GALERIE FOTO Autorităţile cheltuie mii de lei pentru înlocuirea pubelelor distruse de teribilişti sau romii care caută peturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecosal înlocuieşte periodic pubelele distruse de persoane rămase neidentificate , însă operaţiunea este inutilă pentru că aproape imediat este reluată campania de vandalizare.

De ani de zile gălăţenii asistă pe banii lor la un spectacol jenant. Pubelele din plastic amplasate de Ecosal din 50 în 50 de metri sunt distruse sistematic sau incendiate.

GALERIE FOTO

Responsabili sunt adolescenţii care din plictiseală vandalizează bunurile, dar şi persoane de etnie romă care preferă să distrugă pubelele pentru a lua peturile aruncate în ele.

Făptaşii sunt greu de identificat şi până acum nu au fost amendate decât câteva persoane, prea puţine pentru a trage un semnal de alarmă. În aceste condiţii, autorităţile nu pot face altceva decât să înlocuiască pubelele distruse, operaţiune care costă anual mii de lei.

Cea mai afectată zonă este parcul de pe Faleza Superioară, unde ieri lipseau sau erau vandalizate două pubele de gunoi.

„Eu stau la blocul de vizavi şi vă pot spune că oricine vine, dă cu piciorul în ele sau îşi lasă copii să tragă de pubele până se desprind. Asta e lipsă de civilizaţie, dar ce poţi face?", ne-a declarat Ionel Cristea (46 de ani), pensionar.

Până la sfârşitul anului va fi implementat la Galaţi sistemul de colectare selectivă a gunoiului, dar în condiţiile în care se întâmplă aşa ceva cu nişte simple pubele de gunoi, se pune întrebarea ce se va alege de un proiect a cărui valoare totală depăşeşte 23 de milioane de euro?

Conform proiectului, plasticul, sticla şi hârtia vor fi depozitate în containere diferite, acestea urmând a fi transportate la staţia de sortare pentru a fi pregătite corespunzător în vederea reciclării.

În vederea colectării selective s-au achiziţionat 660 de containere igloo, 32 de containere subterane, 528 de containere de 5,5 metri cubi şi opt vehicule de colectare selectivă. Deşeurile vor fi duse la staţia de sortare, unde hârtia, cartonul şi PET-urile vor fi fi presate şi balotate, iar cutiile de aluminiu vor fi tocate. Sticlele vor fi sortate pe categorii diferite, după care vor fi depuse în containere.

Valoarea proiectului este de 23.000.000 euro, din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite