Galaţi

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Gălăţenii vor primi în continuare apă caldă menajeră. Primarul Marius Stan a reuşit să salveze situaţia!

0
10 Jun 2013 16:30:26
Autor: Bogdan Nistor
Electrocentrale nu a prezentat un plan fiabil de plată a datoriilor.
Electrocentrale nu a prezentat un plan fiabil de plată a datoriilor.

Romgaz a anunţat Electrocentrale Galaţi că îi restricţionează furnizarea gazelor naturale începând de mâine, de la ora 6.00. Nu este prima ameninţare venită de la Romgaz Mediaş! În urmă cu două săptămâni a mai fost emis un avertisment către Electrocentrale, dar nu a fost pus în practică.

UPDATE - ora 21.00

În urma unor discuţii purtate de primarul Municipiului Galaţi, Marius Stan cu factori decidenţi din Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie şi Romgaz Mediaş, s-a ajuns la un acord pentru ca Electrocentrale SA Galaţi să primească în continuare gaze naturale, pentru a produce energie electrică şi termică pentru populaţia municipiului Galaţi.

Răgazul obţinut trebuie folosit pentru ca gălăţenii cu datorii să-şi achite restanţele, inclusiv prin înscrierea în programul de ştergere a penalităţilor derulat de Apaterm. În acelaşi timp, Primăria Municipiului Galaţi aşteaptă şi ca SC Electrocentrale SA să remită către Romgaz, pe măsura plăţilor făcute de Apaterm, sumele pe care gălăţenii bun-platnici le achită pentru agentul termic, dar şi pe cele rezultate în urma producţiei de energie electrică.

Primăria Municipiului Galaţi va folosi acest răgaz pentru a intensifica demersurile de preluare a SC Electrocentrale SA, pentru a evita pe viitor astfel de situaţii şi a oferi gălăţenilor branşaţi la sistemul public de termoficare garanţia furnizării continue a agentului termic, la parametri optimi de calitate şi la un preţ cât mai scăzut.

Ora 17.00

Primăria Municipiului Galaţi informează că Electrocentrale Galati SA a primit din partea Romgaz SA Mediaş înştiinţarea că începând de mâine, marţi, 11 iunie, ora 6.00, vor fi sistate livrările de gaze naturale către SC Electrocentrale Galaţi SA.

Decizia Romgaz este motivată de faptul că producătorul gălăţean de energie nu a prezentat soluţii viabile de majorare a cuantumului garanţiilor, nu a reuşit stingerea datoriilor restante şi nu a prezentat un plan viabil de stingere a datoriilor restante şi de achitare pe viitor a contravalorii gazelor naturale care să poată fi agreat de Romgaz. În comunicatul celor de la Romgaz se maui arată că soluţia înaintată de SC Electrocentrale Galaţi conduce la la creşterea datoriei restante la sfârşitul lunii decembrie faţă de ziua de 10 iunie.

Primăria Municipiului Galaţi aduce la cunoştinţă faptul că în perioada 01 – 10 iunie 2013, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galaţi SA plăţi în sumă de 2.337.596 lei, din care 1.377.596 lei chiar în cursul acestei dimineţi.

Conform Romgaz, datoria SC Electrocentrale Galaţi pentru gazele naturale consumate pentru producerea de energie electrică şi termică este de 88.609.147 lei. Precizăm că, de la începutul anului, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galaţi plăţi în suma totala de 42.382.815 lei, după cum urmează: în luna ianuarie = 6.668.372 lei, în luna februarie = 8.554.389,45 lei, în luna martie = 9.775.711,62 lei, în luna aprilie = 8.220.164,41 lei iar în luna mai = 6.826.581 lei.

Electrocentrale, la Primărie?

Încă din cursul anului trecut, Primăria Municipiului Galaţi a început o serie de demersuri pentru preluarea SC Electrocentrale Galaţi, demersuri care, succesiv, au primit susţinere ministerială şi guvernamentală, până la nivelul primului ministru, dar care încă nu au fost finalizate.

Primăria Municipiului Galaţi depune toate demersurile legale pentru revocarea deciziei Romgaz şi îşi intensifică eforturile pentru preluarea SC Electrocentrale SA.

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, municipalitatea a formulat o plângere penală împotriva conducerii Electrocentrale Galaţi pentru furnizarea agentului termic pentru gălăţeni la parametri necorespunzatori, fapt ce a determinat sistarea furnizării căldurii în peste 100 de blocuri de locuinţe în condiţiile în care temperatura exterioară a fost aproape de limita îngheţului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii