Galaţiul va avea cel mai modern sistem din România de vânzare a biletelor pentru transportul în comun. Acesta vine „la pachet” cu mai multe investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
City-managerul Humelnicu prezentând o parte dintre facilităţile sistemului e-ticketing FOTO PMG
City-managerul Humelnicu prezentând o parte dintre facilităţile sistemului e-ticketing FOTO PMG

Proiectul privind implementarea sistemului e-ticketing a fost lansat de Primăria Galaţi pe 8 mai. Valoarea totală a proiectului este de un pic peste 26 de milioane de lei, cu TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile este de aproape 24 de milioane de lei.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi city-managerul Marius Humelnicu au lansat miercuri, 8 mai 2019, proiectul finanţat cu fonduri europene „Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor şi de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galaţi” (e-ticketing). 

În opinia edililor, acesta ar fi cel mai modern şi performant sistem e-ticketing din România, iar în linii mari el oferă o serie de facilităţi importante călătorilor, cum ar fi posibilitatea să achite costul călătoriei pe internet, cu cardul bancar sau cu telefonul mobil, precum şi posibilitatea de a cumpăra biletele din mai multe puncte, inclusiv de la o serie de distribuitoare automate.

Valoarea totală a proiectului este de 26,19 milioane de lei, cu TVA, din care valoarea fondurilor nerambursabile este de 23,93 milioane de leii. 

„Pentru prima dată, Primăria municipiului Galaţi are o strategie privind modernizarea transportului public în comun. După achiziţionarea celor 17 troleibuze noi, sistemul e-ticketing este unul dintre paşii pe care îi facem pentru a le oferi gălăţenilor un transport public modern, eficient şi civilizat”, a declarat, la festivitatea de lansarea a proiectului, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu (PSD). 

„Urmează să achiziţionăm primele autobuze noi, de mari şi mici dimensiuni, tramvaie moderne şi să schimbăm, pentru prima dată, liniile de tramvai şi căile de rulare datorită unor proiecte extrem de importante cu finanţare europeană. Mai mult, facem demersuri pentru extinderea reţelei de troleibuze în municipiul Galaţi. Strategia noastră se axează pe două componente – pe de o parte, înnoirea parcului auto, iar pe de altă parte modernizarea infrastructurii de transport. Totul pentru confortul cetăţenilor, cărora dorim să le oferim servicii de calitate”, a mai adăugat edilul.  

Obiectivele specifice ale proiectului (aşa cum sunt definite în cererea de finanţare) sunt: îmbunătăţirea calităţii călătoriilor cu transportul public şi modurile nemotorizate, prin creşterea standardelor de calitate şi siguranţa în utilizarea acestor moduri de transport, scurtarea timpului de călătorie pentru transportul public, creşterea frecvenţei în transportul public, reducerea congestiei din traficul rutier, a accidentelor şi a impactului negativ asupra mediului prin scăderea cotei modale a transportului privat cu autoturismele. 

Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura un serviciu eficient de transport public de călători şi/sau de a îmbunătăţi condiţiile pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) şi reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport. 

Şase variante de a plăti călătoria

Sistemul va dispune de şase canale de distribuţie a titlurilor de călătorie: puncte de vânzare deţinute de către Transurb; puncte de vânzare ale distribuitorilor terţi; automate de vânzare a biletelor (AVM); plata cu card bancar la bordul vehiculului (EMV System); prin intermediul site-ului web şi, nu în ultimul rând, prin intermediul aplicaţiei de pe telefonul mobil. Aceasta din urmă va permite încărcarea de smartcarduri nominale (abonamente) şi nenominale, dar şi achizţia biletului electronic (m-ticket).

Punctele de vânzare Transurb vor fi amplasate în 25 de zone, iar prin intermediul lor se vor face operaţiuni precum: emitere smart carduri nominale (abonamente) şi smartcarduri nenominale; emitere smartcarduri Mifare Ultralight; emitere bilete pe hârtie; încărcare carduri nominale (abonamente) şi carduri nenominale.

Punctele de vânzare în reţeaua de terţi vor fi în 17 zone, iar prin ele se va face încărcare  de carduri nenominale. prin sistemul Webshop se poate face încărcare smartcarduri nominale (abonamente) şi nenominale.

Interesant este că vânzarea prin reţeaua TVM (automate) va fi foarte extinsă, căci va ajunge în 84 de zone le oraşului. Aici se va putea face încărcare carduri nenominale şi emitere de bilete pe hârtie.

Informarea pasagerilor

Demn de luat în seamă este că informarea pasagerilor cu privire la traseele şi frecvenţa mijloacelor de transport public local se va îmbunătăţi considerabil.

Vor exista 102 panouri de informare a pasagerilor amplasate în tot atâtea staţii. Acestea sunt panouri led multilinii cu 3 şi 6 linii de informare, cu senzor de lumină ambientală pentru reglarea automată a luminozităţii. De asemenea, va funcţiona o aplicaţia mobilă prin secţiunea Planificarea călătoriei. 

Sistemul va dispune de dispozitive de numărare a pasagerilor care vor fi instalate în mijloacele de transport public în comun. Această soluţie va furniza rapoarte precise cu privire la numărul călătoriilor pe fiecare linie în parte. Sistemul de numărare a pasagerilor va fi integrat în Managementul Flotei pe platforma software NEXT a Swarco Mizar.

Siguranţă şi securitate pentru pasageri

O reţea CCTV compusă din 140 de camere va fi amplasată în reţeaua de transport în tot atâtea staţii. „Reţeaua CCTV are scopul de a diminua riscul de vandalism şi alte infracţiuni şi contravenţii. Instalarea acestei reţele va duce la creşterea siguranţei cetăţenilor municipiului Galaţi”, spun cei de la primăriei

Contractul de finanţare a fost încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, în calitate de Organism Intermediar. 

În cadrul acestui apel de proiecte, municipiul Galaţi are în curs de implementare trei proiecte în valoare totală de 81.317.033 lei. Este vorba despre sistemul e-ticketing, achiziţionarea celor 17 troleibuze şi modernizarea străzii Traian.

În fine, poate cel mai important lucru dintre toate este că nu vorbim despre nişte intenţii, ci de materializarea proiectului, autorităţile locale dând asigurări că sistemul e-ticketing va deveni funcţional în toamna lui 2019. 

Desigur, implementarea spectaculosului sistem e-ticketing nu rezolvă şi gravele probleme prin care trece compania de transport public din Galaţi. Acesta are o dotare tehnică extrem de precară şi este îngropată în datorii, fiind foarte aproape de insolvenţă. Anul trecut, Transurb SA a înregistrat pierderi de 13,5 milioane de lei şi a acumulat datorii restante (cu termenele de plată depăşite cu între 90 de zile şi doi ani) de peste 25 de milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite