, când ploaia torenţială i-a distrus bunurile agonisite de o viaţă.

„Parterul casei a fost plin cu apă. Şi acum se mai cunoaşte. Toată casa este plină de mucegai şi igrasie. Apa s-a infiltrat şi a afectat fundaţia, pereţii. Parterul este distrus. Cine riscă să facă aici asigurare? Îmi spun că trebuie să o consolidez. De unde să am atâţia bani. Nu face casa cât face consolidarea? ", s-a plâns femeia.

„Nici măcar nu am încercat să-mi fac asigurare. Pagubele inundaţiilor de anul trecut încă se mai cunosc. Abia am reuşit să repar o cameră. Chiar dacă fac asigurare, nu primesc nicio despăgubire", ne-a spus Tudor Vasile, 58 de ani.

Asiguratorii spun că proprietarii acestor locuinţe nu sunt pasibili de amendă, însă nici nu pot primi, în cazul unui dezastru, vreo despăgubire.
„Blocurile cu risc seismic din Galaţi nu vor fi încadrate în această categorie a asigurărilor. Nici casele din Valea Oraşului nu vor fi asigurate. Acolo este pericol de inundaţii frecvent. Sunt locuinţe la care nu avem ce face. Preferăm să nu ne asumăm raspunderea", ne-a spus un reprezentant al firmei de asigurări.

112 clădiri şubrede

La Galaţi, 112 case şi blocuri pot fi distruse în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade Richter. În categoria imobilelor cu grad seismic 1 sunt incluse blocurile G4 şi M19 din cartierul Dunărea şi blocurile C şi F de pe strada Domnească.

În a doua clasă de risc seismic sunt incluse blocurile C12, C13, C15, C30, C31, C32, C34, C35 şi D2 din Ţiglina1, R şi I din Micro 17 şi R1 de pe strada Navelor nr.2.

În clasa a 3-a de risc seismic e inclus blocul W3, din cartierul Mazepa 1.

La Primăria Galaţi au fost depuse în ultimii ani 26 de cereri pentru consolidări de imobile, dar a fost aprobată o singură cerere, pentru blocul C20, din Ţiglina 1.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite