Halterofilele de aur ale României. Au câştigat împreună patru medalii de aur, o medalie de argint şi trei medalii de bronz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Penciu, Mariana Tăbăcaru şi Mihaela Ilie Foto: Mariana Bălan
Andreea Penciu, Mariana Tăbăcaru şi Mihaela Ilie Foto: Mariana Bălan

Mihaela Ilie (15 ani), Andreea Penciu (17 ani) şi Mariana Tăbăcaru (17 ani) sunt componente ale Clubului Sportiv Şcolar (CSS) Galaţi şi Clubului Sportiv ”Universitatea” (CSU) Galaţi şi au adus acasă opt medalii de la Campionatele Europene de Haltere Under 15 şi Under 17, ediţia 2017, desfăşurate la sfârşitul lunii septembrie la Pristina (Kosovo).

Andreea Penciu, elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi şi componentă a Clubului Sportiv ”Universitatea” (CSU) Galaţi, este  la 17 ani una dintre marile speranţe la haltere ale României. Andreea Penciu a concurat la Campionatele Europene de Haltere Under 15 şi Under 17, ediţia 2017, desfăşurate la sfârşitul lunii septembrie la Pristina (Kosovo), la categoria 53 de kilograme, şi a reuşit să obţină o medalie de aur (la stilul smuls), una de argint (la total) şi una de bronz (la aruncat).

Asta după ce anul trecut a obţinut în Polonia medalia de aur la stilul smuls, argint la stilul aruncat şi medalia de aur la total. Tânăra s-a apucat de haltere de la vârsta de la 10 ani, însă a făcut mai întâi gimnastică. A făcut trecerea de la un sport la celălalt cumva amuzant.

”Îmi era frică de bârnă. Am căzut o dată şi de atunci am căpătat o frică de bârnă, să nu mă mai rănesc încă o dată. A venit antrenorul de la haltere la sala unde mă antrenam şi a  întrebat ce fată poate lua, iar antrenorul de la gimnastică a arătat spre mine”, ne povesteşte sportiva cu un zâmbet în colţul gurii.

Tatăl ei nu s-a arătat prea entuziasmat, considerând că halterele sunt un sport nepotrivit pentru o fată. Andreea s-a îndrăgostit însă imediat de haltere, iar performanţele sale de până acum vorbesc de la sine despre cât de pasionată este. În plus, este fericită că poate pleca la competiţii fără grija că va avea probleme la şcoală, pentru că este la un liceu cu program sportiv.

Puţini ştiu că , la haltere, concursurile se organizează la odată la trei sau patru săptămâni, lucru care necesită o pregătire permanentă a sportivelor, dacă doresc să performeze. Proaspăta campioană europeană îşi doreşte ca după absolvirea facultăţii să devină antrenor de haltere şi să pregătească generaţiile viitoare de copii la acest sport care are din ce în ce mai mulţi adepţi.

Medaliată la Europene, deşi a concurat accidentată

Mariana Tăbăcaru (17 ani), elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi şi legitimată şi la CSU Galaţi, este o sportivă extrem de talentată. Face haltere de trei ani, inspirată fiind de fratele său, fost sportiv de performanţă. Originară din localitatea gălăţeană Piscu, tânăra a plecat pentru un an la Bistriţa, întorcându-se apoi la Galaţi pentru a urma liceul şi a se antrena la haltere. Mariana nu a putut concura încă la potenţialul său maxim din cauza unor accidentări.

medaliate haltere europene 2

Sportivele au ridicat sute de tone de greutăţi pentru a deveni campioane europene FOTO Mariana Bălan

”Nu am putut să dau tot ce puteam pentru că m-a durut omoplatul. Sper să o fac pe viitor”, ne declară încrezătoare tânăra sportive. Anul trecut, în Polonia, s-a accidentat la cot, ghinionul repetându-se şi în acest an la Europene. Chiar şi aşa, a obţinut medaliile de bronz la stilul smuls şi la total, la categoria 69 de kilograme. Împărtăşeşte pasiunea pentru antrenorat a colegei ei, Andreea Penciu, urmând să se înscrie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Galaţi pentru a-şi urma visul de a antrena copii la haltere.

Antrenor şi kinetoterapeut

Mihaela Ilie (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv din Galaţi şi componentă a Clubului Sportiv ”Universitatea” Galaţi, a reuşit o performanţă deosebită la categoria 58 de kilograme, adjudecându-şi toate cele trei medalii de aur puse în joc (la total, smuls şi aruncat) la Campionatele Europene de Haltere Under 15 desfăşurate în acest an la Pristina (Kosovo).

Mihaela a ajuns la haltere în urma selecţii care a avut loc în comuna natală (Cuza Vodă, judeţul Galaţi). Mama ei s-a opus iniţial, spunându-i că nu este un sport pentru fete. ”Tu nu ai ce căuta acolo, mi-a spus mama. Tatăl meu mi-a spus că e cazul totuşi să încerc, ca să văd ce iese”, îşi aminteşte Mihaela cum a început totul. Se întâmpla în 2013, iar de la sala de haltere de la Galaţi a ieşit o campioană europeană cu trei medalii de aur. ”Primele mele medalii le-am obţinut după un an de haltere. M-am antrenat ca să învăţ tehnica şi mişcările. La naţionale, am obţinut atunci, la 12 ani, două medalii de argint şi una de bronz”, povesteşte sportiva.

A prins gustul podiumului, iar de atunci a obţinut la fiecare concurs naţional câteva medalii. La 15 ani, Mihaela are în palmares 11 medalii de aur la naţionalele de haltere şi 15 de argint. Încununarea muncii ei a venit în an la Europene, unde a stabilit un nou record european la stilul aruncat, ridicând 99 de kilograme. Talentata sportivă îşi doreşte să devină antrenor, dar înclină şi spre kinetoterapie, decizia finală urmând să o ia în perioada următoare.

Performanţele extraordinare ale sportivelor din Galaţi s-au realizat în condiţii deloc propice pentru sport, într-o sală în care iarna mori de frig şi vara te sufoci de căldură. Meritele pentru nivelul la care au ajuns le aparţin antrenorilor Costel Dimofte şi Mariana Bălan, care au reuşit să le insufle dragostea pentru haltere şi să le motiveze la fiecare concurs la care au participat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite