Galaţi/ Apa de la cisternă i-a băgat în spital: "Avem dureri mari de burtă şi febră"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi gălăţeni dintre cei cărora SC Apă-Canal le-a sistat furnizarea apei s-au îmbolnăvit. Direcţia de Sănătate Publică a trimis o echipă de inspectori sanitari în Micro 19 pentru a lua probe din apă

CITEŞTE ŞI:

Sahara de Galaţi/ Sute de familii trăiesc ca-n Evul Mediu

Epoca de aur a reînviat la Galaţi: Mii de familii sunt obligate să facă baie la lighean

Focar de infecţie la blocul G2, din Micro 19. De două săptămâni, locatarii nu primesc apă potabilă, iar cea adusă cu cisternele SC Apă-Canal este contaminată cu impurităţi şi microbi. Situaţia se datorează celor rău-platnici, care, prin neplata facturilor, îi trag la fund şi pe bun-platnicii care locuiesc în bloc cu ei.

A ajuns la Urgenţe

La intrarea în scările blocului G2 te loveşte un miros puternic de WC nespălat şi de subsol inundat cu fecale. Pe faţa locatarilor se citeşte disperarea şi neputinţa. Catrina Boscu, în vârstă de 54 de ani, a ajuns la Urgenţe, apoi la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce a consumat apă de la cisterna SC Apă-Canal. Diagnosticul medicilor: enterocolită.

image

„N- am avut bani să-mi cumpăr apă plată şi am fost nevoită să beau de la cisternă. Aveam dureri mari de burtă şi febră şi m-am dus la Urgenţe. Medicii mi-au spus că am dizenterie şi enterocolită", s-a plâns femeia.

Liliana Moise, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, susţine că enterocolita este o afecţiune care apare  îndeosebi de la microbi din apă sau alimente nespălate.

O parte dintre cauze ar fi mâinile murdare, alimentele nespălate, alimentele vechi sau păstrate în condiţii improprii. În acelaşi timp se poate contacta o astfel de afecţiune şi din cauza apei, mai exact a microbilor din apa de băut”.

Nu a putut merge la şcoală

Tot din cauza apei de la cisterna care asigură minimul necesar, Ana Maria Solencă, de 14 ani, nu a putut merge la deschiderea de an şcolar. „Mi-e foarte rău, mă doare burta de vreo două zile. Mi-a fost sete şi a trebuit să beau de la cisternă", ne-a spus fetiţa.

Beatrice Chiriac, în vârstă de 20 de ani, se teme pentru sănătatea bebeluşului său de doar un anişor: „Copilul trebuie schimbat şi spălat din două în două ore. Apă caldă nu primim de trei ani. De două săptămâni ani am rămas şi fără apă rece".

image

O altă locatară, Florica Iusli, cară apă cu un bidon de 25 de kilograme tocmai de la Biserica „Sf. Ana : „Ce să facem? Nu putem bea apă de la cisternă pentru că ne umplem de bube".

DSP promite control

„Trebuie să luăm probe din acele cisterne cu apă, să vedem despre ce este vorba. În funcţie de analize, vom lua măsurile care se impun. Până la sfârşitul programului de astăzi (n.r. luni) vor fi ridicate probele din apă. Un rezultat parţial îl vom avea în două zile, dar unul ferm în aproximativ patru zile. Atunci vom vedea ce măsuri trebuie luate în această privinţă", spune Liliana Moise, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Explicaţia Apă Canal

Conducerea SC Apă- Canal rămâne inflexibilă: „Furnizarea se va relua numai după achitarea a 30% din datorie şi încheierea unui grafic de eşalonare a debitelor".

Cât despre branşament individual nici nu poate fi vorba: „Este foarte complicat pentru că sunt multe garsoniere acolo, baia este la comun, iar alimentarea cu apă se face pe orizontală şi verticală", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic SC Apă Canal.

Din cauza datoriilor nu primesc apă potabilă nici asociaţiile de proprietari nr.601, 626 şi 619 din Micro 40, 850 din Micro 39, precum şi 335 din Siderurgiştilor Vest.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite