Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Giganţii verzi ai României. Unde se află cei mai înalţi copaci din ţară şi la ce dimensiuni ajung

6
14 Dec 2019 06:13:37
Autor: Costel Crangan
Gigantul de la Şinca Veche FOTO Răzvan Cornea
Gigantul de la Şinca Veche FOTO Răzvan Cornea

Deşi în ţara noastră cresc şi câteva exemplare de „Sequoia gigantea”, brazii şi fagii deţin supremaţia la înălţime. Exemplarele cele mai înalte se află în câteva „păduri virgine” care nu au suferit niciodată în istorie intervenţia omului.

Deşi nu găzduieşte specii de arbori tropicali care să atingă dimensiuni uriaşe, România reuşeşte totuşi, graţie existenţei unor suprafeţe însemnate de „păduri virgine” (care n-au fost niciodată exploatate în vreun fel de om), să deţină chiar şi un record european legat de înălţimea unor arbori.

Mai exact este vorba de un fag secular (Fagus sylvatica) aflat în „pădurea misterelor” de la Şinca Veche (judeţul Braşov), care a fost măsurat acum cinci ani de către silvicultori şi s-a stabilit că are 56 de metri înălţime.  Niciun alt fag din Europa nu are mai mult de atât, iar specialiştii au apreciat, mai mult decât atât, că respectivul copac ar avea peste 250 de ani.

De altfel, amintitul arbore a reuşit să depăşească serios estimările din tratatele botanice (unde specialiştii vorbesc de înălţimi maxime de 40-45 de metri) cu mai bine 20%, lucru considerat excepţional. În privinţa vârstei, copacul se află deja la limita superioară excepţională, fiind de aşteptat, deci, ca în următorii ani să cadă pradă timpului.

Fiind situat într-o arie protejată – după ce asociaţia World Wide Fund for Nature a reuşit să obţină în 2012 un ordin de ministru prin care pădurea de la Şinca Veche să fie pusă sub protecţie absolută – fagul recordman nu va fi doborât de secure, ci va muri în picioare, aşa cum îi stă bine oricărui gigant al lumii vegetale.

Recordul naţional la specia brad (totodată şi cel mai înalt copac ce creşte în România) se află tot în extraordinara pădure de la Şinca Veche. Măsoară  62,5 metri înălţime (cât o clădire cu 23 de etaje!) şi a fost găsit şi măsurat, acum cinci ani, de o echipă ce cercetători de la Facultatea de Silvicultură din Suceava.

Recordul precedent stătea în picioare de mai bine de 60 de ani şi era deţinut de un molid de 61,5 metri, aflat pădurea Harţagul din Munţii Penteleu din zona Buzăului, descoperit de profesorul Ion Popescu-Zeletin. Arborele avea diametrul de 2,4 m şi un volum al fusului, cu coajă, de circa 84 m³, dar a ars după numai un an de la măsurarea din 1946, fiind lovit de trăsnet.

Trebuie spus şi faptul că unicitatea pădurilor virgine din România, cum este şi cea de la Şinca Veche, constă în faptul că ele sunt un amestec de fag, brad şi molid. Ceea ce nu se întâlneşte în alte zone ale Europei, unde pădurile virgine sunt preponderent doar de molid. Pădurea de la Şinca acoperă circa 350 de hectare. Majoritatea arborilor au peste 50 de metri înălţime şi un diametru de aproximativ 1,5 metri.

Mai trebuie spus că în România cresc şi câteva exemplare de „sequoia gigantea” (specie ce dă recordul mondial, un exemplar de 115,6 metri din Parcul Natural Humboldt Redwoods din California). Sequoia de România se află mai ales în zona de vest a ţării şi au vârste mici (7-8 decenii), motiv pentru care pentru moment au înălţimi „modeste”, de cam 30 de metri.

Vă mai recomandăm şi:

Cum arată şi de ce a fost tipărită cea mai mică bancnotă din lume. Recordul mondial este deţinut de România

Cele mai trăsnite 10 recorduri româneşti prezente în Guinness Book. Toate au fost realizate în ultimii ani

Cum explică etnologii obiceiurile bizare de la nunţile românilor. Originea tradiţiei incendierii rochiei miresei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Costica vasile
14.12.2019, 10:15:14

Ma mir ca padurea asta virgina nu a cazut sub securea austriaca ! Nu inca !

+1 (3 voturi)
Ionel Marcu
14.12.2019, 11:15:17

Preferi securea românească, Costiclă?! N-o să mai scape multă vreme, cu sau fără austrieci!

+1 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
14.12.2019, 22:03:37

PADUREA cea mai seculara se numeste DOBRINA in zona HUSI ....cu trunchiuri ce depasesc in diametru 1.5-2.0 metri....stejari falnici ce vor fi casapiti de romanii nostri sa fie vanduti pe nimic in UE care a ramas cheala de mult.....

green
14.12.2019, 12:29:31

'' Unde se află cei mai înalţi copaci din ţară şi la ce dimensiuni ajung .'' Suna a pont. La cum aratam acum nu meritam asemenea informatii !

+2 (2 voturi)
Vlad Ţepes1
14.12.2019, 21:52:15

Băile Herculane

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările