GALERIE FOTO/ Fabrică de campioni printre gunoaie: „Mondialii” la canotaj se “călesc” pe mizerabila baltă Cătuşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaiaciştii gălăţeni Gabriel Gheoca şi Victor Mihalachi, medaliaţi la Campionatul Mondial din Polonia şi-au muncit performanţa pe apa murdară de lângă combinat.

Ca să ajungi la locul de antrenament al tinerilor kaiacişti gălăţeni trebuie să renunţi la maşină departe de baltă, pe centura Galaţiului, cam pe unde îşi fac veacul „fetiţele".

Sportul din bălării

Traversezi cu greu, este trafic permanent, iar dacă ai scăpat cu bine dintre camioane, ajungi la nişte ţevi de termoficare. Te strecori pe sub ele şi mergi pe o potecă mizeră. După ce parcurgi aproximativ 500 de metri, ajungi la calea ferată care face legătura dintre Galaţi şi Brăila.

Treci de ea, mai mergi alţi 200 de metri şi vezi în zare o poartă ruginită, pe care scrie mare „Clubul Sportiv Şcolar-Kaiac Canoe".
Aici, printre bălării şi gunoaie, s-au născut performanţele lui Gheoca şi Mihalachi, doi campioni mondiali, care luna aceasta vor trage pentru a se califica la Olimpiada de la Londra.

FOTOGALERIE
Vezi aici cum se antrenează sportivii. Click pe colaj

image
image
image
image

Grupaj foto: Bogdan Dimofte

Cel care i-a îndrumat, antrenorul Adrian Maftei, are totuşi puterea de a vedea partea plină a paharului.
„Înainte, adică atunci când se antrenau băieţii aici, nici măcar şopronul pentru bărci nu exista", povesteşte el.
Antrenamentele au loc pe unul dintre cele mai poluate lacuri din România, balta Cătuşa, locul unde ajung mare parte din apele uzate de la combinatul siderurgic ArcelorMittal.

"Anul acesta nu am avut parte de absolut nicio investiţie şi sincer nu cred că vor veni ceva bani pe viitor. Ţara e în criză, fondurile vin de la Bucureşti şi nu avem absolute niciun semn că vom primi ceva nou în următoarea perioadă", spune antrenorul cu un zâmbet amar în colţul gurii.

Avantaje paradoxale

„Dacă nu era între Combinat şi calea ferată şi dacă ar fi existat un drum de acces mai de Doamne-ajută, probabil că am fi fost sufocaţi de vile de şmecheri, exact cum s-a întâmplat la Snagov.

Măcar din punctul ăsta de vedere este bine că nu ne deranjează ambarcaţiunile de mare viteză", a mai spus antrenorul.

Necazul celor care trudesc la acest club sportiv şcolar, care la ultimele campionate naţionale a avut nu mai puţin de 16 medaliaţi, trăieşte din puţinele fonduri ale Inspectoratului şcolar. Federaţia sportivă de specialitate nu are baza legală să-i ajute financiar.

De pildă, pentru efortul său, antrenorul este răsplătit cu aproximativ 1.200 de lei pe lună, în timp ce micii sportivi, de cele mai multe ori vin cu bani de acasă.
Micuţii kaiacişti ies pe apă de pe un ponton vechi şi mâncat de rugină. Fără bloc-starturi, fără culoare.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS, apărut joi, 11 august. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, la preţul unic de 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite